Ankestyrelsen behandler klager over kommunens afgørelser i forhold til borgere på blandt andet social- og beskæftigelsesområdet. Det er Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg, der behandler klager inden for det beskæftigelsesmæssige område.
Ankestyrelsen er uafhængig og ikke bundet af instruktioner fra ministre eller andre, når de enkelte sager afgøres.
Klagesagerne behandles som udgangspunkt administrativt uden medvirken af beskikkede medlemmer.
Hvis Ankestyrelsen skønner, at en sag har principiel eller generel betydning, træffer Ankestyrelsen afgørelse på et møde med beskikkede medlemmer. Andre sager kan også blive udtaget til behandling på et møde.
De beskikkede medlemmer udpeges efter indstilling fra DA, FH, KL og Danske Handicaporganisationer. De deltager som lægmænd uden særlig viden om sagerne eller lovgrundlaget.
Ankestyrelsen skal vejlede kommunerne om, hvordan reglerne indenfor den social- og beskæftigelseslovgivning skal forstås samt holde øje med, at kommunerne følger den samme praksis, når de fortolker reglerne.
To gange årligt kommer en oversigt over omgørelsesprocenten, som bliver behandlet politisk. Omgørelsesprocenten viser andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises.