Henvendelser fra den unge eller forældrene
Når du henvender dig i Familierådgivningen, kan du få åben rådgivning og vejledning af en familierådgiver. Det gælder også for børn og unge, at de kan møde op og bede om åben rådgivning. Åben rådgivning kan gives anonymt, men mange gange vil man aftale, at der oprettes en sag på barnet/den unge.
En sag på et barn eller en unge kan også påbegyndes, hvis Forvisitationen indkaldes til møde af fx sundhedsplejerske, daginstitution, skole eller sygehus. En sådan indkaldelse vil i udgangspunktet være efter aftale med forældre eller forældremyndighedsindehaver(e). Til mødet deltager forældre og evt. barnet/den unge.
Møderne hedder TVÆRS møder og afholdes ofte på institutionen/skolen. Med til mødet er forældremyndighedsindehaveren(e), sundhedsplejen, psykolog, daginstitution eller skole. Familierådgiver fra Forvisitationen deltager i første omgang som konsulent. På mødet aftales, hvor barnet/den unge i samarbejde med forældrene efterfølgende får hjælp og støtte. Det kan fx være via Forvisitationen/Familierådgivningen, PPR, sundhedspleje, skole eller dagtilbud.
Underretning
Familierådgivningen opretter sag på et barn/en ung, når der er lavet en underretning med bekymring for et barn/ung eller en familie. Alle underretninger bliver vurderet inden for 24 timer og skal tages lige alvorligt, uanset om de kommer fra en anonym underretter, en privat person eller en offentligt ansat, som gennem sit arbejde er i kontakt med barnet, den unge eller familien. Underretninger kan også komme fra andre offentlige myndigheder som fx politiet.
Kvittering
Når Familierådgivningen har modtaget en underretning, sender vi en kvittering for underretningen til den person, der har underrettet, inden for 6 dage.
Oplysninger
Familierådgivningen vurderer herefter underretningen. Hvis det er nødvendigt, indhenter Familierådgivningen oplysninger fra skole, daginstitution eller andre, som kender barnet eller den unge.
Forældrene orienteres i udgangspunktet om, at der er modtaget en underretning og om underretningens indhold, og vil blive bedt om samtykke til, at Familierådgivningen indhenter de oplysninger, der er nødvendige for at kunne vurdere underretningen.
Forældrene involveres både i dette og det efterfølgende forløb med henblik på, at barnets eller den unges vanskeligheder så vidt muligt løses i samarbejde med forældrene. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om en underretning om, at et barn/en ung er udsat for vold eller overgreb. I disse situationer kan Familierådgivningen foretage samtale med barnet uden forældrenes viden eller samtykke.
Familierådgivningen har pligt til at vurdere underretningen, så det bliver klart, om der er behov for tilbud om en forebyggende indsats, om der skal laves en børnefaglig undersøgelse (§ 50 undersøgelse), eller om sagen kan henlægges.
Tilbud om indsats efter Lov om social service § 11
Hvis der er tale om en konkret og afgrænset problemstilling, vil Familierådgivningen tilbyde barnet/den unge og/eller familien en forebyggende indsats efter § 11. Det er i situationer, hvor det ikke er nødvendigt at udarbejde en børnefaglig undersøgelse for at afklare, hvad der skal til for at kunne løse barnets/den unges udfordringer. Det kan fx være tilbud om familiebehandling, kontaktperson eller lignende, som forventes at være af kortere varighed. Lovgivningsmæssigt er der ikke tidsbegrænsning i forhold til § 11, men der følges jævnligt op for at sikre, at der træffes afgørelse om børnefaglig undersøgelse, hvis vanskelighederne alligevel ikke kan løses med et tilbud efter § 11.
Børnefaglig undersøgelse i henhold til Lov om Social Service § 50
Hvis der er grundlag for at antage, at et barn eller en ung har behov for særlig støtte på grund af vanskeligheder, som ikke kan løses med forebyggende indsatser efter § 11, skal der træffes afgørelse om børnefaglig undersøgelse.
Formålet med en børnefaglig undersøgelse er at fastslå, om der skal ydes støtte til barnet eller den unge – eller evt. til hele familien efter Servicelovens § 52. En børnefaglig undersøgelse foretages ved at indhente oplysninger omkring barnet eller den unge fra fx skole, daginstitution, sundhedspleje, egen læge og ved forældre og barnet eller den unge selv. Der undersøges på barnets/den unges udvikling og adfærd, familieforhold, skoleforhold, sundhedsforhold, fritidsforhold og venskaber og andet relevant. En børnefaglig undersøgelse laves i samarbejde med barn/ung og forældre og munder ud i en begrundet stillingtagen til barnets/den unges behov. Der er frist på afslutning af den børnefaglige undersøgelse inden for fire måneder fra grundlaget for afgørelsen.
Handleplan i henhold til Lov om Social Service § 140 og foranstaltning
Den børnefaglige undersøgelse vil afdække barnets/den unges vanskeligheder og skal munde ud i en afgørelse om særlig støtte/foranstaltninger, når det må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns eller en ungs særlige behov for støtte. Inden der iværksættes en foranstaltning, udarbejdes en handleplan, som beskriver, hvad formålet med foranstaltningen er. Handleplanen skal udarbejdes i samspil med barnet/ung/familie og gennem dialog inddrage barnets/den unges egen forståelse og holdning til den konkrete foranstaltning.
Foranstaltning
Foranstaltninger er beskrevet i Servicelovens § 52. Der er mange forskellige muligheder, og nogle gange får man tilbudt flere foranstaltninger på én gang til løsning af forskellige vanskeligheder.
Der kan fx være tale om:
- Ophold i dagtilbud, fritidshjem, ungdomsklub, uddannelsessted el.lign.
- Praktisk, pædagogisk eller anden støtte i hjemmet
- Familiebehandling eller behandling af barnets eller den unges problemer
- Døgnophold for forældre og barn/ung eller andre familiemedlemmer hos plejefamilie, opholdssted, døgninstitution eller botilbud
- Aflastningsordning
- Kontaktperson for barnet/den unge eller for hele familien
- Anbringelse af barnet/den unge
- Formidling af praktiktilbud og udbetaling af godtgørelse
- Anden hjælp, der har til formål at yde rådgivning, behandling og praktisk og pædagogisk støtte
Opfølgning
Når foranstaltningen er startet, skal Familierådgivningen følge indsatsen og revidere handleplanen, så den hele tiden afspejler barnets eller den unges behov for støtte.
Hvert halve år skal familierådgiveren have en samtale med barnet eller den unge med det mål at give barnet/den unge mulighed for frit at tilkendegive oplevelser og synspunkter om den indsats, der er iværksat. Hvis barnet ønsker det, kan han eller hun medbringe en bisidder til samtalen.
På baggrund af samtalen med barnet eller den unge og efter kontakt med forældremyndighedsindehaveren skal familierådgiver foretage vurdering af, om indsatsen skal ændres, og handleplanen revideres.
Samtidig koordinerer familierådgiverne de tværfaglige indsatser, der er sat i gang i forbindelse med handleplanen. Dette samarbejde kaldes TVÆRS myndighed, som mødes hvert halve år.
Anbringelse uden samtykke
Hvis undersøgelsen konkluderer, at barnet/den unge skal anbringes uden for hjemmet, og hvis forældrene ikke vil give samtykke til det, kan en tvangsanbringelse være nødvendig. Det kan dog kun ske, hvis dét, at barnet bliver boende hjemme, betyder, at der er åbenbar risiko for alvorlig skade på barnets sundhed eller udvikling. Det er Børn & Ungeudvalget, som træffer afgørelse om tvangsanbringelse. Børn & Ungeudvalget består af en dommer, tre politikere fra Byrådet og en børnesagkyndig.
Esbjerg Kommune har udarbejdet en Sammenhængende Børnepolitik, der blandt andet beskriver de problemstillinger, der kan føre til, at et barn har brug for særlig støtte i hjemmet – eller brug for at blive anbragt uden for eget hjem.