Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Ideer til din fritid

Som ny i Esbjerg er der sikkert mange spændende steder og oplevelser fra området, du ikke har fået udforsket endnu.

Esbjerg Kommune og områderne i nærheden af kommunen har mange spændende attraktioner, smuk natur og sjove oplevelser, som ligger og venter på at blive opdaget af dig.

Vi har selv prøvet det

Pia og Nicole i Tilflytterservice er selv flyttet til Esbjerg Kommune, så de har også selv været i gang med at opdage området.

Pia er tilbageflytter til Kommunen efter mange år udenbys, men havde aldrig boet i Esbjerg. Nicole kommer oprindeligt fra Australien. 

Vores yndlingssteder

Tilflytterservice ønsker, at alle får en god start i Esbjerg Kommune. Derfor vil vi gerne anbefale nogle af vores yndlingssteder, som får os til at føle os hjemme.

Vores anbefalinger er både til dig, som er helt ny i Esbjerg Kommune, og dig, som har været her i noget tid, men som leder efter nye oplevelser.

Nedenfor kan du læse om nogle af de steder og oplevelser, vi blandt andet anbefaler.

Fanø - og dragefestival

Tag på opdagelse på Fanø

Det tager kun 12 minutter at sejle fra Esbjerg til Fanø – det perfekte sted at komme væk fra byens travlhed og larm.

Du kan forvente vild natur, brede sandstrande, spættede sæler og ægte ø-stemning på en rundtur på øen, så bare spænd sikkerhedsselen eller cykelhjelmen og tag ud på tur. Der bor, udover de faste øboere, over 3000 spættede sæler og gråsæler på øen. Tag familien med til Sønderho og spot sælerne på den store sælbanke ude i vandet. 

I august er den årlige Internationale dragefestival på Fanø en skøn oplevelse, uanset om du selv vil sætte en drage op eller bare kigge på de mange smukke drager.

Du finder fanøfærgen på Dokvej 5, 6700 Esbjerg

Skibbroen i Ribe

Skibbroen i Ribe er et smukt sted, hvor du både kan opleve udsigt ud over marsken, Toldboden og den smukke, gamle domkirkeplads. Det er et besøg værd. I det hele taget er hele området et godt sted at gå en tur og gå på opdagelse tilbage i danmarkshistorien.

Allerede i 700-tallet stod den første version af det, vi i dag kender som Skibbroen i Ribe. Det er en å-havn, hvor man i 700-tallet sejlede fladbundede pramme ind med varer til Ribe by. Åen dannede rammerne for, at Ribe kunne blive en stor markedsplads med masser af liv, og den dag i dag står en mere moderne version af Skibbroen der stadig som et minde om fortidens handelsruter.

Adressen hedder såmænd bare Skibbroen, 6760 Ribe. God tur!

Ribe og Domkirken i Ribe

Har du lyst til at mærke historiens vingesus og tage en rejse tilbage i tiden til dengang, hvor danskerne var kendte som de bastante og vilde vikinger fra norden, så skal du tage en tur til Ribe.

Byen er kendt som Danmarks ældste by og stammer helt tilbage fra år 700, hvor vikingerne grundlagde en markedsplads i Ribe. Markedspladsen voksede ud, og i dag er Ribe en by som ingen anden. Når du træder ind i byen, vil du opleve middelalderlig stemning med de små gader og gamle bindingshuse. Du kan også støde på et kloster eller Danmarks første rådhus på din tur rundt i byen.

Hvis du har lyst til at se Ribe ovenfra, kan du betale dig til at gå en tur op i Borgertårnet i Ribe Domkirke. Du kommer op i 52 meters højde, så der er en god udsigt fra toppen. Ribe Domkirke er Danmarks ældste domkirke og ligger midt på torvet i Ribe.

Den Hemmelige Skov

Gå på opdagelse i skoven

De færreste opdager Kjersing Skov, der ligger lidt gemt inde bag Kjersing industriområde. Derfor kaldes skoven "Den hemmelige Skov", men det er faktisk synd at overse den, for her kan du virkelig få følelsen af, at være langt væk fra storbyen.

Hvis I tager en madpakke med, kan I bruge madpakkehuset. Skotsk Højlandskvæg græsser i området, og de er helt fredelige, når vi bare lader dem være i fred.

Hvis du har lyst til en kort gå- eller løbetur, så kan du bruge energistien, der er afmærket i området. Den er 2,3 km. lang, så måske vil du tage et par runder.

Esbjerg Hovedbibliotek

Træd ind i bøgernes vidunderlige verden

Vi er begge store fans af Hovedbiblioteket, som summer af liv fra tidlig morgen til sen aften. Her kan du læse dagens aviser, fordybe dig i spændende litteratur eller finde din yndlingsfilm eller musik. Børnene kan boltre sig i legeområdet, hvor der også er borde, hvor madpakker må spises. Børnene kan også låne spil med hjem.

Alt er gratis på bibliotekerne og der arrangeres også en lang række forskellige events på bibliotekerne, og på førstesalen på Esbjerg Hovedbibliotek kan du opleve Phototek Esbjerg, der er en roterende fotoudstilling. Der er også en stor permanent udstilling af malerier af den danske kunstner og forfatter Storm P.

Du finder Hovedbiblioteket på Nørregade 19 i Esbjerg.

Besøg det smukke Vadehavscenter

Oplev Vadehavets skønhed

Syd for Ribe centrum ligger Vadehavscentret – porten til UNESCO verdensarv.

Her kan du komme helt tæt på naturen og dyrene i Vadehavet og finde ud af, hvorfor Vadehavet er blevet udpeget af UNESCO til at være en den af hele verdens kulturelle arv. Besøgscentret er et helt spektakulært sted - ikke kun for deres udstillinger og de guidede ture ud i naturen - men også for selve bygningen som huser Vadehavscentret.

Du har måske set stråtækte huse i området, men har du nogensinde set et næsten helt stråtækt hus, som ser ud som om, det næsten er vokset op af jorden? Du kan også gå på opdagelse i området, men hvis du vil have en ekstra oplevelse, er det en god ide at tage en guide med fra Vadehavscentret. Centret byder også på ture med sæl- og fuglespotting samt østersture.

Du finder Vadehavscentret på Okholmvej 5, 6760 Øster Vedsted

Vores smukke Vadehav

Den smukke og til tider rå natur ved Vesterhavet er unik og et besøg værd. Havet og naturen i Esbjerg Kommune er rigt på både sæler, østers og fugle. Og du kan komme med ud og se det hele på safari.

To gange om året sker der noget helt særligt. Himlen bliver sort af store stæreflokke, som flyver over Ribe Marsk og danser på himlen – et fænomen som kaldes Sort Sol. Du kan opleve Sort sol om foråret og om efteråret og du kan selv forsøge at finde steder ved vadehavet, hvor stærene letter tidligt om morgenen og lander om aftenen, for eksempel langs digtet ved Darum eller Ribe - eller du kan booke en tur med Vadehavscentret.

Inkarnerede fuglekiggere kan tage en tur til Sønderho Strandsø på Fanø. Her kan du komme helt tæt på fuglelivet på stranden bag den bagerste klitrække. Fra fugleobservatoriet kan du komme helt tæt på fuglene på stranden i deres helt naturlige element. På vej ned til søen kan du være heldig at finde havtorn og salturt til aftensmaden.

Der er lige så mange – og måske flere – sæler ved Fanø, end der er fastboere på øen. Du kan se dem på Fanø fra Sønderho ude på den store sælbanke eller fra Nordby, hvor de ofte ligger på sandbankerne og slikker sol ved lavvande.

I Vadehavet kan du samle dine egne østers til aftensmaden. Østerssæsonen er fra oktober til april. På Vadehavscentret kan du komme med på en arrangeret tur ud til de store muslingebanker midt i Vadehavet – bare rolig, du får udleveret vaders til turen.

Sæler, Østers & Sort Sol
Du kan komme med ud og se det hele på safari.

Afsted på sælsafari

Du kan booke en sælsafari både fra Esbjerg og Fanø, hvis du slet ikke kan få nok af at spotte sæler, for eksempel ved Club Fanø.

Club Fanø

Se solen blive sort

Det er det smukkeste syn, når stærene flyver i flok. Vadehavscentret tilbyder Sort Sol Safari, når det er sæson - skal du med?

Sort Sol Safari

På jagt efter østers

Vil du selv samle din aftensmad? Hvad siger du til østers? Vadehavscentret tilbyder safari med østersgaranti.

Østerssafari

Esbjerg Kulturskole

Sød musik og dejlig dans

Har du eller dit barn en primaballerina eller en Picasso i maven. Spiller du musik, synger eller er det måske skuespil, du interesserer dig for? Så er Kulturskolen i Esbjerg stedet at tage hen. Her kan du eller dit barn udvikle jeres talenter og blive endnu bedre til det, I brænder for. De dygtige lærere på skolen viser jer vejen.

På kulturskolen kan børn og unge lære at spille musik, danse ballet, spille teater, skrive, male, lave skulpturer eller synge i kor.  Skolen er et populært sted for mange i Esbjerg Kommune. Derfor er det en god ide at tilmelde sig skolens fag i god tid før sæsonen starter. Der kan ind imellem være ventelister på holdene – især balletlinjen, der er en del af den Kongelige Ballet, er meget populær.

Du finder Kulturskolen på Islandsgade 50 i Esbjerg.

 

Syddansk Musikkonservatorium

Musikalsk café

Café Ørsted er Musikkonservatoriets café, der fungerer som kantine for undervisere, studerende og personale i øvrigt. Men også byens borgere og turister kan nyde en lækker frokost – ofte akkompagneret af levende musik. Ofte er der gratis koncerter af de studerende i Café Ørsted torsdage aftener kl. 20, men derudover afholdes der mange koncerter i koncertsalen, som regnes blandt Europas bedste til kammermusik i kraft af en enestående akustik.

Konservatoriet i Esbjerg er indrettet i byens tidligere elværksbygning i Kirkegade 61 i Esbjerg.

Hygge, historie og natur i Bramming

Bramming er den lille og meget hyggelige by, som ligger øst for Esbjerg. Den er på kanten til naturen mellem Holsted og Ilsted å. Byen gemmer på flere gode oplevelser, som bare venter på dig.

I det gamle elværk i Bramming ligger i dag Bramming Egnsmuseum. De gamle, historiske bygninger er meget smukke at se på udefra. Her kan du lærer noget om byens historie og finde ud af, hvad der skete ved Brammingulykken i 1913, og hvem det er, der spøger, ved Sankt Knuds kirke om natten, fordi han savner sit hoved. Er du en rigtig historieelsker, så er Bramming egnsmuseum lige noget for dig - og så er det gratis.

I byen finder du også én af Danmarks ældste biografer. Den gamle bygning er stadig i brug og viser stadig film. Men derudover findes der også mange andre arrangementer i huset. Her kan du opleve koncerter, stand-up og mange andre gode arrangementer som dækker mange interesser.

Bramming ligger på kanten af naturen og imellem to å-løb. Derfor er der også mange gode oplevelser til naturelskeren. Tag ud til naturlejrpladsen Terp ved Bramming, hvor det kun er tilladt for vandrere og cyklister at være. Her kan du opleve naturen helt tæt på med en overnatning i det fri. Du kan også leje en kano og sejle op ad åen sammen med familien i naturskønne omgivelser på Holsted å.   

Verdensskoven i Gørding

Her finder du en legeplads som er tegnet op som Sydamerika og Afrika. Legeredskaberne er utraditionelle og udfordrer fantasien. På en gåtur rundt i parken, kan i møde flere af verdens dyrearter som træskulpturer, så børnene kan klappe en løve, se Loch Ness uhyret eller få et glimt af en krokodille eller en bjørn. Du finder Verdensskoven ved Østparken i Gørding

Sjov på isen

Du kan skøjte året rundt

I Esbjerg Kommune er der mange gode muligheder for at komme på glat is hele året rundt. Så har du lyst til at få fødderne ned i et par skøjter, eller er du vild med ishockey? Så skal du bare læse videre.

Skøjtehallerne i Esbjerg er hjemmebane for de danske ishockeymestre fra 2017, Esbjerg Energy. Det professionelle ishockeyhold træner og spiller flere af deres kampe i Esbjerg på Granly Hockey Arena, og du er inviteret med til kamp.

Kom med og få kamp til stregen på isen, når Esbjerg Energy spiller. Det er spænding for både store og små, så tøv ikke med at tage familien med.

Svømmestadion Danmark

Svømning, leg og afslapning

Ægte vandhunde og andre plaskeglade sjæle kan uanset årstid og bidende kulde udenfor springe i bølgen blå indenfor hos Svømmestadion Danmark. Det 10.000 m2 store badeland og svømmehal har ti forskellige bassiner og bade, så der er noget til dig, der kommer med familien, så de små kan ræse i vandrutsjebanen, og til dig, der vil motionere dig til stærkere svømmearme eller nyder at springe ud fra fem meter med en salto.

Svømmestadion Danmark er også til dig, der vil på motionshold med andre glade vandmotionister, til dig, der følger med eller går imod strømhvirvlen og til dig, der gerne vil helt ned i gear. For er du mere til varme bade end til bølgebade, udspringstårne, vandrutsjebane og konkurrencesvømning, kan du altid besøge afdelingen med de romerske bade og dampbade eller tage til en aften med saunagus. I denne afdeling er der også et iskoldt bad for de modigste.

Husk badetøjet og god svømmetur!

Du finder Svømmestadion Danmark på Gl. Vardevej 60 i Esbjerg. 

Game Streetmekka

Parkour, Street Basket - og ægte gadestemning

Gadeidræt og ægte street feeling, det er, hvad du finder i det asfalterede kulturhus, GAME streetmekka, i Esbjerg.

GAME tilbyder mange forskellige aktiviteter og træning i huset. Der er noget for både unge og ældre, som er vild med gadeidræt og street-kunstformer. Du kan fx gå til street basket, gadefodbold, parkour, hip hop og breakdance, yoga, DJ-træning eller skateboard. Bliv medlem af huset for 50 kr. eller træn alene på en dagsbillet. Kulturhuset er helt asfaltbelagt og fyldt med ramper og andet godt træningsudstyr til din favorit street-disciplin.  

Hvis du går i 7. til 10. klasse i folkeskolen, er du heldig, for de specielle aktiviteter er kun til dig og dine venner på samme alder. Du er også meget velkommen til at kigge forbi med ungerne, så de kan lege og spille i kulturhuset. En dagsbillet for børn og unge op til 25 koster 10 kr. og en voksen dagsbillet koster 20 kr. 

Du finder Game Streetmekka på Nørrebrogade 1C i Esbjerg.

Hjerting Strandpromenade

Hjerting er kendt for sin 660 meter lange strandpromenade, hvor du kan se ud over Ho bugt. Om sommeren har du mulighed for at bade på stranden. Tag familien med på en strandtur, og lad de små bygge sandslotte eller spille volleyball på volleyballbanen. Hvis du er heldig, kan du nå at få fat på en af de faste hængekøjer. Og ud for kysten ligger en flydende badebro, du kan gå i vandet fra. Er du lækkersulten, kan du nyde en is ved det lille ishus på strandboulevarden. Ishuset ved Hjerting strand er et af de mange gode ishuse i Esbjerg Kommune. For enden af strandpromenaden ligger et klubhus for sejlere, surfere og vinterbadere.

Hvis du fortsætter ud af strandpromenaden, vil du køre forbi Hjerting Strandpark, hvor du kan gå en tur ned af den slyngede vej mod havet. Om aftenen er turen ekstra smuk, fordi de hvide kugler langs vejen lyser op i mørket.

Sædding Strand

Sædding strand strækker sig mellem to ådale og er sammen med Hjerting strand den eneste strandstrækning, som er tilgængelig ved Esbjerg by. Mange bruger Sædding strandvej til at køre en tur ved vandet enten på cykel eller i bil. Du kan også løbe eller gå en lang tur ved vandet, da der er gangsti på en lang strækning ved vandet på turen ud mod Hjerting. Du kan også opleve de store skibe sejle forbi på vej mod indsejlingen i Esbjerg Havn, og hvis du er heldig, kan du måske se en ad de mange sæler stikke hovedet op ude i vandet.

Et lille tip: Kom og oplev Sædding Strand ved solopgang eller solnedgang i skyfrit vejr. Når solen stiger eller synker i havet, og farverne fra solens stråler maler himlen i pink og orange er der virkelig smukt at gå en tur ved vandet.

På en vold ved Sædding strand sidder der fire hvide kæmper og spejder ud over havet. Skulpturen af de fire hvide mænd hedder: Mennesket ved havet. Utrættelige stirrer de fire hvide mænd mod Skallingen og havneindsejlingen til Esbjerg Havn. De forestiller det rene menneskes møde med naturen og er rejst af skulptør: Svend Wiig Hansen. Ved skulpturen er der opsat et picnicbord, så du kan også tage en madkurv med og nyde den i godt selskab til udsigten af de fire hvide mænd.

HEX! – Museum of Witch Hunt i Ribe

Tag på en uhyggelig rejse tilbage i tiden

Museet fortæller den uhyggelige historie om heksefrygten, som for alvor ramte Danmark og Europa i 15- og 1600-tallet. Den førte til hekseprocesserne, der fik grusomme konsekvenser.

Ribe stod i hjertet af de danske hekseprocesser, og Danmarks mest berømte sag udspillede sig i gaderne omkring museet, nemlig sagen mod skrædderkonen Maren Spliids, som blev brændt på bålet i 1641.

Du finder Hex på Sortebrødregade 1 i Ribe.

Esbjerg Kunstmuseum

Kunst for alle aldre

På museet finder du både kunst i voksen og børnehøjde. Her finder du både traditionel og ny kunst og udstillingerne skifter løbende. Som en nyskabelse inden for museumsverdenen har Esbjerg Kunstmuseum lanceret et forundringskammer i krydsfeltet mellem naturvidenskab og billedkunst, et æstetisk laboratorium. For børn er museets installation Lad hænderne se ofte et hit. Her kan man føle sig frem til æstetiske oplevelser med moderne skulpturer. Museet byder også på Interaktive eksperimenter for børn og voksne, hvor du kan gætte et maleri eller skulptur.

Esbjerg Museum

Tag på en tidsrejse

Vil du tilbage i tiden i Esbjergs? På Esbjerg museum kan du se det rekonstruerede Esbjergs bymiljø, som det må have set ud omkring 1900-1950. Stå på Torvet, se de eksklusive butikker som guldsmeden fra 1908 og modebutikken fra 1925 og kig ind hos købmanden på hjørnet (1938-1950). Du kan også besøge Havnen - Esbjergs hjerte, og kigge inden for i lejlighederne hos arbejderfamilien og direktøren. Du kan desuden opleve skiftende historiske udstillinger, hvor der ofte er spændende aktiviteter for både børn og vokse.