Esbjerg Brandskole har tidligere lovligt brugt PFAS-stoffer i forbindelse med brandøvelser. For at vurdere forurening med PFAS har Esbjerg Kommune og den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS undersøgt områder ved brandskolen. Der er fundet PFAS-forurening i jord, græs, grundvand og Novrup Bæk på og omkring brandskolen.
Konsulentfirmaet NIRAS har for Esbjerg Kommune gennemført en undersøgelse af PFAS-forureningen fra Esbjerg Brandskolen.
Undersøgelsen, der blev udført i tidsrummet oktober-december 2021, fokuserer på områderne ved og syd for Brandskolen.
Undersøgelsen har til formål at afklare forureningens udbredelse, herunder om kvæg på engarealerne ved og syd for Brandskolen vil kunne blive påvirket af PFAS ved græsning på engene eller fra ensilage/hø fra engene. Endvidere havde undersøgelsen til formål at vurdere, om vand til mennesker og dyr var påvirket over kvalitetskriteriet.
Undersøgelsesområdet fremgår af nedenstående figur:

Undersøgelsen har omfattet analyser af prøver fra jord, overfladevand (vandløb), sediment i vandløb, grundvand og græs. Der er i alt udtaget ca. 90 prøver. Prøvetagningsstederne er angivet på ovenstående figur.
Prøveresultaterne viser høje koncentrationer af PFAS-stoffer i overfladevandet i Uglvig og Novrup Bæk nedenfor Brandskolen samt forhøjet indhold af PFAS-stoffer i grundvandet. Der er generelt kun fundet begrænset indhold af PFAS-stoffer i sedimentet i vandløbet samt i græsprøver. Fødevarestyrelsen har ikke målt koncentration af PFAS-stoffer over grænseværdierne i kød fra kvæg.
Du kan læse mere om undersøgelserne her:
Undersøgelser for PFAS-stoffer
Forurening med PFAS fra Esbjerg Brandskole – påbudsmuligheder
Vurdering af udspredt PFAS-mængde
Indvinding af vand til dyr og spiselige afgrøder
Esbjerg Kommune har revideret det område, hvor der frarådes indvinding af overflade- og grundvandvand til dyrevand, vanding af spiselige afgrøder og lignende. Esbjerg Kommune har separat dialog med landmænd i området omkring udlægning af vand til dyr fra alment vandværk. Kortet kan også findes elektronisk på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Her er der mulighed for zoome og indsætte f.eks. matrikelskel:
Find kortet på Esbjerg Kommunes hjemmeside.
Udenfor bufferzonen må der indvindes vand i henhold til de tilladelser, som Esbjerg Kommune har meddelt til vandindvinding. Opmærksomheden henledes på, at indvundet vand fra havevandingsboringer generelt ikke må benyttes til vanding af afgrøder, der anvendes i rå tilstand.