Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Grundlovsceremoni

To gange om året afholder Esbjerg Kommune grundlovsceremonier, hvor du skal deltage, hvis du har søgt om dansk statsborgerskab. 

Læs mere og tilmeld dig her.

Ansøgning om dansk statsborgerskab

Har du opholds­tilladelse i Danmark og ønsker dansk stats­borger­skab, kan du ansøge staten om det

Du kan søge den danske stat om at få tildelt et statsborgerskab ved naturalisation (dvs. ved lov). Det gør du ved at sende en ansøgning til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Det koster 3.800 kr. (2019) i gebyr at ansøge.

Læs mere om proceduren for at ansøge om dansk statsborgerskab på ministeriets hjemmeside:

​Sagsbehandlingen af ansøgninger om statsborgerskab kan tage op til 16 måneder på grund af det store antal ansøgninger. Det skyldes, at ansøgningerne skal vedtages ved lov, og at sagsbehandlingstiden er relativ lang.

Ansøgningerne skal igennem tre behandlinger i Folketinget, hvilket typisk tager to-tre måneder. Disse lovsforslag vedtages desuden kun to gange årligt - i april og oktober.

Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet, der tager stilling til, om du er berettiget til dansk statsborgerskab. De ansøgere, der ikke godkendes, får herefter afslag.

De ansøgere, der bliver godkendt, optages på et lovforslag, som Folketinget senere behandler. Folketinget vedtager love om statsborgerskab ('Lov om indfødsretsmeddelelse') to gange årligt, hvor alle godkendte ansøgere samles.

Når loven er vedtaget, sender Udlændinge- og Integrationsministeriet en besked til de personer, der har fået tilkendt dansk statsborgerskab sammen med et oplysningsskema. Du anerkendes som dansk statsborger, når skemaet er udfyldt og returneret til ministeriet. Herefter modtager du et bevis på, at du er dansk statsborger.

Læs mere om, hvordan behandlingen af ansøgningerne foregår:

Klage over behandlingen af en ansøgning om dansk statsborgerskab skal ske til Udlændinge- og Integrationsministeriet, Slotsholmsgade 10, 1216 København K.

Skrevet af Udlændinge- og Integrationsministeriet

Her kan du søge

De to forskellige ansøgninger

Du skal ind på hjemmesiden hos borger.dk for at søge om enten dansk statsborgerskab eller bevis for dansk indfødsret.