Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Bliver du kontrolleret og undertrykt?

Styrer én eller flere i din familie dine handlinger, begrænser dine relationer eller måske endda bestemmer, hvem du skal gifte dig med? Bliver du presset til at følge traditioner, som går mod dine egne ønsker og værdier? Føler du, at du er nødt til at leve et dobbeltliv? Oplever du ubehagelige trusler eller bliver du udsat for fysisk og/eller psykisk vold?

Esbjerg Kommune hjælper og vejleder dig, der bliver udsat for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Hvad er negativ social kontrol?

Negativ social kontrol, som ofte indgår i æresrelaterede konflikter, kan være det første tegn på, at en konflikt udvikler sig. Det forekommer dog også uden for æresrelaterede situationer.

Det kan omhandle kontrol eller restriktioner i forhold til livsstil, uddannelsesvalg, fritidsaktiviteter, sociale relationer, valg af ægtefælle eller retten til at bestemme over egen krop. Kontrollen kan udmønte sig som pres, trusler og overvågning.

Negativ social kontrol kan komme til udtryk på flere forskellige måder. Det kan være, at du bliver:

  • overvåget. Tjekker familiemedlemmer din mobiltelefon, sociale medier osv.?
  • mødt af krav om bestemt påklædning?
  • udsat for trusler, verbal chikane samt psykisk og/eller fysisk vold?
  • bedt om at holde øje med søskende i det offentlige rum?
  • følelsesmæssigt presset og føler skyld og skam?

Uanset hvordan den negative sociale kontrol kommer til udtryk i din situation, er det vigtigt, du rækker ud efter hjælp. Vi tilbyder støtte til alle, der forhindres i at leve det liv, de ønsker - uanset alder, køn og etnicitet.

Hvad er æresrelaterede konflikter?

Æresrelaterede konflikter opstår i familier, hvor familiens ære føles truet. Familiens ære er knyttet til en opfattelse af familien som en samlet enhed – et fællesskab, hvor den enkeltes handlinger påvirker hele familien og dens ære. Familien kan både omfatte den nære familie og den udvidede familie, der evt. er bosat i andre lande.

Oplever du f.eks. en konflikt i familien, fordi du har:

  • en kæreste?
  • sex uden for ægteskabet?
  • valgt en ægtefælle mod familiens ønske?

Vi opfordrer dig til at søge hjælp, så du kan leve et liv uden kontrol og begrænsninger. Det er vigtigt, du søger hjælp, før det er for sent. Æresrelaterede konflikter kan i værste fald medføre alvorlige overgreb som isolering, indespærring, trusler, vold, genopdragelsesrejse, tvungen forlovelse og tvangsægteskab.

Bryd ud af skyggen

Når du søger hjælp til at forlade et miljø med kontrol og undertrykkelse, er du både stærk og modig. Du er ikke alene i kampen mod æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Vi er her med rådgivning, hjælp og støtte, så kontakt os allerede i dag.

 

Sådan bryder du mønstret: Få hjælp og rådgivning

Børn og unge under 18 år

Er du under 18 år, og har du brug for hjælp til at leve et liv uden kontrol og undertrykkelse? Familierådgivningen er hjælper dig på tlf. 76163508. RED Rådgivning har døgnåbent, og kan kontaktes på tlf. 70277666.

Lav en underretning, hvis du er bekymret for et barn

Unge og voksne over 18 år

Søg hjælp hos Voksen Myndighed på tlf. 24636831 eller kontakt den regionale sikkerhedskonsulent på tlf. 30713282 og 20542543. RED Rådgivning har døgnåbent, og kan kontaktes på tlf. 70277666.

Læs mere om RED Rådgivning

Møder du mennesker, der bliver undertrykt og kontrolleret?

Esbjerg Kommune arbejder ud fra en konkret beredskabsplan og actioncards i mødet med borgere, der lever med kontrol og undertrykkelse. 

Møder du også mennesker - i dit arbejde eller frivillige arbejde - og vil du også være gearet til at håndtere æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol, kan du få inspiration i både beredskabsplanen og actioncards.