Hvad er en alkolås?
En alkolås er et apparat, som installeres i fx en bil, og som forhindrer, at du kan starte køretøjet, hvis du har en promille over den tilladte grænse. Alkolåsen er forbundet til tændingssystemet. Inden du starter køretøjet, skal du puste i alkolåsen, som måler indholdet af alkohol i din udåndingsluft.
Hvordan får jeg en alkolås?
Hvis du har fået frakendt førerretten ubetinget på grund af spirituskørsel, kan du blive omfattet af alkolåsordningen. Hvis du vil køre med alkolås, skal du:
- ansøge om at deltage i alkolåsordningen hos et af landets kommuner og have udstedt et alkolåskørekort
- gennemføre et Alkohol-, Narko- og Trafikkursus (ANT-kursus)
- gå op til kontrollerende køreprøve (både teoretisk og praktisk prøve)
- købe eller leje en alkolås hos en godkendt leverandør.
Når du har afleveret alle relevante dokumenter (underskrevet samtykkeerklæring og en udfyldt ansøgningsblanket) til et af landets kommuner vil de videresende sagen til politiet, som afgør, om du kan deltage i alkolåsordningen.
Det er en god idé at vente med at tilmelde dig et ANT-kursus, før politiet har afgjort, om du kan deltage i alkolåsordningen.
2 forskellige alkolåsordninger
Der er 2 forskellige alkolåsordninger: en ”frivillig” og en ”obligatorisk”. Der er knyttet forskellige betingelser til hver ordning.
Den frivillige ordning
Du er omfattet af den frivillige ordning, hvis du er dømt for spirituskørsel:
- én gang med en promille på mellem 1,2 og 2,0, eller
- 2 gange og din promille første gang var højst 2,0 og anden gang var højst 1,2.
For at deltage i den frivillige alkolåsordning må du ikke have forårsaget personskade eller fremkaldt alvorlig fare for andre. Politiet foretager denne vurdering i forbindelse med ansøgningen. En ansøgning om at være med i en alkolåsordning skal afleveres hos en af landets kommuner.
Hvis du vil deltage i den frivillige ordning, skal du undersøges for et eventuelt alkoholmisbrug som betingelse for, at du kan komme med i ordningen. Hvis du har et misbrug, skal du i behandling for det.
Hvis du deltager i den frivillige alkolåsordning, betyder det, at du må køre i en bil med en alkolås i hele frakendelsesperioden. Dog kan du tidligst køre, fra det øjeblik du har bestået en kontrollerende køreprøve.
Den obligatoriske ordning
Du er omfattet af den obligatoriske ordning, hvis du er dømt for spirituskørsel inden for én af følgende betingelser:
- med en promille på over 2,0
- 2 gange (undtagen, hvis din promille første gang var højst 2,0 og anden gang højst 1,2)
- 3 gange eller mere (uanset promillens størrelse).
Alkolåsen og det du skal betale
Færdselsstyrelsen har godkendt de leverandører af alkolåse, der må anvendes i forbindelse med alkolåsordningen. Du skal selv vælge en godkendt leverandør, du vil benytte til at installere alkolåsen i din bil. Du står selv for at kontakte leverandøren, ligesom du selv skal betale samtlige udgifter til alkolåsen. Herudover skal du selv betale for blandt andet Færdselsstyrelsens samt politiets administrationsomkostninger.
Der er følgende gebyrer for deltagelse i en alkolåsordning (2024)
- Obligatorisk ordning koster 2.700 kr. (2025) (2.700 kr. 2024)
- Frivillig ordning med personundersøgelse koster 2.700 kr. (2025) (2.700 kr. 2024)
- Frivillig ordning uden personundersøgelse koster 2.700 kr. (2025) (2.700 kr. 2024)
- Hvis der stilles vilkår om alkoholistbehandling under den frivillige ordning, skal der yderligere betales 4.289 kr. 2025 (4.289 kr. 2024)