Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Alle borgere kan bidrage

Mange bække små gør en stor å. Derfor betyder dine valg også noget. Som borger kan du gøre en forskel for klimaet. I princippet er det kun fantasien, der sætter grænser, for vi skal hele vejen rundt.

Begræns brugen af benzin og dieselbil
Begynd med at lægge en plan for, hvordan brugen skal reduceres indenfor en årrække. Benzin og dieselbiler kan erstattes af bus/tog, (el-)cykel eller el-delebiler. Overvej om "bil nr.2" er nødvendig, eller om samkørsel med andre kunne være en mulighed.

Spis mindre kød og køb lokalt
Vi skal ikke nødvendigvis stoppe med at spise kød. Vi skal bare værdsætte det mere, når vi gør det og eventuelt se, om der er klimavenlige producenter, som vi kan købe fra. Hvis man gerne vil erstatte kødet, så er der flere gode, plantebaserede løsninger på markedet, som kunne være en god oplevelse.

Genanvend og genbrug mere
De fleste af os er meget privilegerede og kan købe en ny bluse, når vores yndling går i stykker. Men det er også muligt at forlænge tøjets levetid ved at reparere hullerne, bruge det med et nyt udtryk eller genanvende det i en anden sammenhæng. I sidste ende er det nu muligt at aflevere aflagte tekstiler på udvalgte genbrugspladser.
I samme stil er det oplagt at genbruge flere møbler og ting. Enten ved at købe genbrug, sælge brugte ting videre eller ved at aflevere det aflagte på genbrugspladserne.

Spar på energien
For at begrænse effekten af stigende priser og for at støtte en sikker energiforsyning, så er det en god idé at spare på energien. Det kan enten være ved at renovere, skrue ned for varmen og de lange bade, slukke apparaterne helt eller skifte til vedvarende energikilder (se links nedenfor). Samtidig kan du roligt være stolt over at Esbjerg Kommune er med langt fremme og at mange i vores område arbejder benhårdt for at lave grønne løsninger og sikre energiforsyningen.

Baggrund om el-biler

Hvorfor er el-biler en god idé for klimaet?

Det kan hurtigt blive en kompliceret forklaring. Men her får du sat lidt simple ord på snakken om el-biler.

At vælge en el-bil frem for en benzin- eller dieselbil er bedre for klimaet, når man tager hele bilens liv (livscyklus eller LCA) i betragtning. Den primære årsag er, at el-biler ikke udleder CO2 fra fossile brændstoffer gennem udstødningen og efter 2030, hvor el-produktionen i Danmark vil være fossilfri, vil produktionen af el til el-biler ligeledes være klimavenlig. 

Der er selvfølgelig CO2 forbundet med produktionen af bilen og batteriet. Men mængden af CO2 er mindre sammenlignet med tilsvarende benzin- eller dieselbil over bilens levetid. Samtidig forskes der i og udrulles der lovgivning til at øge genanvendelse af batterierne.

Hvad med plug-in hybrider?
Plug-in hybrider er ikke et godt valg, hvis du vil passe på klimaet, da bilen i princippet både har et el-batteri og en forbrændingsmotor. Hermed udlignes klimafordelen, da der både er et højt aftryk for produktionen af bilen og ved brugen af bilen, end en tilsvarende el-bil med batteri.

Kan jeg få opladt min el-bil?
Ja. Du kan også få opladt din el-bil. I Esbjerg Kommune sættes der løbende flere offentlige opladningsmuligheder op. Samtidig oplader mange på arbejdspladsen, i hjemmet eller andre private steder.