- Forside
- Politik og demokrati
- Byråd og udvalg
- Øvrige råd og udvalg
- Udsatterådet
- Referater 2022
Referater 2022
Referater fra Udsatterådets møder i 2022.
Referater 2022
Møde i Udsatterådet tirsdag den 6. december 2022
kl. 15.00-18.00 på Esbjerg Rådhus, mødelokalet Havet, 2. sal
Deltagere
Charlotte Mathiesen, Ballast, KFUM’s Sociale Arbejde
Gitte Morberg Jensen, Frivillighuset Vindrosen
Jette Jensen, Mødrehjælpen
Jørgen Engholm Andersen, Café Finns Paraply
Karen Geil Friis, Folkekirkens Hus afbud
Maria Al-Azzawi, Red Barnet Ungdom afbud
Niels Christian Petersen, SIND Syd-Vest
Pernille Larsen Meier, Reden Esbjerg
Poul Juhl Rasmussen, Kirkens Korshær
Else Zippor, socialchef, Social barn-ung-voksen
Thomas Baagø Eriksen, centerchef for voksen social
Elsebeth Nebeling, specialkonsulent, Borger & Arbejdsmarked
1. Tema om skæve boliger
Esbjerg Byråd har afsat midler at bygge 6 skæve boliger i 2024/2025. Ejendomschef Carsten Schlein gav sammen med socialchef Else Zippor en introduktion til de økonomiske og tekniske rammer for bygning af skæve boliger.
Udsatterådet kom med idéer og overvejelser i forhold til det kommende byggeri:
• Beboerne i de nuværende skæve boliger på Novrupvej er meget glade for deres bolig. Så byg i samme stil.
• Godt med udenomsarealer som på Novrupvej, men helst ikke dobbelthuse, fordi naboen kommer meget tæt på. Konfliktløsning kan være vanskeligt, når for eksempel affald bliver smidt ind til naboen.
• Mulighed for husdyr.
• De nuværende beboere på Novrupvej ønsker ikke, at der skal komme flere beboere. Udsatterådet anbefaler, at de nye boliger bygges på en anden adresse. Udsathed skaber udsathed, og flere udsatte beboere sammen kan give et pushermiljø med mere ballade til følge. Det kan også tiltrække unge, som synes, miljøet er spændende.
• Sociale viceværter er en god idé
• Robust byggeri er vigtigt, for ting bliver lettere ødelagt. Man kan ikke sætte en ekstra pulje af til vedligehold, fordi der bygges efter almenboligloven. Så man må ikke favorisere en enkelt afdeling i boligforeningen frem for andre.
• Social campingplads, hvor man køber en ny campingvogn, er ikke en mulighed, selvom det også rummer fordele. Man må ikke have fast bopæl på en campingplads.
• Værdighed: Godt at tænke skævt og kreativt, men pavilloner og trailerparks er ikke værdige. Hellere solide og holdbare boliger.
• Kirkens Korshær har Skurbyen i Aalborg med seks skæve boliger. Det er godt, for her er lidt mere plads mellem boligerne.
2. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
3. Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt.
4. Godkendelse af mødeplan for 2023
Udsatterådet besluttede tidspunkt for møder i 2023.
5. Strategi for socialt udsatte mennesker
Direktør Lise Willer introducerede til mulige processer ved en opdatering af Esbjerg Kommunes Strategi for socialt udsatte mennesker 2019-2022. Det er op til Udsatterådet, om Esbjerg Kommune skal have en udsattestrategi. En strategi skal favne alle Udsatterådets målgrupper.
Udsatterådet besluttede at bruge årets temamøde på at genvurdere strategien og opdatere den. Der bookes en konsulent til opgaven. Hvis ikke alle Udsatterådets målgrupper er dækket ind, inviteres ekstra deltagere.
6. Høring på Strategi for den frivillige sociale indsats
Udsatterådet har modtaget Strategi for den frivillige sociale indsats 2023-2026 til høring. Udsatterådet drøftede høringssvaret. Poul Rasmussen, Charlotte Mathiesen og Pernille Larsen Meier udarbejder svar. Elsebeth Nebeling skriver et udkast på baggrund af Udsatterådets drøftelse. Frist for svar er den 3. januar 2023.
7. Orientering og evaluering af Udsatterådets møde med Social & Arbejdsmarkedsudvalget
Repræsentanter for Udsatterådet mødtes den 6. november 2022 med Social & Arbejdsmarkedsudvalget. De drøftede øget fattigdom på grund af inflationen og stigende udgifter til strøm og varme, mistrivsel blandt socialt udsatte børn og unges samt sundhed for socialt udsatte. Det var et godt møde med gensidig dialog. Social & Arbejdsmarkedsudvalget ser Udsatterådets opgave som at orientere udvalget om hvad der sker aktuelt blandt udsatte borgere. Udvalgets medlemmer vil gerne inviteres på besøg hos rådets medlemmer.
Udsatterådets repræsentanter sagde til udvalget, at man gerne vil inddrages i processer, før man sidder med slutresultatet.
8. Opfølgning på Udsatterådets mærkesager
Udsatterådet besluttede på sidste møde tre mærkesager og at tage tre initiativer. Rådet orienterede hinanden om nyt siden.
Fødevarer til socialt udsatte:
Poul Rasmussen har været i kontakt til Stop Spild Lokalt for at høre, om de vil gå aktivt ind i Esbjerg Kommune. Stop madspild lokalt er allerede i Esbjerg Kommune. De mangler et lokale samt og køle- og frysekapacitet. Stop Spild Lokalt vil gerne deltage i arbejdet med at dele mad ud til borgere, som ikke er tilknyttet væresteder og varmestuer. Else Zippor undersøger, om det er muligt at finde et kommunalt lokale, og Kirkens Korshær kan skaffe køle og frysekapacitet. Poul har ikke skrevet en pressemeddelelse som aftalt, fordi Stop Spild lokalt først er klar med indsatsen i det nye år.
Karen Gejl Friis har skriftligt den 24. oktober 2022 meddelt, at hun har haft kontakt til projektleder Sofie Valbjørn i Bydelsprojekt 3i1. Projektet er interesseret i at være med, hvis der etableres uddeling af fødevarer.
9. Fotos på hjemmesiden
Udsatterådet besluttede, at informationen om Udsatterådets medlemmer på esbjerg.dk/udsatterådet består i medlemmets navn og den forening, man er udpeget af. Det vil fremover ikke være foto af medlemmer på siden.
10. Punkter til næste møde
• Reden Esbjerg: rundvisning og oplæg om Redens arbejde
• Strategi for socialt udsatte mennesker
• Sundhed som forebyggelse
• Fødevaremangel – opfølgning: Har nogen fået gode idéer siden sidst
• Julehjælp 2023
11. Eventuelt
Gitte Morberg Jensen orienterede om, at hun har 15 julekurve, som hun ikke kan komme af med, trods henvendelse til mange instanser.
Gitte Morberg Jensen orienterede om, at hun har været til møde på Medvind i Østerbyen om rapporten Unge Stemmer. 53 unge fra Esbjerg har medvirket i rapporten. Hun gav rapporten en positiv anbefaling. Medvind i Østerbyen kan være en god samarbejdspartner for Udsatterådet. De har mange fakta om udsatte borgere i kommunen og har mange idéer til indsatser.
Gitte Morberg Jensen orienterede om rådenes involvering i arbejdet med Esbjerg Kommunes nye seniorpolitik.
Poul Rasmussen orienterede om, at brugerne på Forsorgshjemmet virker meget belastede i øjeblikket. Andre bemærkede, at bandekriminaliteten er voksende blandt unge. Thomas Baagø Eriksen tog det med tilbage og ville give en tilbagemelding. (Red. Svar fra leder af Esbjerg Forsorgshjem: Vi ser ikke en ekstraordinær uro blandt beboerne. Målgruppen for botilbuddet er den allermest udsatte borgergruppe, der er kendetegnet ved særligt sociale problemer som misbrug, psykisk sygdom, kriminalitet, dårlig økonomi med mere.)
Møde i Udsatterådet tirsdag den 11. oktober 2022 kl. 15.00-18.00
på Esbjerg Rådhus, mødelokalet Havet på 2. sal
Deltagere
Charlotte Mathiesen, Ballast, KFUM’s Sociale Arbejde
Gitte Morberg Jensen, Frivillighuset Vindrosen
Jette Jensen, Mødrehjælpen
Jørgen Engholm Andersen, Café Finns Paraply
Karen Gejl Friis, Folkekirkens Hus
Maria Al-Azzawi, Red Barnet Ungdom afbud
Niels Christian Petersen, SIND Syd-Vest
Pernille Larsen Meier, Reden Esbjerg
Poul Juhl Rasmussen, Kirkens Korshær
Else Zippor, socialchef, Social barn-ung-voksen
Morten Jensen, centerchef, Center for Misbrug & Udsatte
Elsebeth Nebeling, specialkonsulent, Borger & Arbejdsmarked
1. Velkomst til nye medlemmer
Poul Juhl Rasmussen takkede for valget til forperson for Udsatterådet. Alle præsenterede sig, og der blev budt velkommen til de to nye medlemmer, Niels Christian Petersen og Pernille Larsen Meier.
2. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
3. Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt.
4. Hvad vil vi som Udsatteråd arbejde med? Hvad er vores mærkesager?
Udsatterådet drøftede, hvad der skal være rådets mærkesager i det kommende år. Forslagene var følgende:
• Bekymring for nye fattige som følge af stigende energipriser: Kan vi lave en strategi for madudlevering?
• Mistrivsel blandt børn og unge efter covid-19.
• Skolevægring
• Sikre tilknytning til foreningslivet for børn og unge, som bliver meldt ud på grund af stigende energipriser. Aktiv Fritid og BROEN Esbjerg kan være gæster hos Udsatterådet
• Sundhed for socialt udsatte – social tandpleje og social sygepleje
• Pårørendeindsatser – kendskab til tilbud med fokus på begrænsninger i tilbud til misbrugeres pårørende
• Borgere med dobbeltdiagnoser – det vil sige mennesker med kombineret misbrug og sindslidelse
• Fokus på de mest kaosramte, udsatte kvinder (fx misbrug og psykiatriske lidelser), så der er tilbud om trygge miljøer for dem
• Hjemløseindsatser
• Misbrugsbehandling
• Psykiatrien
Udsatterådet besluttede, at mærkesagerne det kommende år skal være forebyggelse i forhold til:
• Fødevarer til socialt udsatte - med udsigt til øget fattigdom
• Børn og unge – fritid og mistrivsel
• Sundhed for udsatte ud fra WHO’s sundhedsdefinition
Udsatterådet besluttede, at:
1. Poul Rasmussen tager kontakt til Stop Spild Lokalt for at høre, om de vil gå aktivt ind i Esbjerg Kommune.
2. Karen Gejl tager kontakt til projektleder Sofie Valbjørn i Bydelsprojekt 3i1 for at undersøge muligheder for uddeling af fødevarer.
3. Poul Rasmussen skriver en pressemeddelelse til lokale medier og lægger et opslag på Udsatterådet Facebookside med en opfordring til, at lokale fødevarevirksomheder med madspild indgår i partnerskaber med lokale sociale foreninger om donation af mad.
5. Forberede dialogmøde med Social & Arbejdsmarkedsudvalget
Udsatterådet er inviteret til dialogmøde hos Social & Arbejdsmarkedsudvalget den 4. november 2022. Udsatterådet besluttede, at dialogen skal tage udgangspunkt i følgende temaer:
• Vi har en bekymring for, hvordan kommunen griber borgere, som oplever øget fattigdom på grund af inflationen og stigende udgifter til strøm og varme
• Vi er optaget af socialt udsatte børn og unges mistrivsel og mulighed for deltagelse i fritidsaktiviteter
• Sundhed for socialt udsatte
6. Udpegning til arbejdsgruppe med Frivillighuset Vindrosen, Handicaprådet og Ældrerådet
Udsatterådet har et samarbejde med Frivillighuset Vindrosen, Handicaprådet og Ældrerådet. Der er nedsat en arbejdsgruppe med to repræsentanter fra hver. Fokus er i øjeblikket på øget tilgængelighed til alle og på en national ensomhedsstrategi. I forbindelse med fratrædelse af gamle medlemmer og ankomst af nye, er der brug for supplering af arbejdsgruppen. Niels Christian Petersen og Pernille Larsen Meier indgår i samarbejdet, hvor Gitte Morberg Jensen også er med som Frivillighuset Vindrosens repræsentant.
7. Strategi for socialt udsatte mennesker
Esbjerg Kommunes Strategi for socialt udsatte mennesker 2019-2022 udløber skal opdateres. Udsatterådet drøftede indledningsvist, hvordan man vil bruge strategien og snakkede kort om ønsker til processen, når strategien skal fornys. Rådet konstaterede, at Esbjerg Kommune er ved at være i mål med strategiens indsats i forhold til, at alle skal have en bolig.
Punktet bliver taget op igen på næste møde.
8. Koordinering af julehjælp for udsatte mennesker
Udsatterådet har modtaget et ønske om, at uddelingen af julehjælp koordineres centralt, så man ikke kan modtage julehjælp fra flere uddelere samtidigt. Idéen er, at ansøgningerne om julehjælp sendes til én instans, som koordinerer uddelingen, hvorefter de enkelte donorer står for uddelingen. Udsatterådet vurderede, at det er for sent at arbejde med en koordinering af julehjælp for 2022, men vil se på mulighederne for at gøre det i 2023. Det tages op på det første møde i 2023.
9. Punkter til næste møde
Reden Esbjerg og Veterancaféen blev foreslået som steder at besøge ved de første møder i 2023 i nævnte rækkefølge.
10. Eventuelt
March om Ensomhed afholdes fredag den 14. oktober 2022. Udsatterådet besluttede på sidste møde at give op til 2000 kr. som tilskud til flagvimpler og leje af toiletvogn. Gitte Morberg orienterede om, at der kun bliver brug for et tilskud på 1000 kr. til musik.
Udsatterådet besluttede at få lavet en roll up, som kan bruges til begivenheder, som rådet arrangerer eller deltager i. Gitte Morberg Jensen er kontaktperson for tekst.
Udsatterådets sekretær opdaterer tekst på Udsatterådets hjemmeside esbjerg.dk/udsatterådet.
Poul Rasmussen følger op på administration af Udsatterådets Facebook- og LinkedIn-side.
Møde i Udsatterådet tirsdag den 6. september 2022 kl. 15.30-17.00
på Esbjerg Rådhus, mødelokalet Stranden, 2. sal
Deltagere
Anthon Nielsen, Foreningen Grønlandske Børn afbud
Charlotte Mathiesen, Ballast, KFUM’s Sociale Arbejde
Gitte Morberg Jensen, Frivillighuset Vindrosen
Jette Jensen, Mødrehjælpen
Jørgen Engholm Andersen, Café Finns Paraply
Karen Gejl Friis, Folkekirkens Hus
Maria Al-Azzawi, Red Barnet Ungdom afbud
Poul Juhl Rasmussen, Kirkens Korshær afbud
Lise Willer, direktør
Else Zippor, socialdirektør afbud
Morten Jensen, centerchef, Center for Misbrug & Udsatte
Elsebeth Nebeling, specialkonsulent, Borger & Arbejdsmarked
1. Velkomst til nye medlemmer
Udsatterådets medlemmer præsenterede sig for hinanden, og de to nye medlemmer, Karen Gejl Friis og Jørgen Engholm Andersen, blev budt velkommen.
2. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
3. Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt.
4. Valg af formand for Udsatterådet
Udsatterådet valgte Poul Juhl Rasmussen som forperson.
5. Gennemgang af Budgetforslag 2023-2026
Direktør Lise Willer gennemgik forslag til Esbjerg Kommunes budget 2023-2026 for det sociale område. Esbjerg Byråd havde 1. behandling af budgettet den 4. september. Byrådet går i gang med budgetforhandlingerne fra mandag den 12. september.
For at skabe balance i det tekniske budget, skal der ”findes” 50-60 mio. kr. årligt. Det svarer til 1-1,5% af driftsudgifterne. Udligningsordningen betyder, at Esbjerg Kommune mister skatteindtægter, fordi andre kommuner har en befolkningstilvækst, hvor Esbjerg har status quo.
Da byrådet forhandlede budgettet sidste år, var der positive tal. Derfor var der ikke besparelser på sidste års budget. Men udgifterne har været større end forventet i 2022, og derfor har vi udsigt til minus på bundlinjen de kommende år. Der er lavet en meget stram økonomiaftale mellem Regeringen og KL. Derfor kommer der ikke ekstra penge til socialområdet fra centralt hold.
Lise Willer gennemgik budgetforslagene for det sociale område og det frivillige sociale område samt for pårørendevejleder og veterankoordinator.
6. Tilbagemelding på høring om kvalitetsstandarder
Udsatterådet tog positivt imod tilbagemeldingen fra socialchef Else Zippor på høringssvar i forhold til kvalitetsstandarder. Medlemmerne sagde, at det er godt at se, at Udsatterådets høringssvar bliver brugt.
7. Høring på faglige sigtelinjer for børn og unge
Udsatterådet har fået udkast til nye faglige sigtelinjer på familieområdet. Der blev nedsat en arbejds¬gruppe med Gitte Morberg Jensen, Karen Gejl Friis og Charlotte Mathiesen. Udkast til høringssvar kommer rundt til kommentering hos Udsatterådets medlemmer inden afsendelse. Høringsfristen er den 30. september 2022.
8. Eventuelt
Gitte Morberg Jensen orienterede om, at der er March mod Ensomhed den 14. oktober 2022. Marchen slutter i Esbjerg. Hun opfordrede til, at man deltager. Udsatterådet besluttede at give op til 2000 kr. som tilskud til flagvimpler og leje af toiletvogn.
Udsatterådet vil gerne have besøg af ejendomschef Carsten Schlein for at få mere viden om krav til bygninger i forhold til at bygge skæve boliger, opstille skurvogne og lignende til hjemløse mennesker. Carsten Schlein inviteres til mødet den 6. december 2022.
Udsatterådet er inviteret til dialogmøde med Social & Arbejdsmarkedsudvalget den 25. oktober kl. 8.30. Udsatterådet ønsker ikke at holde dialogmøde med Børn & Skoleudvalget for nuværende.
Møde i Udsatterådet tirsdag den 19. april 2022 kl. 15.00-18.00
på Esbjerg Rådhus, mødelokalet Kysten, 2. sal
Deltagere
Anja From, SIND Syd-Vest
Anthon Nielsen, Foreningen Grønlandske Børn afbud
Charlotte Mathiesen, Ballast, KFUM’s Sociale Arbejde afbud
Gitte Morberg Jensen, Frivillighuset Vindrosen
Jette Jensen, Mødrehjælpen
Lasse Gudsø, Ventilen afbud
Maria Al-Azzawi, Red Barnet Ungdom
Poul Juhl Rasmussen, Kirkens Korshær
Else Zippor, socialchef, Social barn-ung-voksen
Morten Jensen, centerleder, Center for Misbrug & Udsatte
Elsebeth Nebeling, specialkonsulent, Borger & Arbejdsmarked
Jens Erik Morthensen, borgerservicechef, Borger & Arbejdsmarked, kun punkt 5
1. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
2. Godkendelse af referat
Referat fra møde den 1. februar 2022
3. Tv-program: Sindssygt farligt arbejde
Udsatterådet drøftede TV2-programmet Sindssygt farligt arbejde sendt den 17. februar 2022. Programmet er optaget i Botilbud Sjællandsgade i Esbjerg. Botilbud Sjællandsgade flytter til nye bygninger på Niels Bohrs Vej, som giver bedre fysiske rammer for de pædagogiske indsatser i fremtiden. Social barn-ung-voksen arbejder for et anderledes samspil med psykiatrien i regionen og med kompetenceudvikling af medarbejderne.
Udsatterådet vil sætte fokus på borgere med dobbeltdiagnoser. Det er kommuner og regioner, der udfører opgaverne, men udfordringerne skal løses på nationalt niveau, da det handler om lovgivning. Udsatterådet vil drøfte tiltag på deres temamøde den 21. juni 2022.
4. Fremtiden for socialt klippekort
Udsatterådet besluttede at videreføre ordningen med Det sociale klippekort et år til halvandet mere. Det giver nye byrådspolitikere mulighed for at prøve ordningen. Erfaringen er, at møderne med politikerne har en positiv betydning for de frivillige byrådsvenner, som stiller deres personlige erfaringer til rådighed. Gitte og Jette koordinerer opgaven i samarbejde med Sekretariatet, Borger & Arbejdsmarked.
5. Orientering om efterregulering af ydelser i forbindelse med 225-
timersreglen
Borgerservicechef Jens Erik Morthensen orienterede om efterregulering af ydelser til enlige ugifte borgere på 225-timers reglen. Alle sager er gennemgået siden 2016, og det har vist sig, at der har været fejl på grund af dårligt samspil mellem it-systemer. Der er fundet 100 fejl, som er rettet, idet pengene er betalt tilbage til borgerne. Nu er it-systemerne lavet om, så der ikke bør ske yderligere fejl.
6. Strategi for socialt udsatte mennesker
Esbjerg Kommunes Strategi for socialt udsatte mennesker 2019-2022 skal revideres i andet halvår af 2022. Udsatterådet drøftede, hvilke ønsker der er til processen. Der var forslag om at tage udsatte og deres pårørende med i processen med at lave strategien. Men mange af de mennesker, som strategien vedrører, kan have svært ved at selv at gøre deres stemme synlig. Der var forslag om at lave en workshop. Social & Arbejdsmiljøudvalget skal have mulighed for at deltage i processen.
Udsatterådet talte om den nuværende strategi med dens vision og mål. Udsatterådets medlemmer besluttede at holde et møde, hvor de drøfter indholdet i strategien. Forpersonen står for indkaldelse.
7. Opgaven med høringssvar
Udsatterådet drøftede, hvordan det praktiske med udformning af høringssvar bedst organiseres. Udsatterådet sagde ja tak til, at Sekretariatet tilbyder bistand til formulering af høringssvarene. På den måde at udvalgte repræsentanter fra rådet mødes online til en halv times møde, hvorefter forvaltningen skriver et udkast, som sendes til godkendelse hos rådets medlemmer.
8. Medlemmer til Udsatterådet
Udsatteråd foreslog kandidater, som kan indstilles til en plads i Udsatterådet. Der var forslag om at kontakte Mandecentret Esbjerg, KFUK’ Sociale Arbejde for Reden, KFUM’s Sociale Arbejde for Café Finns Paraply samt Kirkens Korshær for en repræsentant fra Folkekirkens Hus.
9. Udsatterådets temadag
Udsatterådet besluttede, at emnet på temadagen den 21. juni 2022 kl. 12:00-20:00 skal være psykiatri. Anja From og Poul Rasmussen planlægger temadagen. Sekretariatet booker lokaler.
10. Punkter til næste møde
Udsatterådet foreslog, at der det kommende år holdes møde hos Reden, Kirkens Korshær og Medvind i Østerbyen.
11. Eventuelt
Der er kommet en invitation fra udsatterådet i Vejle, som gerne vil udveksle erfaringer. Udsatterådet er positivt for at lave en besøgsdag i Vejle. Forpersonen står for kommunikationen med rådet i Vejle.
March mod Ensomhed slutter i år fredag den 14. oktober 2022 med ankomst i Esbjerg kl. 13. Indsamlingen går i 2022 til RECOVERY BULLS.
Udsatterådet talte om opgaverne i forbindelse med hjælp til ukrainske flygtninge.
Møde i Udsatterådet tirsdag den 1. februar 2022 kl. 15.00-18.00
på Esbjerg Rådhus, mødelokalet Stranden, 2. sal
Deltagere
Anja From, SIND Syd-Vest
Anthon Nielsen, Foreningen Grønlandske Børn afbud
Charlotte Mathiesen, Ballast
Clara B. Bakkeli, Værestedet Netværket afbud
Gitte Morberg Jensen, Frivillighuset Vindrosen
Jette Jensen, Mødrehjælpen
Lasse Gudsø, Ventilen
Maria Al-Azzawi, Red Barnet Ungdom
Poul Juhl Rasmussen, Kirkens Korshær
Else Zippor, socialchef, Social barn-ung-voksen
Elsebeth Nebeling, specialkonsulent, Borger & Arbejdsmarked
Gæster under punkt 4 om tandbehandling for socialt udsatte borgere.
1. Præsentationsrunde
Else Zippor bød velkommen til det konstituerende møde, og Udsatterådets medlemmer præsenterede sig for hinanden.
2. Velkommen til det nye Udsatteråd
Socialchef Else Zippor gav en introduktion til rammerne for Udsatterådets arbejde med udgangspunkt i rådets forretningsorden. Området for socialt udsatte børn og unge er med den nye byrådsperiode flyttet fra Børn & Familieudvalget til Borger & Arbejdsmarkedsudvalget. Udsatterådet ønsker til trods herfor fortsat at have et årligt dialogmøde med Børn & Skoleudvalget (nyt navn).
3. Tandbehandling for socialt udsatte borgere
Under punktet deltog overtandlæge Hanne Åskjær, områdechef for Børn & Pædagogik Mette Lindkær, områdeleder for Børn & Sundhed Hans Brøchner Jensen, faglig koordinator Sygedagpenge & Sociale Ydelser Anette Lund Krog og tilbudsleder for Forsorgshjemmet Dan Jul Mortensen.
Hanne Åskjær gav en introduktion til socialtandpleje i Esbjerg Kommune efter sundhedsloven. Der er tale om nyt lovstof, som er vedtaget i 2020. Staten giver 1,2 mio. kr. årligt til opgaven i Esbjerg Kommune. Kommunen skal tilbyde vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje til hjemløse borgere. Man kan også tilbyde socialtandpleje til de mest socialt udsatte borgere, som enten vanskeligt eller slet ikke kan benytte eksisterende tandplejeordninger, men ikke er hjemløse. Men midlerne tildelt Esbjerg Kommune dækker kun udgiften til skal-opgaven.
Udsatterådet ser frem til, at flere udsatte mennesker kan få glæde af socialtandplejen, når kommunen hjemtager opgaven i 2023. Der er håb om, at det også kan give plads til at behandle borgere, som ikke er hjemløse (både skal og kan-opgaven).
Opgaven bliver løst af privatpraktiserende tandlæger, indtil Esbjerg Kommune kan hjemtage opgaven, når Tandklinikken Bakke er bygget færdig i 2023. Man forventer, at det bliver billigere, så det er muligt at behandle flere mennesker for de samme penge.
Anette Lund Krog orienterede om tandbehandling efter lov om aktiv socialpolitik, hvor man kan søge en enkeltydelse. Loven dækker blandt andet personer, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller selvforsørgelses-, hjemrejse-, eller overgangsydelse. Det kan også være personer, som er nye førtidspensionister og mennesker, der modtager revalideringsydelse, ressource-forløbsydelse eller ledighedsydelse. Man kan også søge, hvis man ikke selv har midlerne, og ansøgningen er nødvendig og helbredsmæssig velbegrundet og ikke dækkes af anden lovgivning.
Udsatterådet gjorde opmærksom på, at det er en næsten uoverkommelig opgave for særligt udsatte mennesker at søge tandlægebehandling som enkeltydelse. Det kræver flere ansøgninger til kommunen og flere tandlægebesøg, som disse mennesker ikke kan overskue og ikke får fulgt op på. Udsatterådet spurgte, om der kan tænkes andre løsninger i forhold til ansøgning om enkeltydelser.
4. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
5. Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt.
6. Konstituering af Udsatterådet
Udsatterådet valgte Anja From som forperson og Charlotte Mathiesen som næstforperson.
7. Høring på kvalitetsstandarder
Udsatterådet har mulighed for at sende et svar på høring om kvalitetsstandarder om kommunens serviceniveau på det sociale område. Det drejer sig om ydelser givet efter servicelovens § 101, 102, 109, 110 og 141. Kvalitetsstandarder beskriver indholdet i og omfanget af de individuelle indsatser, som kommunen som udgangspunkt tilbyder borgerne. Der er frist for høringssvar den 28. februar 2022. Udsatterådet besluttede, at medlemmerne kommer med input på en mailtråd, og at Anja From skriver et udkast til høringssvar, som sendes til godkendelse hos medlemmerne.
8. Udpegning til arbejdsgruppe med Frivillighuset Vindrosen, Handicaprådet og Ældrerådet
Udsatterådet har et samarbejde med Frivillighuset Vindrosen, Handicaprådet og Ældrerådet. Der er nedsat en arbejdsgruppe med to repræsentanter fra hver. Fokus er i øjeblikket på øget tilgængelighed til alle og på en national ensomhedsstrategi. I forbindelse med fratrædelse af gamle medlemmer og ankomst af nye, er der ønske om supplering af arbejdsgruppen. Udsatterådet besluttede, at Anja From fortsætter i arbejdsgruppen og suppleres af Gitte Morberg Jensen, som samtidigt er med som repræsentant for Frivillighuset Vindrosen. På mødet den 21. juni 2022 spørger rådet, om flere har tid til at være med.
9. Fremtiden for socialt klippekort
Udsatterådet drøftede fremtiden for Det sociale klippekort og frivillige byråds-venner. Ordningen har været en stor succes, men det har været svært for rådet at finde ressourcer til at passe ordningen. Udsatterådet besluttede at drøfte punktet igen på næste møde.
10. Fotografering af Udsatterådet
Udsatterådets medlemmer bookes til fotografering tirsdag den 5. april 2022 kl. 14 i Rådhushallen. Udsatterådet drøftede idéer til profilfoto på Udsatterådets Facebookside. Der var forslag om, at Udsatterådet får en Facebook-ansvarlig. Lasse Gudsø undersøger, om en af de frivillige fra Ventilen har lyst til at tage opgaven. Forslag til profilbillede på Facebook er også velkomment.
11. Eventuelt
Frivillighuset Vindrosen arrangerer sammen med Platformen fællesspisning den 26. april under konceptet Danmark spiser sammen Formålet er at forebygge ensomhed. Budgettet er 25.000 kr. med 100 gratis billetter til udsatte unge og 100 billetter til deltagere med betaling. Udsatterådet besluttede, at man vil give et bidrag. Der kom forslag til puljer, som Vindrosen og Platformen kan også søge.
På aprilmødet drøfter Udsatterådet, om man vil nedsætte arbejdsgrupper.
Strategi for socialt udsatte mennesker drøftes på et møde i løbet af foråret.
Udsatterådet har tradition for at holde sine møder hos frivillige sociale organisationer og foreninger for at møde brugerne. Det næste møde holdes dog på Esbjerg Rådhus på grund af fotografering. Der var forslag om at besøge Reden, KFUK’s Sociale Arbejde og 3D, som er Esbjerg Kommunes behandlingstilbud for unge mellem 12 og 18, hvor forbruget af alkohol eller euforiserende stoffer giver sociale og personlige problemer.
Før hvert møde får Udsatterådet en udskrift på, hvad der står på Udsatterådets konto.
Socialchef Else Zippor oplyste, at TV2 har lavet en dokumentar med fokus på arbejdsmiljø med titlen Den sindssygt farlige arbejdsplads, hvor Botilbud Sjællandsgade medvirker. Programmet sendes torsdag den 17. februar kl. 20.