Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Om diabetes | diabetes

Her på siden, kan du få råd og tips til, hvordan du passer godt på dig selv i hverdagen.

Er det tid til tjek?

Har du godt styr på dit blodsukker, et pænt blodtryk og pæne kolesteroltal, og er du ikke-ryger, er din risiko for at få følgesygdomme lavere. Derudover er noget af det bedste, du kan gøre, at have regelmæssige tjek planlagt i kalenderen. De forskellige tjek og kontroller, hjælper dig nemlig med at opdage forandringer i tide, og før de bliver alvorlige. Herunder kan du læse hvilke ting du b ør få tjekket regelmæssig, når du har diabetes.

Sørg for at have dine tjek i kalenderen:

  • Hjertet: få målt blodtryk og kolesteroltal hver 3.-6. måned.
  • Nyrer: få taget en blodprøve og en urinprøve én gang om året.
  • Fødder og nerver: få tjekket dine fødder én gang om året.
  • Øjne: gå til øjenlægen en gang hvert andet år, medmindre du bliver anbefalet andet.

Jo længere du lever med diabetes uden at få følgesygdomme, jo større er din chance for også at undgå dem senere i livet.

Følgesygdomme - du kan nå at gøre noget

Når man har type 2-diabetes er der risiko for at få følgesygdomme, blandt andet hjerte- og karsygdomme samt nyre- og øjensygdomme. Følgesygdomme hænger næsten altid sammen med for højt blodsukker og du kan altså gøre meget for at stoppe udviklingen af eventuelle følgesygdomme. En velreguleret diabetes med et stabilt blodsukker, blodtryk og koleteroltal er et godt skridt på vejen. Den værst tænkelig kombination for at udvikle følgesygdomme er en ubehandlet eller dårligt reguleret diabetes kombineret med rygning, det kan du læse mere om under kost og livsstil.

Læs om de forskellige følgesygdomme: