Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Esbjerg Strand

I den nordligste del af Esbjerg Havn er projektet med at skabe "Den rekreative havn", Esbjerg Strand i fuld gang. Området bliver et attraktivt byområde med lystbådehavn, rekreative maritime funktioner, grønne områder, badeanlæg og uddannelsesbygninger.

Esbjerg Strand består i dag af Esbjerg Brygge, den 60.000 m2 kunstige havneø med tilhørende inddæmmede lagune. Her sikrer den nye lystbådehavn adgang til en af Esbjergs store attraktioner - havet. Et nyt Maritimt Center er det nye centrum for maritime fritidsaktiviteter med lystbåde, ro- og kajakfaciliteter, klublokaler, havneskole, nye byrum og udflugtsmål.

Læs mere om Maritimt Center her. 

Her er der også en kort beskrivelse af projekt Aqtiv, som vil udvikle vandarealerne ved Esbjerg Strand på en måde så endnu flere nye brugere i fremtiden vil få lyst til at opholde og bevæge sig ved, på og i vandet.

Læs mere om Aqtiv her. 

Illustration af hele projektet med beskrivelser på

Campus rykker ind på Esbjerg Strand

Med E.1. uddannelseskonceptet har Education Esbjerg en vision om at tænke uddannelse på en hel ny måde ved at sætte fokus på trivsel, virksomhedssamarbejde og digitalisering.

E.1 skal fysisk bindes sammen i et helt nyt uddannelsesbyggeri af international klasse, tegnet af arkitekthuset Bjarke Ingels Group – BIG, der har lavet skitseprojektet for Education Esbjergs kommende vartegn. I følge planen er der tale om et campus-område med to bygninger på sammenlagt cirka 30.000 m2. Education Esbjerg har sikret sig forkøbsretten til jord på havneøen, der skal bruges til at realisere E.1.

Udover uddannelseskonceptet har Education Esbjerg leveret en samlet masterplan for hele Esbjerg Strand, som med uddannelsesbygningerne omfatter 90.000 m2 byggeri, der varierer i højde fra 3 til 11 etager. Derved skabes en ny, sammenhængende karré, der følger havneøens form. Bygningen omkranser en stor central park, som skal fungere som havneøens grønne hjerte.

Det nye byggeri vil være tæt på lystbådehavnen og Maritimt Center.

Der er endnu ikke truffet beslutning om masterplanens gennemførelse.

Se og læs mere om E.1 her.

Hvad laver de?

Udsigtstårnet - er indviet i foråret 2021.

Det Maritimt Center - forventes færdigt november 2022 og klar til indvielse februar 2023. 

Udsigtstårnet Sejlet

Et nyt vartegn på Esbjerg Strand

Den nye skulptur og udsigtstårn på Esbjerg Strand trækker på referencer til det maritime med sin form som et stort sejl, og spiller dermed godt ind i områdets identitet. Sejlet, som blev indviet den 8. juli 2021, støtter op om oplevelseskulturen i området, hvor Mennesket ved Havet ligger tæt på sammen med Fiskeri- & Søfartsmuseet, der begge stimulerer ønsket om at kigge nærmere på udsigten ud over vandet.

Det er arkitekterne Hasløv & Kjærsgaard, der står bag tårnet, som ellers blev til i et samarbejde mellem K. S. Kristensens Mindefond, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Esbjerg Kommune.

Fakta
Tårnet er 10 meter højt og består af trapper, der snor sig omkring og reposer til at nyde udsigten på i flere niveauer. Den massive konstruktion i beton og rustfrit stål er præget af huller, hvor ét af hullerne har et ornament af glas med en sæl som udsmykning.

K. S. Kristensens Mindefond har doneret 1,7 mio. kr.
Esbjerg Kommune bidrager med 0,7 mio. kr.