Esbjerg Brygge udvikles med store erhvervsdomiciler lang vejen, der leder frem til Tage Sørensens Plads med udsigt over indsejlingen og Grådyb.
Esbjerg Brygge får en særlig grøn karakter. Kaj-arealet bliver terrasseret og beplantet med høje græsser og lave buske. Det grønne strøg giver mulighed for rekreativ anvendelse og skaber sammenhæng mellem erhvervsdomicilerne og vandet.

Tage Sørensens Plads ønskes indrettet med afskærmede arealer til leg, idræt, udeophold og mulighed for afholdelse af midlertidige aktiviteter som tivoli, marked og havnefest.
Centralt på havnetorvet er der mulighed for at opføre en mindre bygning til café, spisested eller butik i tilknytning til havnen. Pladsen får afgrænsning mod erhvervsbebyggelsen af en vestvendt udsigtstrappe, der giver et fint udsyn over indsejlingen og Grådyb. Ved særlige begivenheder kan trappen bruges som tribune.
Ud mod forhavnen giver en bred tidevandstrappe opholdsmuligheder tæt ved vandet og havens aktiviteter.
I anledningen af, at Tage Sørensen fyldte 100 år den 5. december 2015, har Claus Sørensens Fond, valgt at give byen en skulptur på den nyanlagte Esbjerg Strand. Skulpturen forestiller en sejlbåd, og er lavet af kunstneren Jørgen Martin Pedersen.
Claus Sørensens Fond er en erhvervsdrivende fond oprettet i 1964 af direktør og pioner, og far til Tage Sørensen, Claus Sørensen.
Klitlandskabet, som er en del af etape 2, er et fremskudt dige nord om havnen udformes som en halvø med strande, klitter, marehalm og lave buske. Diget skal skabe et roligt havnemiljø og beskytte den nye havn mod ekstremt højvande.
På digets yderside anlægges en ny vej, der under alle vejrforhold giver adgang til det nye landskab og udsigten over Grådyb. Vejen ender ved en ny gæstekaj, der skal give plads til større gæstefartøjer som Kongeskibet Dannebrog og Georg Stage.
Tæt på land udformes landskabet som lave strandenge, med spredte vådområder, som giver gode muligheder for at særlige biotoper for dyr og planter kan udvikles.

Fovrfeld Bæk ønskes omlagt, så den i fremtiden får udløb over vaden nord for den nye halvø.
Yderst mod vest er der mulighed for at et nyt kunstmuseum kan integreres i landskabet i samspil med naturen og i tæt kontakt med havet og himlen.
På halvøens vestside direkte ud til Grådyb søges anlagt en ny badestrand, der skal give byens borgere gode badeforhold tæt på byen. Stranden kan opbygges mellem to dækmoler, der beskytter det nye landskab mod bølgepåvirkning fra Grådyb.
I lagunen inden for diget er det ønsket at anlægge en mindre sandstrand og en evt. badeanstalt, der kan fungere som et roligt og mere beskyttet alternativ til den vindeksponerede strand ud mod Grådyb.
I tilknytning til strandene kan der opføres små bade- og omklædningshuse mv., der kan være med til at skabe liv og aktivitet på stranden hele året.