Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Ribe Middelalderby

I Danmarks ældste by er der et kontinuert arbejde med at bevare og skærpe vores smukke kultur. På denne side kan du se mere om projekterne.

Den 23. maj kan du komme til møde om udviklingsplanen for Skibbroen og det maritime Ribe. Det kan du læse mere om her.

Aktuelle bevaringsprojekter i Ribe inkluderer renoveringen af de røde og hvide middelalderbænke, genskabelsen af de brostensbelagte middelaldergader og de tre broer over Ribe å, der genskabes, som da de blev bygget i 1900tallet. 

Broerne i dæmningen

Omkring midten af 1200 tallet blev bydelene nord og syd for Ribe å forbundet af en dæmning tværs over åløbet. På dæmningen, eller mellem dammene, blev der bygget 3 broer, som alle kan renoveres, så de ser ud som de gjorde i 1900-tallet.

Arkitektfirmaet Dissing & Weitling har udarbejdet et skitseforslag for alle 3 broer, som skal bruges til at søge støtte fra fonde til at gennemføre renoveringen af broerne.

Projektet drejer sig om Kvaderstensbroen mellem Mellemdammen og Overdammen, den gamle bro ved Ydermøllen og broen ved Skibbroen og Midtmøllen.

Ribes bænke renoveres

Ribe bænkene bliver renoveret, så de får den den oprindelige rød/hvide farve og den rigtige og behagelige let rundede profil på de to planker, som udgør sædet.

Der er 90 bænke i alt, og der bliver taget 10 bænke ind ad gangen, hvilket er det, som værkstedet kan rumme. 

Renovering af middelaldergaderne

Fra sommer 2018 til 2020 har Esbjerg Kommune og DIN Forsyning renoveret de middelaldergader, som ses på kortet.
Viser indre Ribes gader, der er blevet renoveret.
Kloakken er blevet opdelt i regn- og spildevand
DIN Forsyning har gennemført et omfattende kloakeringsarbejde i de gamle gader. Arbejdet er blevet udført med forsigtighed af hensyn til Ribes kultursvamp. Det er nemlig vigtigt at bevare fugten i undergrunden, så lagene ikke tørrer ud og husene sætter sig.

Gravsgade, Korsbrødregade, Sønderportsgade er vendt tilbage til et mere originalt udtryk, fordi asfalt er blevet udskiftet med brosten. Der er lagt et stort stykke arbejde i at skabe et resultat, som er tro mod de gamle gader.

Fra Tyskland er der kommet slidte brosten med den helt rigtige patina. Stykket langs husfacaderne prydes af små pigsten, og fortovene fremstår med gangvenlige granitbånd. De velkendte Ribe-lamper er blevet moderniseret, så de lever op til nutidens krav og efter et lag maling og en ny kobberhat har de fået fornyet liv. De nyrenoverede gader har inspireret beboerne til også at gøre det pænt ved gadedøren med bænke, potter og i denne tid små lys.

Ribes nye brosten med domkirken i baggrunden
Flere historier fra Ribes undergrund
Fra sidelinjen har Sydvestjyske Museer fulgt nøje med undervejs for at sikre, at kultursvampen ikke led under arbejdet og der er blevet føjet nye kapitler til Ribes historie på baggrund af de fund, der er gjort i gaderne.

I den sydlige ende af Korsbrødregade fandt man rester af Gråbrødrekloster, som lå der indtil Reformationen i 1536. I den nordlige ende mod Skibbroen fandt man rester af bolværkskonstruktioner fra 1200-tallet og renæssancen, som vidner om to byudvidelser mod nord, da man udvidede byen længere end det tørre land ved Grønnegade tillod.