Både lokalt og nationalt er der stort fokus på at forebygge rygning.
Med Vision 2025 sætter Esbjerg Byråd retningen for, hvordan vi sammen skaber de bedst mulige rammer for et godt og sundt liv. Byrådets strategiske satsninger frem mod 2025 rummer bl.a. et fokus på at forebygge rygning i kommunen og på kommunens aktive partnerskab i Røgfri Fremtid.
Esbjerg Kommune har siden 2017 har været en del af det nationale partnerskab Røgfri Fremtid. Som partner i Røgfri Fremtid bakker kommunen op om Røgfri Fremtids vision om et røgfrit Danmark i 2030.
Rygning er også et af fokusområderne i Esbjerg Kommunes sundhedspolitik 2015-2020. Vores særlige indsats er rettet mod de unge. Vi arbejder målrettet på, at de unge i Esbjerg Kommune slet ikke begynder at ryge.
Esbjerg Kommunes Vision 2025, sundhedspolitik og partnerskab i Røgfri Fremtid er et stærkt signal om en sundhedsfremmende og ambitiøs dagsorden på røgområdet med et særligt fokus på at forebygge rygestart blandt børn og unge. Det er dog væsentligt, at signalet også understøttes med konkrete og ambitiøse tiltag.
Med afsæt i en fælles vision for et røgfrit Danmark i 2030 ønsker vi i Esbjerg Kommune at være med til at ændre normen for rygning i kommunen. Vi tror på, at det at gøre det unormalt at ryge er vigtigt for at forebygge, at vores børn og unge begynder at ryge. Derfor vil vi sætte en flerstrenget indsats i gang for at nå i mål. En indsats, hvor der handles på både det strukturelle niveau, på forebyggelse af rygestart og fremme af rygestop.
National handleplan
En ny national handleplan mod børn og unges rygning understøtter kommunens indsatser. Planen sætter ind med en bred vifte af initiativer, der skal stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed. Flere initiativer har direkte indflydelse på kommunens forebyggende tiltag, idet der nu er lovkrav om røgfri skoletid på grundskoler og ungdomsuddannelser, og vi samtidig som kommune får lettere adgang til at udlevere rygestopmedicin i forbindelse med de kommunale rygestoptilbud.
Definition af rygning
WHO anfører, at alle former for tobaksbrug er skadelige. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at e-cigaretter, røgfri tobak og alle andre nyere tobaks- og nikotinprodukter sidestilles med rygning i kommunernes forebyggelsesindsats. I denne strategi for et en røg- og tobaksfri Esbjerg Kommune skal indsatser om rygning derfor forstås som gældende for både brugen af cigaretter, e-cigaretter, snus, vandpibe og andre tobaks- og nikotinprodukter.