Reglerne skal overholdes for alle udendørs arrangementer, som afholdes i Esbjerg og Fanø kommuner på alle offentlige arealer. Forskriften gælder ligeledes for udendørs arrangementer på private arealer med offentlig adgang.
Støj
For alle udendørs arrangementer gælder, at musikudfoldelsen tidligst må starte kl. 10.00 på alle dage.
Der kan afholdes udendørs arrangementer, der medfører væsentlig støjbelastning for omgivel-serne, med kategori 2 og 3 musikanlæg (se ovenfor) søndag – torsdag samt helligdage. Musik-udfoldelsen skal være afsluttet senest kl. 22.00.
Der kan afholdes udendørs arrangementer, der medfører væsentlig støjbelastning for omgivel-serne, med kategori 2 og 3 musikanlæg (se ovenfor) fredag – lørdag. Musikudfoldelsen skal være afsluttet senest kl. 24.00.
På grund af væsentlige uforudsete hændelser for gennemførelse af et arrangement, indtruffet umiddelbart før et planlagt arrangement, kan der ekstraordinært tillades, at musikudfoldelsen afsluttes op til 1 time senere end programsat.
Der kan afholdes udendørs arrangementer med kategori 1 musikanlæg (se side 1) uden begrænsning på sluttidspunkt, dog med hensyntagen til omgivelserne.
Esbjerg Kommune forbeholder sig ret til at fastsætte et maksimalt antal arrangementsdage pr. arrangementsområde pr. år.
Opsætning og nedtagning af udstyr kan ske på arrangementsdagen under forudsætning af, at der udvises hensyn til omkringboende, og det sikres, at det sker uden væsentlige støjgener i omgivelserne.
Støjende arbejder ved forberedelse og afslutning i forbindelse med arrangementer må ikke finde sted i tidsrummet kl. 23.00 – 07.00.
Lydprøve
Lydprøver i forbindelse med et arrangement må ikke finde sted før kl. 10.00 på arrangementsdagen eller dagen før. Lydprøverne må maksimalt vare 2,5 time. Dette gælder også for afprøvning af monitoranlæg, hvis lydprøver afvikles med mindre højttalere ved mixerpositionerne.
Esbjerg Kommune kan bede om en redegørelse for lydprøvernes afholdelse.
Indretning af arrangementspladsen
Arrangementspladsen skal indrettes, så der undgås unødige støjgener uden for arrangementspladsen. Det kan ske ved at anvende satellithøjttalere, anvendelse af delay-systemer samt en hensigtsmæssig placering af højttalere. Det skal desuden overvejes, hvor scenen placeres, og om der skal anvendes støjskærme eller andet.
Støjregulering
Regulering af støjbelastningen i omgivelserne sker ved fastsættelse af et bestemt tidspunkt, hvor arrangementet skal være afsluttet, og desuden er der fastsat, hvilken kategori af musikanlæg der må anvendes ved arrangementet.
Arrangementer som er kendte gengangere og som umiddelbart vurderes til at kunne medføre væsentlige støjgener i omgivelserne, er nævnt på bilag 1 med særlige regler, hvor der tages særligt hensyn til støjfølsomme naboer.
På den baggrund er der forskellige sluttidspunkter og musikkategorier.
De forskellige sluttidspunkter og musikkategorier er fastlagt ud fra en støjmæssig vurdering af støjbelastningen i de udvalgte områder. De udvalgte lokaliteter er ikke udtømmende for området, men nærmere kendte gengangere og eksempler. Det giver arrangøren mulighed for at vælge og planlægge, hvor et arrangement kan placeres uden væsentlig støjgene for omgivelserne.
Anvendelse af bystrøm eller generatorer
Der skal så vidt muligt anvendes bystrøm for at begrænse støjudbredelse fra generatorer. Hvis der anvendes generatorer, skal den arrangementsansvarlige foretage de nødvendige tiltag for at hindre unødvendige støjgener til omgivelserne. Kommunen kan forud for arrangementet forlange oplysninger fra den arrangementsansvarlige om valg af generatorens placering, valg af støjafskærmning, driftsperioderne, evt. oplysning om forventet eller kendt støjudvikling fra generatoren samt øvrige relevante oplysninger.
Særlige støjfølsomme naboer
Der bør tages særligt hensyn til støjfølsomme naboer som hospitaler, ældreboliger, plejehjem, daginstitutioner, skoler, religiøse samlingssteder mv. Dette gælder både ved indretning af arrangementsområdet og ved fastlæggelse af tidspunktet for arrangementet.
Den arrangementsansvarlige skal sikre, at der orienteres om planlagte arrangementer til nærområdet, så de støjfølsomme naboer kan tage deres forholdsregler, og konflikter kan undgås. Dette gælder også selvom støjgrænserne overholdes, da visse arrangementer, herunder kirkelige handlinger, kan påvirkes i urimelig grad, selvom støjgrænserne overholdes.
Naboorientering
Den information der må forventes at ske om et arrangement til offentligheden, finder kommunen samtidig er tilstrækkelig som generel naboorientering, hvilket skal ske senest 2 uger før arrangementet.