Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Gode råd om anlæg og pleje af søer

Her kan du finde gode råd og vejledning om, hvordan man skaber og vedligeholder den bedst mulige sø.

Hvert år anlægges der mange nye søer og vandhuller. Det er en glædelig udvikling, at antallet af småsøer nu igen er stigende, for i tidens løb er mange forsvundet.

Småsøer har stor betydning som levested for planter og dyr. Visse dyr tilbringer hele deres liv i søen, mens andre er afhængige af søen som yngle eller drikkested.

Hvis en ny sø laves rigtigt, kan den meget hurtigt blive tilholdssted for mange forskellige arter, og den kan blive til stor glæde for ejeren.

Nedenfor gives gode råd om søens placering og udformning, og der gives råd om hvad man kan gøre for at sikre en god vandkvalitet i søen. Der findes også en oversigt over, hvornår et indgreb kræver tilladelse fra en offentlig myndighed.

Hvis du stadig har ubesvarede spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os via kontaktboksen.

Udformningen af den nye sø

God vandkvalitet og gode omgivelser

Hvis søen er udformet rigtigt, vil planter og dyr finde vej af sig selv. Ganske kort tid efter søen er anlagt, kan man se de første, æglæggende guldsmede og andre vandinsekter.

Det varer heller ikke længe, før der kan ses spor af drikkende dyr. I løbet af et par år vil der også være vandplanter og haletudser i søen.

Der vil næsten altid komme mange alger i en ny sø. Det skyldes, at der frigøres næringsstoffer ved jordarbejdet. Der er ikke ret meget at gøre ved det ud over at vente, for efter 2-3 år aftager algemængden naturligt. Er der stadig algemåtter efter 3 år, skyldes det sandsynligvis, at søen tilføres for meget næring.

Når en sø på over 100 m2 har fået et naturligt plante- og dyreliv, vil den være omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Herefter må der ikke ændres i dens tilstand uden dispensation fra kommunen (se side 9).

Pleje og oprensningsbehov

Hvordan og hvornår skal man have tilladelse?