Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Esbjerg Kommunes regnskab

Læs årsrapporten og få overblik over Esbjerg Kommunes indtægter og udgifter i det år, der er gået. Regnskabet godkendes hvert år af byrådet. 

Velkommen til Årsrapport 2022 for Esbjerg Kommune

Selv om 2022 begyndte i skyggen af corona, slap pandemien heldigvis hurtigt sit greb i os.
Desværre meldte en ny krise sig, da Rusland invaderede Ukraine. Mange har søgt tilflugt fra den forfærdelige krig hos os i Esbjerg Kommune, hvor bl.a. Tilflytterservice og gæstfrie lokale har gjort
en stor indsats for at hjælpe de nye borgere på plads. Krigen har ført store udfordringer i energiforsyningen med sig, og både i den kommunale og private økonomi har vi mærket inflationen.

For at nå vores mål om at blive en CO2-neutral kommune i 2030 har vi sat turbo på den grønne omstilling, og med flere nye klimapartnerskaber tager virksomhederne et stort medansvar. I 2022 valgte to store internationale
aktører Esbjerg Kommune som lokation for power-to-X anlæg med en kapacitet, der hidtil er uset i Europa.

I foråret samlede statsministeren europæiske toppolitikere til Nordsøtopmødet på Esbjerg Havn, og vores by lagde navn til den historiske Esbjerg-erklæring, som gør Nordsøens havvind til et kraftcenter for den grønne energiforsyning af Europa. Desuden er Esbjerg Havn blevet udpeget som en potentiel basehavn for NATO, og globalt gjorde Esbjerg sig gældende med både præsident- og værtskab for årsmødet i sammenslutningen af verdens førende energibyer, WECP. Her er medlemsbyerne imponerede over vores handlekraft i den grønne omstilling.

I det nære arbejder vi hver dag på, at Esbjerg skal være en god, tryg og spændende kommune at leve og arbejde i. Velfærden er i centrum, og vi lægger stor vægt på at skabe gode rammer for borgere i alle aldre.
I 2022 gav vi luft under vingerne til en ny strategi, der skal markere Esbjerg stærkere på landkortet.
Vi tror på, at oplevelser og kultur er vejen frem, og med en pulje på 50 mio. kr. er der ressourcer til at tænke stort og nyt. Som et mekka for vandsporten har vi åbnet Maritimt Center på Esbjerg Strand, hvor Education Esbjerg også har løftet sløret for planerne om et spektakulært byggeri og unikt uddannelseskoncept.

Danmarks største udendørs legeplads blev indviet i Ribe, og den har siden tiltrukket masser af børn
og barnlige sjæle. I Nordens ældste by arbejder vi med det spændende projekt for det gamle jernstøberi,
hvis område skal omdannes til et attraktivt bykvarter. 

I Bramming satte vi i 2022 punktum for den omfattende byfornyelse. For at skabe positiv udvikling i bymidten er en række forskellige tiltag realiseret. Bl.a. træder den smukke gamle stationsbygning nu
flot frem, lige som anlægget og Biblioteksparken har fået et løft.

Årsregnskab 2022 viser et skattefinansieret driftsoverskud på 228 mio. kr. som kun delvis kan finansiere
de skattefinansierede netto anlægsinvesteringer på 315 mio. kr. Det samlede skattefinansierede resultat viser herefter et underskud på 87 mio. kr. Der er således ikke strukturel balance mellem udgifter og indtægter i årsregnskab 2022, som er det dårligste regnskabsresultat i flere år. Der er fortsat store økonomiske udfordringer på de 3 driftsområder: Familie, Voksen og Esbjerg Lufthavn, hvor der fortsat kræves en særlig indsats i 2023 og efterfølgende år.

I Årsrapport 2022 kan du læse mere om årets resultat og om alle de nye tiltag og projekter, der har
været i Esbjerg Kommune i årets løb.

Hvis du ønsker at læse årsrapport 2022, skal du downloade den som PDF. 
- Det gør du ved at trykke på linket nedenfor. 

Årsrapport 2022

Hvad kan jeg finde i årsrapport 2022?