Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Nyhedsbrev april 2023

Læs vores nyhedsbrev til plejefamilier og aflastningsfamilier.

Foråret og de lyse aftener er kommet, det er skønt! 
Jeg håber, at I alle har tid og mulighed for at komme ud og blive ”genopladet” i naturen. 

Alle har brug for ferie 

I Familieplejen har vi de sidste måneder bl.a. arbejdet med forståelsen af plejefamiliers ret til ferie. Hvordan forholder vi os, når en plejefamilie ønsker ferie på andre tider end det, der er varslet i kontrakten? Hvordan er det lige med muligheden for ferie uden sit plejebarn? Vi har nedskrevet Esbjerg Kommunes forståelse af emnet i det notat, I kan finde på side 5. Hovedreglen er, at ferie holdes sammen med plejebarnet i ugerne 28, 29 og 30 samt i uge 42 og uge 7. Helt konkret betyder det for jer som plejefamilie, at I altid skal tale med jeres familie-plejekonsulent i god tid (mindst 3 måneder før en ønsket ferie), hvis I gerne vil ændre på hovedreglen for ferie. Ændres der på hovedreglen, så skal I have det aftalte på skrift fra jeres familieplejekonsulent. Har I spørgsmål vedr. afholdelse af ferie, så er I altid velkomne til at kontakte mig eller tale med jeres familie-plejekonsulent om det. 

Netværksplejefamilier

Vi har siden efteråret oplevet en stigning i antallet af ansøgninger om at blive netværkspleje- eller aflastningsfamilie. Forskning og erfaring viser, at fordele ved netværksanbringelser kan være trivsel, stabilitet og kontinuitet for barnet samt en hyppigere kontakt med biologisk familie. Uanset om det lykkes at placere et barn i en netværksplejefamilie, bliver vi i Familieplejen derfor altid glade, når mennesker i et barns netværk ønsker at træde til og tilbyde sig som omsorgspersoner for et barn.

Mangel på pleje- og  aflastningsfamilier

Også i dette nyhedsbrev har vi en lille notits om, at vi arbejder på at rekruttere nye pleje- og aflastningsfamilier. Vi gør vores bedste for at tale erhvervet op og motivere nye til at overveje om det kunne være noget for dem. Men faktisk er vi slet ikke i tvivl om, at I er de allerbedste til at rekruttere nye! Vi håber, at I vil fortælle venner og bekendte om den store forskel, I gør hver eneste dag – at arbejdet som pleje- og aflastningsfamilie er enormt betydningsfuldt. 

Forskningsprojekt

Som nævnt i et tidligere Nyhedsbrev er Familieplejen i perioden juni 2022 – juni 2024 med i et forskningsprojekt omhandlende den støtte, kommunerne yder til plejefamilier. Forskerne sammenligner forskellige former for støtte til plejefamilier og vi er ret så spændte på, hvad der kommer ud af det. TAK til jer, der har sagt ja til at deltage i projektet på den ene eller den anden måde. Flere af jer kan nok forvente, at vi kommer og spørger.

Ina Skov Christesen
Leder af Familieplejen

 

Skal I på ferie i udlandet?

Husk at tegne en rejseforsikring til plejebarnet. 

Når I tager plejebarnet med på ferie ud af landet, er det en god idé at medbringes et rejsedokument. Dokumentet udstedes af myndighedsrådgiveren.

Ny myndighedschef i Familierådgivningen

 
Karina Meyer Olesen har været ansat i Familierådgivningen siden 2020 i forskellige stillinger. Senest har hun varetaget opgaven som konstitueret myndighedschef.

Karina har, inden hun kom til Esbjerg Kommune, været leder på familie- og handicapområdet i Sønderborg Kommune.

Karina er uddannet socialrådgiver. 

Socialchef Else Zippor udtaler: 
Jeg glæder mig over, at vi i Familierådgivningen får en faglig stærk leder med overblik og handlekraft – og med en anerkendende ledelsesstil, som er klar til at fortsætte og understøtte den gode udvikling, Familierådgivningen står midt i”. 

Phonebot - på Esbjerg Kommunes hovednummer 7616 1616

Ny digital kollega

Phonebotten arbejder 24/7, 365 dage om året, det bliver derfor muligt også at tilbyde information på en lang række områder også udenfor den normale åbningstid. Dette gælder naturligvis også information om vigtige beredskabsområder.

Med Phonebotten forventer Borgerservice, at medarbejderne i Kontaktcenteret får mere tid til at snakke med de borgere, som har mere komplekse udfordringer eller spørgsmål. Det er samtidig en forventning at ventetiden ved opkald til hovednummeret vil falde mærkbart.

Der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten for at sikre den bedste service for borgerne, så hvis Phonebotten ikke kan foretage en korrekt omstilling eller svare på et spørgsmål, så kommer borgeren til at snakke med en af ”de andre kollegaer” i Kontaktcenteret.

For jer plejefamilier gælder fortsat, at I skal kontakte ”Den Sociale Bagvagt” ved akutte situationer udenfor arbejdstiden. 
Henvendelse sker til politiet på tlf. 114, sagens indhold vurderes, politiet kontakter ”Bag-vagten” som er en myndighedssocialrådgiver, som herefter kontakter jer. 

Dating i arbejdstiden - kan man det?

Familieplejekonsulent Marianne Siig og undertegnede har været til dating – Jobdating på Jobcentret i Esbjerg Kommune. 
Vi var med, da Jobcentret fredag den 3. februar 2023 afholdt sin månedlige jobdating, som blev besøgt af 392 personer. Vi havde flere gode snakke med flere kandidater. Et par stykker var meget aktuelle f.eks. en ledig sygeplejerske, der har arbejdet flere år på neonatalafdelingen. 
Derudover fik vi ”sået frø” hos nogle, der måske med tiden kan blive aflastnings- eller plejefamilie. 

Godkendelsesprocessen står Socialtilsyn Syd for.
Vi blev opmærksomme på, at mange tror, man ikke kan blive godkendt pleje- eller aflastningsfamilie, hvis man er enlig. Så der var også lidt oplysningsarbejde der.

På landsplan og også i Esbjerg Kommune, mangles der aflastnings- og plejefamilier, så kender I nogen der kunne tænke sig at arbejde som dette, så ”prik” lidt til dem.

Vi afholder informationsmøde til efteråret, hvor interesserede kandidater kan få yderligere information og møde en plejefamilie.

Af Jette Kristiansen, familieplejekonsulent

Mangler du én, der bakker dig op?

Henvendelse til plejebørn over 14 år fra Røde Kors

Vil du have støtte fra en frivillig? 

Mange unge, der har boet i plejefamilie eller på institution, har fortalt, at de savnede en person, som fulgte med på tværs, da de var anbragt.

Kan du genkende det? Så kan vi hjælpe med at finde et menneske, der kan bakke dig op.

Tilbuddet er til dig, der er over 14 år, og bor i plejefamilie, på døgninstitution/opholdssted eller lige er flyttet for dig selv fra et af de nævnte steder.

Den frivillige kan hjælpe med praktiske ting som flytning, uddannelse eller madlavning, men det kan også være én, som du kan dyrke en fælles interesse med; én, som er der kun for at bruge tid med dig.

Du bliver matchet med en frivillig voksen, som du er med til at godkende. Èn, vi finder ud fra fælles interesser eller andet, der betyder noget for dig. De frivillige fra Røde Kors er ganske almindelige mennesker med tid og lyst til at være sammen med dig.

Noget for dig?

Du er meget velkommen til at ringe til Susanne på tlf.: 2151 5633, der varetager henvendelserne og matcher i vores område.

 

 

 

Om Røde Kors
Røde Kors udfører meget frivilligt arbejde – også indenfor familieområdet. De har bl.a. startet tilbuddet Backup, som har til formål at tilbyde unge, der er eller har været anbragt, en relation til et menneske, som bevares også når den unge flytter for sig selv.

Projektet har en følgegruppe af tidligere anbragte unge, der fortæller, at de selv savnede sådan en relation til et menneske, som ikke blev betalt for at være sammen med dem.

Tænker I, at BackUp kunne være noget for jeres plejebarn, så tal med dem om denne mulighed.

Ønsker I hjælp til at få taget den første kontakt, så hjælper jeres familieplejekonsulent gerne.

 

Professionshøjskolernes Uddannelse til Plejefamilier - PUP

UC Syd tilbyder nu igen opstart på Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier (PUP) i Esbjerg, Kolding, Odense og Svendborg. Det er gratis at deltage for faglærte og ufaglærte og til og med 2024 kan plejefamilier med en videregående uddannelse også deltage gratis uden deltagerbetaling. 

Målet med PUP er, at plejefamilier får mulighed for at deltage på et længerevarende uddannelsesforløb over flere år, hvilket giver særlige muligheder for fordybelse, bearbejdning og afprøvning af viden. 

I Familieplejen er vi bekendt med, at en del af vores plejefamilier har deltaget på PUP forløb og har oplevet det meget meningsfyldt. Vi kan derfor kun anbefale, at I overvejer, om det er noget for jer.

I har modtaget en mail omkring ovenstående den 21.2.2023, hvor der er vedhæftet en folder.

 

Uddannelsens opbygning 
Grundmodul 1 - Plejebarnet (17 dage)

  • Børn i udsatte positioner
  • De retlige rammers betydning for plejefamilien
  • Mentalisering i omsorgs- og relationsarbejde
  • Anbragte børns udvikling
  • Arbejdet med anbragte børns livshistorie

Grundmodul 2 - Plejefamiliens relationer og samarbejde (17 dage)

  • Samspil og relationer i pædagogisk arbejde
  • Plejebarnets relation til plejefamiliens børn
  • Samarbejde med plejebarnets forældre/netværk
  • Dokumentation og evaluering af pæd./sosuarbejde


Grundmodul 3 - Hjernen og kroppen (19 dage)

  • Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde
  • Neuropædagogisk indsats i pædagogisk arbejde
  • Mennesker med udviklings- og adfærdsforstyrrelse
  • Arbejdet med lavaffektive metoder – Low Arousal
  • Børns motorik, sansning og bevægelse 1

Specialiseringsmoduler:

  • Teenageren i plejefamilien 
  •  (18 dage)
  • Behandlingskrævende børn og unge i plejefamilien (18 dage)
  • Kommunikation og supervision i plejefamilien (18 dage)
  • Fysisk og psykisk handicappede plejebørn (15 dage)

Kontakt gerne UC Syd for yderligere information.

Plejefamiliers ferieforhold

Læs om jeres rettigheder til ferie, når I er plejeforældre.

Plejefamiliers ferieforhold

BørneTelefonen

Der har været en stor stigning i antal henvendelser til BørneTelefonen i 2022.

Læs om BørneTelefonens henvendelser

Ny hjemmeside Børnerådet

På Børneportalen, som er en del af Børnerådet, er målgruppen primært børn i alderen 10 til 15 år, men hjemmesiden henvender sig også til forældre, fagpersoner og andre voksne, som ønsker at få et overblik over børns rettigheder og hvilke rådgivningstilbud og klagemuligheder, der findes for børn og unge. 
 
Børneportalen sætter løbende fokus på forskellige emner, rettigheder og kampagner, som er aktuelle for børn og unge, f.eks.:
  • Bekymret over krigen i Ukraine? 
  • Ny film: Føler du dig usikker på din krop og seksualitet?
  • Ny DR Ultra-serie: Psykisk vold er ikke okay
  • Nye videoer forklarer dine rettigheder

Nyttige informationer:

SletDet
– hjælp til børn og unge om onlinelivet
SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer – fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.
Telefon: 29 27 01 01

Børnetelefonen
Alle børn og unge kan ringe anonymt til Børnetelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.
Telefon: 116 111 (du kan også sende en SMS)

Privat Snak
– Rådgivning til børn og unge fra Sex og Samfund
Her kan du, som er mellem 10 og 15 år, stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex – men også om alt muligt andet! Du kan ringe, chatte eller skrive til brevkassen – helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81 Sexlinien for Unge
Sexlinien for Unge er for dig, der er mellem 15 og 25 år. Hos Sexlinien kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme. Du kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver.
Telefon: 70 20 22 66

Angsttelefonen
- børn, unge og forældre
Angstforeningens telefonrådgivning er for dig, der oplever angst. Angst kan være en følelse, der pludselig overvælder dig, eller det kan være helt bestemte tanker eller situationer, der gør dig bange. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I for eksempel tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.
Telefon: 82 30 60 70

Se alle mulighederne på https://www.boerneportalen.dk/har-du-brug-for-hjaelp/dit-liv-online/ 

Børnerådet arbejder for at sikre børns rettigheder på baggrund af FN's Børnekonvention, og vi taler børn og unges sag i den offentlige debat. Vi er et statsligt råd, som er politisk og økonomisk uafhængigt, og vi rådgiver regering, Folketing og andre myndigheder i spørgsmål om børns rettigheder. 

Læs mere på Børnerådets hjemmeside.

 

Omtale af fagkronik

Når vi skader børn ud fra de bedste intentioner

Hvis vi ikke giver anbragte og adopterede børn deres helt tidlige historie med sig, gør vi livet sværere for dem. 
Dette er en af pointerne i en fagkronik skrevet af Inger Thormann, psykolog, Inger Poulsen psykoterapeut MPF, samt psykolog Henrik Dybvad Larsen.

Kronikken er egentlig et ”opråb” i forhold til lovgivningen omkring bortadoption. Men teksten indeholder flere faglige oplysninger, som er særdeles relevante i arbejdet med børn i plejefamilier.

Uddrag fra teksten:

Tidligere troede man, at et barn kom til verden som et ubeskrevet blad, og at det senere ikke ville kunne huske noget fra de første år. I dag har vi en omfattende viden om, hvad børn opfatter, allerede mens de ligger i deres mors mave. Her begynder fx tilknytningen, de følelsesmæssige bånd, som udvikles mellem barn og mor, og vi bærer det med os i vores implicitte eller kropslige hukommelse.

Du kan læse hele kronikken i psykologernes fagmagasin: 
https://www.dp.dk/p-psykologernes-fagmagasin/

Du kan også finde et link til kronikken på Familieplejens Facebookside.

Af: Grete Serup Hansen, familieplejekonsulent