Overfladebehandling
Selvom husene på Mandø er opført i røde teglsten, er en del bygninger overfladebehandlet – enten med puds, kalk eller maling. Et blankt murværk kræver mindre vedligeholdelse og bidrager med kulturhistoriske fortællinger samt dybde og variation til husets overflader.
Hvis man ønsker at lave en overfladebehandling, er det vigtigt at vælge et diffusionsåbent materiale – hvad enten
det er puds eller maling. På Mandø har man oprindeligt benyttet hydraulisk kalkmørtel og hvidtekalk til overfladebehandling.
Disse materialer er diffusionsåbne og hjælper huset til at ånde og afgive fugt. Hvis man benytter materialer, som ikke er diffusionsåbne (f.eks. cementmørtel eller plastikmaling), risikerer man at skade murværket. Den anvendte mørtel bør ikke være stærkere end de anvendte sten, da det kan skade murværket med fugt- og revnedannelser til følge. Hvis man ønsker at gøre mere
for at lede vandet væk fra bygningen, kan man anvende to diffusionsåbne kalkmørtler: en grov og en fin. Denne metode kaldes for diodepuds. Når den grovkornede puds lægges inderst og den finkornede puds lægges yderst, leder det vandet væk fra bygningen. Læs mere om dette i Slots- & Kulturstyrelsens anvisninger.
Bemærk at er en facade først behandlet med plastmaling, kan denne kun fjernes med en sandblæsning. Plastmalingen holder på fugten, så facaden vil begynde at smuldre over tid. Efter en sandblæsning kan murstenene ikke tåle at stå ubehandlede hen, da overfladen ødelægges og stenene er modtagelige for fugt, hvorfor en oppudsning af facaden er eneste mulighed.