Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Resultater - Kulturlivet i by og natur

Vi ønsker en kulturel opblomstring, der skaber glæde og stolthed i hele kommunen og sætter os på det kulturelle landkort. Kultur skal tænkes ind i alle dele af livet, og vi sørger for tilgængelighed for alle.

Vi vil understøtte de oplevelser, der matcher vores unikke kvaliteter i vores forskellige byer og naturområder.

Herunder kan du læse de resultater vi indtil videre har opnået i arbejdet med kulturlivet i by og natur.

Tilbagevende kulturoplevelser

Suset - musikfestival med tæerne i havnebassinet

I 2024 rykker Suset for første gang ind på Esbjerg Havn, hvor festivalen bliver skudt i gang med et brag af en premiere den 16. og 17. august. Suset Festival ligger i hjertet af Esbjerg og indtager pladsen i krydsfeltet mellem byen og Esbjerg Havn, så den skriver sig direkte ind i Esbjergs DNA. Suset er Esbjergs helt egen festival, som ikke findes andre steder, og publikum kan se frem til et par magiske dage, hvor de for alvor kan mærke vinden i ryggen, kildren i maven og suset fra Vesterhavet.

Aktiviteter, events og oplevelser

OplevEsbjerg

Mangler du et eventyr, så start din søgen på www.oplev.esbjerg.dk. Uanset, om du er ny eller gammel kending i kommunen, kan du på Oplev Esbjerg finde en masse bud på aktiviteter, events og oplevelser rundt omkring i vores dejlige kommune. Der gemmer sig nemlig masser af unik kultur og natur, der ligger og venter på dig. Ja, man kan faktisk blive blæst helt omkuld - på den fede måde.

Nyd sommeren med gratis arrangementer

Sommerliv

I sommerferien summer hele kommunen af sommerliv med masser af gratis arrangementer for alle. Programmet byder bl.a. på cirkus, tryllerier, koncerter og en lang række aktiviteter og oplevelser for små og store. I Byparken i Esbjerg spiller musikken hver onsdag aften i juli, hvor der er lagt op til en hyggelig aften i det grønne.

Esbjerg eksploderer af kulturelle tilbud

Esbjerg Festuge

Esbjerg Festuge er en eksplosion af kulturelle tilbud. Det er byens fest, og der er noget for alle aldre, høj som lav, finkulturel som mainstream. Programmet byder bl.a. på masser af musik på Torvet, containerkunst på Dokhavnen, internationalt gadeteater og et helt overflødighedshorn spændende aktiviteter og oplever, der viser alt det bedste af Esbjergs kulturliv frem.

KLAP - teaterfestival for store og små

Teaterfestival

I 2022 var Esbjerg Kommune vært for verdens største teaterfestival for børn og unge. Siden har Esbjerg Kommune og Teatercentrum, som er organisationen bag festivalen, aftalt, at teaterfestivalen vender tilbage til Esbjerg i 2024 og herefter hvert fjerde år. Typisk besøger omkring 100 professionelle teatertrupper festivalen, hvor tusindvis af børn, unge og deres familier får et spændende kig ind i teatrets verden.

Esbjerg fyldes af magi

Fantasyfestival

Hvert år i den anden weekend af september fylder Fantasyfestival Esbjerg med magi. Festivalens gæster kan opleve spændende foredrag, fantastiske koncerter, det bedste af fantasylitteraturen, uhyggelige aktiviteter og den nye Fantasy Quest.

2023

Esbjergs dartfest udløste bronzemedaljer ved VM

I slutningen af september deltog dartspillere fra over 50 nationer i WDF World Cup i Esbjerg. Esbjergs idrætshjerte omkring på Gl. Vardevej fungerede som centrum for alle kampene ved VM i dart for landshold. De indledende runder blev spillet i Granly Hockey Arena fra tirsdag til fredag, derefter rykkede finalekampene ind i Blue Water Dokken. Publikum var mødt op i stor stil for at opleve dart i absolut topklasse.

De danske landshold nød godt af en veloplagt hjemmebane, og nogle af de nyeste stjerner på darthimlen formåede at levere en flot medaljepræstation.

2022

MYRTHUE: inviterer borgerne ud

Spændende oplevelser for store og små

MYRTHUE – Natur, Kultur & Lærings naturformidlingssteder fungerer som understøttende faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv for kommunes borgere og turister. På en weekend eller feriedag summer det af liv omkring fx Midtgård, Myrthuegård og Guldager Naturskole, hvor folk går ture og nyder omgivelserne. Flere og flere har fået smag for at overnatte i det fri og MYRTHUE har shelters tre steder i Esbjerg Kommune og en bålhytte, som kan bookes.

Nordsøens Liv og Mennesker

Fra olieeventyr til oliemaleri

Det danske olieeventyr i Nordsøen har fået sin udløbsdato. I 2050 bliver tusindvis af esbjergenseres off-shore hverdag til historiestof.

Men inden det kommer så vidt, bliver det liv der leves og det arbejde der udføres på boreplatformene foreviget på otte enorme oliemalerier. I sommeren 2022 lander Mathilde Fengers 2x2 meter store malerier i Esbjerg og bliver dermed et vigtigt vidnesbyrd om den del af kommunen som mange af os ved er derude i horisonten, men som vi aldrig ser.

Udstillingen kommer i efteråret hele kommunen rundt og suppleres med læringsmateriale, som giver de mindste indblik i off-shore Esbjerg. 

Kultursamtalen

Hvordan bliver vi klogere på kulturen?

I juni måned 2022 blev Esbjergs første kultursamtale afholdt. På hovedbiblioteket mødtes kulturaktører, -debatører, -ildsjæle og andet godtfolk, for at tale sammen og blive klogere på den kultur som er og kan blive rundt om os. Det handlede om inspiration, fortolkning, højt til loftet og kreativitet. Temaet for kultursamtalen var ”VildSKAB–kultur i mellemrummene. Kultursamtalen forventes at blive en årlig tilbagevendende begivenhed.

1. juni 2023 åbner vi atter dørene til en dag i kultursamtalens tegn.

Stengårdsvej: Velkommen til ny festival

Unge tager initiativ til ny kulturbegivenhed

I sommeren 2022 ser en ny festival dagens lys. Drevet frem af en lille gruppe unge ildsjæle fra Stengårdsvej og med støtte fra Statens Kunstfond, bliver der med både musik, mad og ord sat fokus på Esbjergs multikulturelle bydel.

Festivalen er blot én af mange kulturaktiviteter i initiativet 6705+Statens Kunstfond, som gennem de sidste par år har været med til at forandre Stengårdsvejs fysiske udtryk og påvirke fortællingen om bydelen. Bakkeskolen har fået kunstgulv og -værker, der er gennemført scenekunstarrangementer og lavet skulpturer, og en multibane er gentænkt og fremstår snart i en kunstnerisk indpakning som sætter nye standarder for boldbaner. For kunst kan noget, som intet andet kan. Sammen bruger vi den til at skabe en ny identitet og fortælling om Esbjerg Ø. 

Lydvandringer i Vadehavsområdet

Teater under åben himmel. Når det passer dig.

En gratis teaterforestilling i den åbne natur, uden begrænsninger på antallet af publikummer og med forestillinger når det passer den enkelte turist eller borger. Det er – skåret helt ind til benet – sådan nogenlunde det Lydvandringer i Vadehavsområdet er.

I øjeblikket er vi ved at udvikle den første af en række lydvandringer i Esbjerg Kommune. Vandringerne vil åbne kommunen op for både borger og turister, som i den storslåede natur vil få sig en teateroplevelse udover det sædvanlige.

Lydvandringen er gps-styret og afspilles fra ’tilskuerens’ egen mobiltelefon, mens man går en tur på 60-90 minutter.

Lydvandringen produceres i et spændende samarbejde mellem et professionelt teater og Vadehavscenteret.

2021

Sæt i Værk Stedet tager rundt i Esbjerg Kommune

Hyggelige samtaler med mange nysgerrige besøgende

Sæt i Værk Stedet har besøgt syv forskellige lokaliteter i Esbjerg Kommune hen over maj og juni måned. I forløbet er der talt med mange unge mennesker og udvekslet mange gode ideer. Sæt i Værk Stedet havde et par puljer med, som man kunne søge penge ved, og der er blevet givet til fire meget forskellige projekter under forløbet. Der var ansat tre unge Sæt i Værkere til at køre med bussen rundt. De melder, at de har haft mange interessante og hyggelige samtaler med alle de nysgerrige besøgende. Der blev blandt andet talt om, hvordan vi i Esbjerg kan blive endnu bedre til det med kultur i by og natur. Sæt i Værk Stedet har holdt på Torvet i Esbjerg, ved hovedbiblioteket, ved Ribe Skatepark, ved Bramming kultur og fritidscenter, ved Ribe Domkirke og ved strandpromenaden i Hjerting. 

HUSET: En ungdomskulturel smeltedigel

Styrket fokus på medansvar og skabertrang

HUSET er med sin centrale placering i midten af Esbjerg et samlingspunkt for ungdomskulturen. Men af og til skal man ryste posen.

I løbet af 2021 gentænkte vi i meget tæt samarbejde med en gruppe unge hele konceptet. Vi ville finde frem til den version af HUSET, hvor unge føler ejerskab og ansvar, og hvor ungdomskulturen kan udfolde sig på egne præmisser.

Vi tager det med borgerinddragelsen og medansvaret ret alvorligt. Det betyder, at HUSET fremover i højere grad vil rumme aktiviteter der arrangeres af unge, med andre unge – og for unge. Derfor arbejder vi omhyggeligt med HUSETs miljø og stemning, så vi sammen får skabt et sted hvor fællesskabet for unge har de bedste betingelser.

2020

Ny skatepark i Ribe

I Ribe har de unge fået en ny skatepark, som fylder 600 kvadratmeter og er designet sådan, at der er plads til både nybegyndere og erfarne skatere. Ribe Skatepark er vokset ud af byens ungdomsmiljø, og målet er at styrke både streetmiljøet og fritidslivet. 

Det gode ungeliv i Esbjerg

Engagerede unge influencers

En gruppe engagerede unge har været til kicoff-møde, hvor de har brainstormet på det gode ungeliv i Esbjerg/Ribe/Bramming, som kan deles på Instagram som "influencers". Desuden har der kørt konkurrencer mv. på de sociale medier for at engagere de unge.

Influencerne har over en længere periode lagt billeder på deres Instagram-profiler, der fortæller om det gode ungeliv i Esbjerg, så de kan inspirere andre unge til at få øjnene op for Esbjerg muligheder.

KULTURSKOLEN: Der er kommet masser af trut på skolen

Skoleorkestre giver liv og identitet til skolerne

På Præstegårdsskolen har Esbjerg kulturskole på andet år et projekt gennem den nationale organisation OrkesterMester. Projektet løber i 4 år. Eleverne lærer at spille et instrument og begynder med det samme i skolens orkester.

Det rimer rigtig godt på Kulturskolens musikklasser og skoleorkestre på andre skoler. Og det er god energi: Man driller nemlig ikke dem, men spiller med.

2019

Borgernes ideer for fremtiden

Byrådet i dialog med unge og foreningsrepræsentanter

Esbjerg Kommune inddrager borgerne i visioner og planer for fremtiden. I efteråret mødtes unge, foreningsfolk og forældrerepræsentanter med byrådets politikere til workshops, hvor de sammen omsatte Vision 2025’s temaer til konkrete ideer. En del af dem bliver nu prøvet af i virkeligheden. Det gælder fx etablering af et grønt strøg i den ene ende af Kongensgade, mulighed for sparring på ideer til kulturelle arrangementer og fokus på den gode fortælling om livet i Esbjerg Kommune gennem lokale influencere. 

Før 2019

KULTURSKOLEN: Ud med kunsten

Kulturskolen bruger byen som udstillingsrum

På Kongensgade kan man få en særlig oplevelse, hvis man kigger forbi i ”Josefine”. Det er de kunstneriske grundkursers udstillingsrum. Her kan møde Kulturskolens ældste elever til udstillinger, små koncerter eller som her: performance.

Nyt på kulturområdet

Kunst for Livet

Børn i Esbjergs Midt- og Østerby får fælles oplevelser med kunst både i vuggestuen, børnehaven, førskolen og indskolingen. De møder den professionelle billedkunst på Esbjerg Kunstmuseum og arbejder bagefter videre med kreative, skabende p

Kunst for Livet

Ny kulturpolitik

Vi har fået en ny kulturpolitik, der handler om at styrke og udvikle vores kulturmiljø og at sikre mangfoldigheden.

Ny kulturpolitik

Kunstoplevelser ved Stengårdsvej

Masser af fælles kunstoplevelser skal være med til at transformere Stengårdsvej og nærområdet. Statens Kunstfond har med en bevilling på 3,55 mio. kroner gjort det muligt at skabe kunstprojekter af høj kvalitet i området.

6705+Statens Kunstfond