- Forside
- Politik og demokrati
- Byråd og udvalg
- Øvrige råd og udvalg
- Handicaprådet
- Referater 2019
- Referat fra den 15. august 2019
Referat fra møde i Handicaprådet den 15. august 2019
Referat og bilag.
Referat fra møde i Handicaprådet.
Torsdag, den 15. august 2019 kl. 15.00-17.00.
Rådhuset, mødelokale 1.
Deltagere:
Inga Bredgaard (formand) (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (næstformand) (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
Michael Bæk (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Finn Pedersen (Suppleant for Mogens Bork) (Dansk Blindesamfund)
Lise Plougmann Willer (Direktør)
Henrik Vallø (Formand for Social &
Arbejdsmarkedsudvalget)
Rasmus Rasmussen (Medlem af Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Birgit Coupar (Sekretær for Handicaprådet)
Afbud:
Mogens Bork Afbud (Danske Døvblinde)
Deltagere Ad hoc under hensyntagen til dagsordenen:
Else Zippor (Social & Tilbudschef)
Jens Erik Morthensen (Borgerservicechef)
Marianne Kirkegaard (Kontorchef)
Hanne Bachmann (Leder af Kommunikation & Hjælpemidler)
Jørgen Bruun (Familie & Forebyggelseschef)
Morten Andersson (Drift & Anlægschef)
1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.
2. Bemærkninger til referat fra møde den 27. juni 2019
Erik Sørensen kommenterede på punktet vedrørende ledsageordningen og fremlagde forslag om, at der sker en orientering til borgeren om, at mulighederne muligvis ikke er udtømte hvis ledsageordningen ophører. Der er måske en anden mulighed for at få hjælp, og det bør borgeren orienteres om. Lise Willer kontakter Borgerservice for at give Erik Sørensens gode input videre, og for at undersøge nærmere hvordan praksis er i dag. Handicaprådet får tilbagemelding på næste møde.
Ingen yderligere bemærkninger til referatet.
3. Inddragelse af Handicaprådet i kommende projekter
Direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen deltog for at drøfte samarbejdet mellem Esbjerg Kommune og Handicaprådet, og hvilke kommende projekter der er i støbeskeen.
Handicaprådet giver udtryk for bekymring over gentagne oplevelser af, at rådet først bliver inddraget, når nye projekter allerede er sat i gang. Handicaprådet påpeger, at rådet skal inddrages allerede i de indledende faser til f.eks. Projekt Esbjerg strand, nærstationer ved Bilka og i Jerne og andre kommunale tiltag (f.eks. Landgangen). På sigt vil det være billigere, at Handicaprådet inddrages i de indledende faser, i stedet for at der skal ske ændringer i projektet senere i forløbet, fordi tilgængeligheden for handicappede ikke er indtænkt optimalt.
Handicaprådet gør opmærksom på, at der er udvalgt repræsentanter fra rådet, der kan kontaktes omkring tilgængelighed, så det vil ikke altid være nødvendigt at deltage i handicaprådsmøderne for at inddrage rådet i nye projekter.
Direktør Erik Jespersen gav udtryk for stor forståelse for Handicaprådets ønske og mener, at der godt kan ske en forbedring. Erik Jespersen mener, det er oplagt, at en projektdrøftelse på et tidligt tidspunkt bliver drøftet med en kontaktperson fra Handicaprådet.
Fremadrettet vil der bl.a. være følgende projekter:
- Esbjerg Strand der nu er i gang med byggemodning ude på øen.
- Muligvis et projekt i Byparken med fornyelse af den store bypark, hvor opstart afhænger af plads i budgettet.
- I slutningen af august vil der blive udbudt en konkurrence vedrørende fornyelse af Banegårdsområdet. Handicaprådet er inddraget i projektet mht. tilgængeligheden.
- Jerne Station: Projektet er delt med to bygherrer. Esbjerg Kommune står for Stationens forplads. Erik Jespersen sikrer, at Handicaprådet bliver inddraget i begge bygherre dele.
Inga Bredgaard stillede spørgsmålet om der findes en tilgængelighedsrevisor i Esbjerg Kommune? Erik Jespersen kunne forsikre, at der er tilgængelighedsrevisorer på projekterne.
Pia Nielsen gav udtryk for at det er et ønske, at hele Handicaprådet har mulighed for at komme med kommentarer til nye projekter (i lighed med Kornvangen). Hvis ikke det er muligt med et fysisk møde, er det et ønske, at der er afsat god tid til, at der foretages en ”høring” af projektet, så alle har mulighed for at kommentere på projektet.
Handicaprådet kommenterede på det nye parkeringshus. Frihøjden er ikke høj nok til de helt store handicapkøretøjer. Meldingen er nu, at man henvises til en plads udenfor. Her er kun én enkelt handicapplads - som er for kort til de store biler.
Der blev stillet forslag om, at de parkeringspladser der er tættest på det nye parkeringshus skiltes med, at pladserne er forbeholdt de høje kassebiler.
Herudover anbefaler Handicaprådet, at parkeringsbåse til handicapbiler være bredere. Der udstedes ofte parkeringsbøder til de store kassebiler, da bilerne er for brede til båsene.
Erik Jespersen noterede Handicaprådets gode kommentarer og input til det fremtidige samarbejde.
4. STU ordningen
V. Jobcenterchef Pia Damtoft
Spørgsmål til STU ordningen:
- Mange (hvor mange?) elever er på pause. Hvorfor er de det, og hvad laver de så?
- Hvordan er succesraten for, at unge på STU kommer i beskæftigelse efter endt STU?
- Er STU ikke i højere grad en anbringelse frem for en uddannelse Handicaprådet vil gerne orienteres om visitationsproceduren til STU.
- Hvilke STU muligheder er der i Esbjerg kommune ud over kommunens egne tilbud på campus V og campus E?
- Bliver ansøgere orienteret om STU forløb udenfor kommunen?
Jobcenterchef Pia Damtoft præsenterede oplæg, der gav svar på Handicaprådets spørgsmål omkring STU ordningen.
Plancher udsendes med referatet.
Pia Damtoft vil gerne uddybe flex-uddannelsen på senere møde, hvis det ønskes. Der linkes til beskrivelsen af flex-uddannelsen:
https://www.gladuddannelse.dk/flex/.
Laves der opfølgning? Følger Jobcentret de unge mennesker?
Rådgivere og jobkonsulenter følger udviklingen tæt. Jobcentret ser STU som en uddannelse, hvor de unge kommer videre i livet.
Connie Kristensen bemærkede, at de unge højnes i STU uddannelsen. Det er vigtigt at holde fast i denne uddannelse. Det er en meget vigtig del af de unges liv, der giver en personlig udvikling.
Handicaprådet drøftede hvorvidt Esbjerg Kommune (administrationen) har praktikanter med funktionsnedsættelse. Henrik Vallø gav udtryk for at han bakker op om ideen. Gerne 3-4 pr. gang, så de har nogen at spejle sig i og være sammen med. Vi må dog afvente budgetforhandlingerne.
5. Nyt beskæftigelsespolitisk mål for personer med et handicap
Orientering om tillæg til beskæftigelsesplanen 2019 v. Jobcenterchef Pia Damtoft.
Pia Damtoft gennemgik nyt beskæftigelsespolitisk mål for personer med et handicap.
Plancher vedhæftes referatet.
Finn Pedersen havde stor ros til jobcentret. Finn Pedersen har et stort samarbejde med jobcentret, og det fungerer rigtig fint.
6. Esbjerg Lydavis
Finn Pedersen, konsulent for dansk blindesamfund undrer sig over, at lydavisen ophører. For 2-3 år siden deltog Finn Pedersen handicaprådsmøde, hvor forsættelse af lydavisen blev drøftet. Finn Pedersen udtrykte stor bekymring for de borgere, der har behov for lydavisen, og demonstrerede daisy afspiller (victor reader), der er enkel at betjene.
Finn Pedersen opfordrer kraftigt til at fortsættelse af lydavisen genovervejes.
Varde Kommune har igen sagt ja til en lydavis og arbejder nu på, hvordan lydavisen kan etableres.
Handicaprådet taget punktet med til budget temamødet med udvalgsformændene. Handicaprådet anbefaler, at lydavisen fortsætter i nuværende form, indtil ny lydavis er klar.
7. Orientering
Sektorplan for Social & Tilbud 2019-2034
Bilag: Høringssvar fra Handicaprådet.
Taget til efterretning.
Sektorplan for Sundhed & Omsorg 2019-2034
Bilag: Høringssvar fra Handicaprådet.
Taget til efterretning.
SKI's udbud 50.98 genbrugshjælpemidler
Bilag: Kravspecifikationer, Kommentarskabelon med Inga Bredgaards kommenterer.
Taget til efterretning.
Komudbuddet på ombygning af handicapbiler efter §114 i serviceloven
Bilag: Kravspecifikation.
Inga Bredgaards bemærkninger til komudbuddet:
Esbjerg handicapråd accepterer høringsmaterialet med følgende bemærkninger:
Under afsnittet Minimumskrav vedr. særlig indretning
Lifte:
Liften skal kunne betjenes manuelt med nødpumpe ved svigt/fejl i det elektriske system. Nødpumpen skal sidde tilgængeligt. Handicaprådet mener, at pumpen skal være elektrisk, så den handicappede bruger kan udløse den uden hjælp. Dertil skal den også være tilgængelig for den handicappede bruger.
El-bespænding til el-kørestol med eller uden borgeren siddende i el-kørestolen under transporten (ingen krav om crash-test):
Handicaprådet finder det kritisabelt, at der ikke kræves crash-test af alle el-bespændinger til elkørestol og elkøretøj. Dette kan i værste tilfælde bringe den handicappede i fare ved trafikuheld.
Tillæg til bemærkninger: DH er ikke interesseret i del-tilbud. Det kan i værste fald afstedkomme at man skal til flere leverandører for evt. reparation af handicapbiler. Sekretariatet orienterer Udbud & Indkøb, René Larsen om Handicaprådets tillægsbemærkning.
8. Eventuelt
Finn Pedersen orienterede om modtaget mail om etablering af lydfyr de kommende år. En prioritering fra kommunens side er udsendt. Der arbejdes på flere lydfyr de kommende år.
Drøftelse af Handicapkørsel/visiteret flexkørsel.
Det er uhørt med forskelsbehandlingen. Priser sættes op for de borgere, der bestiller kørsel telefonisk. Det er billigere at bestille på app og nettet (20%). Mange har ikke adgang til net og app. Handicaprådet ønsker, at Sydtrafik giver en redegørelse. Inga Bredgaard udarbejder brev til Sydtrafik.
Budget:
Tidsplanen for budget 2020-23 er rykket til oktober. Det får betydning for de aftalte møder. Der udsendes ny revideret tidsplan med nye mødedatoer. Handicapstrategiske pejlemærker uddelt til orientering. Pejlemærkerne sendes nu igennem de politiske udvalg og kommer til sidst i Byrådet.
9. Punkter til kommende møder:
3. oktober 2019
Magtanvendelser v. Udviklingskonsulent Annette Bonde Bertelsen
Handicaprådet ønsker en uddybning af magtanvendelser og de magtanvendelser, der ikke er godkendt.
Kommende temadrøftelser:
Temaer fra Pårørendearrangement i Social & Tilbud:
Tema 3 (Indgangen) Til drøftelse i handicaprådet. Mere synlighed, mere synlig og tilgængelig hjemmeside. Eksempelvis med links til organisationerne.
Tema 4 (Det sociale liv) Kan vi tænke nyt, så vi kan gøre det bedre? Eks. oprettelse af pårørendegrupper på de institutioner, der ikke har nogen.
Pårørendeguide/pårørendepolitik
Udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse:
For udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse underskrives underskriftsblad af:
Inga Bredgaard (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Finn Pedersen (Dansk Blindesamfund)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
I tilfælde af fravær underskriver respektive suppleanter.
Mange elever er på pause. Hvorfor er de det? Og hvad laver de så?
Pt. er ca. 130 unge i gang med en STU uddannelse. Uddannelsen kan sættes på pause, hvis den unge af forskellige årsager ikke får det fulde udbytte af forløbet. Pausen tæller ikke med i de 3 år. En pause kan også bruges til at skifte tilbud.
16 unge er pt. pausesager:
- 1 er påbegyndt flex-uddannelse
- 4 har søgt eller i gang med job
- 9 er i forløb ved beskæftigelsesrådgiver
- 2 er afbrudt af den unge eller familien, og der afventes aktivitet
Hvad er der iværksat af tilbud til de unge, der er på ”pause”?
- Mentor
- Forskellige uddannelseskøb
- Beskæftigelsesforløb på bo institution
- Væksthuset, Projekthuset i Ribe
- Flex-uddannelse
- Beskyttet beskæftigelse
- Virksomhedspraktik
Pausesager skal på visitationsmøde, hvis:
- Den unges pause overskrider 6 måneder
- Den unge ønsker opstart i nyt tilbud – uanset hvor lang pause de har holdt.
Hvordan er succesraten for at unge på STU kommer i beskæftigelse efter endt STU?
Siden 2017 er de unge afsluttet til:
- VUC: 3
- EGU: 7
- Fleksjob: 33
- Førtidspension: 32
- Ressourceforløb: 2
Er STU ikke i højere grad en anbringelse frem for en uddannelse?
- Hovedparten af de unge udvikler sig personligt, socialt og fagligt
- De fleste bliver afklaret
- Nogle får afklaret bosteder og boformer i de helhedsorienterede tilbud, hvor der er bodel tilknyttet STU
- Personlig udvikling
- Færdigheder i forhold til transport
- Personlige færdigheder i forhold til sociale relationer
- Indsigt i egen situation og forventninger
- Forberedt til fremtidig beskæftigelse
- Udvikler kompetencer i forhold til kommunikation
- Osv.
Visitation til STU
Varetagelse af STU er forankret i Jobcentret i specialteam med UU-vejledere, rådgivere og jobkonsulenter.
UU specialvejledningen – er omdrejningspunktet.
Visitationsudvalget er sammensat på tværs af afdelinger/forvaltninger. Der afholdes møder 1 x mdl. ( Juli undtaget).
Visitationsproceduren
- Et månedligt møde (minus juli)
- STU-vejleder udfylder sammen med den unge og relevante samarbejdspartnere STU Indstillingsskema
- Findes den unge omfattet, arbejder STU-vejlederen sammen med den unge og familien videre på planen.
- Den unge kan f.eks. gennem praktikker afprøve et eller flere tilbud, indtil rette tilbud findes.
- Når tilbuddet er fundet ses sagen igen på visitationsmøde med henblik på bevilling af det konkrete tilbud.
STU muligheder ud over kommunens egne:
- Glad Fagskole
- Det Gamle Mejeri
- Bøgevang Skole
- Rødding Fri Fagskole
- Daghøjskolen
- Neptunvej
- Gartneriet Ribe
- Pile Allè Ribe
- Aktiviteten Kastanie Allè, Ribe
- AspIT Esbjerg og Skive
- Troldskærskolen
- Udviklingscenter Ribe
- Fit to Life
- Kjærgaarden Landbrugsskole
- Lustrupholm
- Tinnetgaard
- Fjordbo STU
- Team Nordahl
- Varde STU center
- Bifrost Vejle
- Sydfyns Fri Fagskole
Tillæg til beskæftigelsesplanen 2019
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse.
- Målsætningen er, at frem mod 2025 skal ca. 15% af midlertidige ydelsesmodtagere med et større selvoplevet handicap ind på arbejdsmarkedet
- Hvem er disse borgere og hvordan skal det måles?
Hvad gør Jobcenter Esbjerg?
- Tværfaglig og helhedsorienteret indsats, der er tilpasset den enkelte borger
- Tager udgangspunkt i borgerens kompetencer og ressourcer
- En nysgerrighed på barrierer og helbredsmæssige udfordringer
- Lyst til at forstå, hvordan den enkelte borger oplever begrænsninger i forhold til arbejdsmarkedet
- Kendskabet til handicapkompenserende ordninger skal udbredes og være en naturlig del af virksomhedernes muligheder for at hjælpe ansætte med et handicap
- Personer med et handicap skal tilbydes en smidig overgang fra uddannelse til arbejdsmarkedet.
Hvor mange får støtte i dag?
- Ca. 700 borgere får i dag støtte i form af arbejdsredskaber, anden arbejdspladsindretning, personlig assistance
- Ca. 1600 borgere er ansat i fleksjob
Ministerens mål 2020
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse