- Forside
- Om kommunen
- Vision og politikker
- Sundhedspolitik 2023-2030
Sundhedspolitik 2023 - 2030
Sundhed | Energi til det gode liv
”Sundhed – Energi til det gode liv”. Det er navnet på Esbjerg Kommunes sundhedspolitik for 2023-2030. Sundhedspolitikken skal sætte retning og ramme for
sundhedsområdet.
Hvorfor har vi lavet en sundhedspolitik? Det har vi, fordi sundhed er vigtigt. Det er en primær kilde til høj livskvalitet og noget, vi som kommune vil bidrage aktivt til, at alle borgere får mulighed for at opnå.
Overordnet set er sundheden i Esbjerg Kommune forbedret i de seneste år. Færre personer ryger dagligt, og færre er storforbrugere af alkohol. Men der er stadig brug for at arbejde fokuseret med de kendte risikofaktorer og fortsat prioritere de sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Herunder et fokus på alkohol, tobak og nikotin, bevægelse, mad og måltider og den mentale sundhed.
Visionen er derfor at skabe og udbygge de rammer, der giver alle personer, uanset alder og position, mulighed for at leve et sundt liv – og for at få den hjælp og støtte, der kan være brug for. Sundhed er vigtigt gennem hele livet, derfor skal det at leve sundt og passe godt på sig selv være et let valg.
Det kræver en bred palet af sundhedsindsatser – og det kræver, at borgerne oplever værdien i de indsatser. Det opnår vi kun, hvis kommunen, borgerne, idrætsforeninger,
interesseorganisationer, lokalråd og andre aktører i lokalsamfundet arbejder sammen. På den måde får vi skabt de rette rammer, som bidrager til øget trivsel.
Sundhedspolitikken tager udgangspunkt i arbejdet med sundhedsaftalerne mellem region og kommuner i Syddanmark, i den overordnede Vision 2025 for Esbjerg
Kommune, kommunens øvrige politikker og i FN’s Verdensmål 3 om sundhed og trivsel. Sundhedspolitikken er udviklet med afsæt i kommunens overordnede syn
på sundhed. Borgerne har også bidraget med deres syn på sundhed og med gode idéer og nye perspektiver.
Derfor tror vi på, at vores nye sundhedspolitik står på et stærkt fundament – og at den derfor har forudsætningerne for at sikre en fortsat positiv sundhedsudvikling i Esbjerg Kommune.
God læselyst.
Byrådet, 2023
Esbjerg Kommune har et helhedsorienteret syn på sundhed. Dvs. at sundhed for os handler om både fysisk, psykisk og social trivsel - og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre begrænsninger. Det sundhedssyn sætter kursen for mødet mellem kommunens medarbejdere og den enkelte og danner også rammen for de indsatser, der skal understøtte og fremme den brede sundhed. At se på sundhed som en helhed er kort sagt vores kompas, når vi skal skabe rammerne for, at man som borger i Esbjerg Kommune kan leve et godt liv.
Sundhed - en grundpille i det gode liv
I Esbjerg Kommune handler det gode liv om, at den enkelte kan have et aktivt liv med høj livskvalitet. Sundhed er en vigtig ressource og faktor for at kunne mestre livet og klare de udfordringer, alle møder i løbet af livet. Sundhed er også at trives i hverdagen og at have det godt med sig selv og sine omgivelser. Den helhedsorienterede sundhedsforståelse omfatter derfor også vores levevilkår og livsstil, fordi de er grundlæggende forudsætninger for et fysisk og mentalt sundt liv.
I Esbjerg Kommune handler sundhed derfor om både fysisk, psykisk og social trivsel i den enkelte persons hverdag.
"Et aktivt liv med høj livskvalitet."
Sundhed gennem hele livet
I Esbjerg Kommune er sundhed ikke et mål i sig selv, men et centralt forhold i de personlige ressourcer og livskvaliteten. Fordi det er vigtigt at have overskud i livet for at kunne træffe beslutninger og for bedst muligt at indfri det, man ønsker sig. Forandret livskvalitet kan have mange årsager. Nedsat trivsel, sygdom, sorg og tab af funktionsevne kan fx have stor betydning for den enkelte persons ressourcer. På samme måde kan adgang til arbejdsmarkedet, økonomi eller overgange mellem barndom, ungdom og voksenliv eller mellem arbejds- og seniorliv have indflydelse på hverdagen.
I Esbjerg Kommune anser vi sundhed som en ressource gennem hele livet. Det handler om, at man – uanset hvor i livet man er – får bedst mulig adgang og vilkår til at kunne mestre og deltage i de ting i hverdagen, der fremmer livskvalitet.
For Esbjerg Kommune har det stor betydning, at borgerne mødes med værdighed. Med sundhed gennem hele livet lægger vi vægt på, at alle – uanset alder, situation eller baggrund - mødes, der hvor netop de er i livet. Og at alle har en gensidig oplevelse af at føle sig set, hørt og forstået i mødet.
Sundhed er et fælles ansvar
I Esbjerg Kommune mener vi, at den enkelte er ekspert i sit eget liv. Det betyder, at dialogen mellem borgeren og kommunens fagprofessionelle om sundhed er ligeværdig. Vi vægter den enkeltes medbestemmelse og ret til selvbestemmelse højt og respekterer individuelle ønsker.
Vi tror på, at vi alle har et ansvar for at leve sundt og passe på os selv, men vi skal sikre den enkelte persons muligheder for at træffe meningsfulde beslutninger, som gør det muligt at fremme et sundt liv i trivsel. Sundhedstilbud skal være ukomplicerede for den enkelte at forstå, vurdere og benytte sig af.
Sundhed begynder med det individuelle valg og den enkeltes motivation. Vi mener, at vi har et fælles ansvar for at skabe de rammer, der kan understøtte og fremme den enkeltes muligheder for de gode og sunde livsvalg. For at sikre borgernes muligheder for at leve et godt liv og skabe værdi for samfundet etablerer og driver vi sundhedsindsatser og tilbud, der hvor folk lever, leger, arbejder og udfolder sig. Og vi gør det i tæt samarbejde med borgeren, erhvervslivet, idrætsforeninger, interesseorganisationer, lokalråd og andre aktører i lokalsamfundet og andre fagprofessionelle. Samskabelse af tilbud og muligheder er centralt i vores tilgang og er en vigtig del af det fælles ansvar for sundhed i Esbjerg Kommune.
Sundhed og trivsel er centralt for at kunne klare livets udfordringer og en ressource til et aktivt liv med høj livskvalitet.
Vores vision er, at alle borgere i Esbjerg Kommune i 2030 har oplevet rammerne og mulighederne for at leve et aktivt liv med sunde og meningsfulde valg.
Visionen realiserer vi ved at arbejde med tre sundhedspolitiske pejlemærker, der i de kommende år vil være bærende i vores handleplaner og indsatser på tværs af udvalgsområderne. Pejlemærkerne er også styrende for den måde, kommunens fagprofessionelle arbejder sammen med og inddrager lokalsamfundets aktører på i mødet med borgerne i deres liv og hverdag.
Sundhedspolitiske pejlemærker:
#1 Lighed i sundhed
Esbjerg Kommune vil skabe lighed i sundhed på tværs af forskelle i livsstil, kulturel baggrund, uddannelsesbaggrund, økonomiske forhold mv. for at skabe mulighed for det gode liv.
#2 Nærhed i sundhed
Esbjerg Kommune vil i tæt samarbejde med civilsamfundet understøtte den enkeltes muligheder for at leve et aktivt liv med sunde valg - og for i sygdom at have mulighed for at være tæt på hjemmet og familien.
#3 Trivsel i sundhed
Esbjerg Kommune vil sikre de bedste rammer for fysisk, psykisk og social sundhed og trivsel - og på den måde understøtte den enkelte i at tage varer på sin egen sundhed.
I Esbjerg Kommune arbejder vi for, at hverken kulturel baggrund, livssituation, uddannelsesniveau eller indkomst skal have betydning for personens mulighed for at leve et sundt liv, træffe sunde valg, deltage i fællesskaber og være aktiv.
Der findes en ulighed i sundhed blandt borgerne i Esbjerg Kommune i dag. Fx ses der grupper med en høj grad af usunde madvaner og et øget tobaksforbrug. Flere personer lever i dag i en udsat position eller et hverdagsliv med en eller flere kroniske eller langvarige sygdomme som slidgigt, diabetes, KOL, depression, senfølger og psykiske eller sociale udfordringer. Det er betingelser, der har betydning for livskvalitet, levetid og muligheden for at fastholde et arbejde.
For at reducere uligheden har vi allerede i dag øje for personens samlede situation i alle indsatser og tilbud. Det oplever de, når vi tilbyder lokale behandlings- og rehabiliteringstilbud, når vi kommunikerer, så det er let forståeligt for alle, og når vi inddrager lokalsamfundets aktører i udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende tilbud.
Vi vil arbejde differentieret og fokusere på det, som er særligt vigtigt for den enkelte i hans eller hendes dagligdag og livssituation. Vi behandler borgerne forskelligt, og med en tilpasset indsats sikrer vi den enkelte person den rette støtte og tilgængelighed. Det øger chancen for, at den enkelte oplever at begribe og profiterer af vores tilbud. Derfor har vores indsatser altid afstemt den enkelte persons perspektiver og livssituation, så det er meningsgivende at danne nye vaner og træffe sunde valg.
Vi vil være en aktiv medspiller og i tæt dialog og samarbejde med borgere og aktører i lokalsamfundet skabe gode rammer for det sunde liv. Rammerne skal på tværs af kommunen fremme den enkeltes muligheder for igennem hele livet at kunne at tage aktiv del i indsatser og forebyggende tiltag i deres lokalområde.
Vi vil sikre let information og adgang til de sunde valg. Derfor vil vi fortsat gøre vores sundhedsfremmende og forebyggende tiltag lettilgængelige for alle målgrupper. Vi vil sikre tilpasset information om det sunde valg igennem vores forebyggende indsatser målrettet livsstilsvalg, fx røg og tobak, mad og måltider, bevægelse og alkohol samt mental sundhed, som giver den rette viden til at træffe sunde valg og fremme et liv i balance.
Hvad siger borgerne om lighed i sundhed?
Borgere i Esbjerg Kommune giver udtryk for, at de ønsker at leve et sundt liv, hvor man kan klare sig, leve op til sine forpligtigelser og etablere sunde vaner. For at kunne det er det vigtigt med lige adgang til aktiviteter og indsatser i Esbjerg Kommune.
Det handler om:
- For børn mellem 0 og 15 år: At være en del af fællesskabet på skolen, institutionen eller i foreningslivet. At alle børn har mulighed for at deltage i fællesskaber uanset baggrund og situation.
- For unge: At have adgang til de sunde muligheder i hverdagen. Det handler om økonomi, information og tilgængelighed.
- For personer i den erhvervsaktive alder: At der stilles indsatser til rådighed tilpasset og målrettet den enkelte, som gør det muligt at være aktive i deres hverdag. At have lige adgang til information og dermed et tilstrækkeligt informationsniveau.
- For seniorerne: At have lige adgang til og gode rammer for både sundhedsindsatser og sundhedsrelaterede aktiviteter. Så de kan være en aktiv del af lokalsamfundet og dermed fremme oplevelsen af et meningsfuldt liv.
Hvordan gør vi det i dag?
Forebyggelse med borgeren i centrum
Vi har fokus på den enkeltes behov i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Borgerne ønsker tilgængelige sundhedstilbud, som er af høj kvalitet og i overensstemmelse med individuelle behov og ønsker. Vi skal fortsat arbejde videre med at understøtte og aktivere den enkeltes ressourcer, så de beholder deres medbestemmelse og kan tage vare på deres egen sundhed i så lang tid som muligt. Personens egne ressourcer er en central del af vores sundhedsindsats – også i fremtiden.
Kultur og fritid
Vi arbejder aktivt med at skabe forudsætningerne for, at alle har lige mulighed for at deltage i lokalsamfundets aktiviteter. Borgerne ønsker på forskellig vis at bidrage og være en aktiv medspiller i lokalsamfundets aktiviteter. Vi skal fortsat skabe de bedste betingelser for, at alle har lige mulighed for at få opfyldt de individuelle sociale behov gennem foreningsliv og andre lokale aktiviteter.
I Esbjerg Kommune skal alle kunne leve et aktivt liv med sunde valg i deres lokalområde. Det mener vi, fordi vi ved, at afstanden fra hjemmet og de fysiske rammer er afgørende for deltagelse i sundhedsfremmende og forebyggende indsatser og etablerede fællesskaber. Vi ser i disse år en stadig større udfordring i forhold til sundhedsvaner, og andelen af personer i Esbjerg Kommune med en eller flere kroniske sygdomme er steget.
For at kunne arbejde aktivt med de forhold fordrer det et vedvarende fokus på sundhedsfremme og forebyggelse, uanset hvor mødet med den fagprofessionelle finder sted. I forlængelse heraf er andelen af personer med usunde madvaner stigende, og halvdelen af borgerne i Esbjerg Kommune er at betragte som inaktive, da de ikke dyrker motion i foreningsregi eller på egen hånd. Halvdelen af borgerne er dermed ikke tilstrækkeligt fysisk aktive i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. De sundhedsvaner kan føre til overvægt og livsstilssygdomme. Et greb til at kunne imødekomme nogle af disse udfordringer er et øget fokus på bevægelse i hverdagen og tilgængelighed af lokalt forankrede sundhedsindsatser i civilsamfundet.
Vi ved, at det at kunne klare sig selv, uanset om man har en fysisk eller psykisk begrænsning, er socialt udsat, er i et sygdomsforløb eller på anden måde i en udsat position, er forbundet med livskvalitet for den enkelte.
I Esbjerg Kommune arbejder vi derfor for at styrke borgernes muligheder for at fremme egen sundhed i nærmiljøet. Det handler om at kunne klare sig selv længst muligt i eget hjem, deltage i sundhedsindsatser eller modtage behandling tæt på hjemmet og opleve den gode overgang fra behandling på sygehuset til egen læge eller kommunen. Alt sammen uanset alder eller livssituation.
Fællesskaber – hvad enten det f.eks. er i foreningen, interesseorganisationen, lokalråd, daginstitutionen, skolen, på arbejdspladsen, blandt venner eller i familien - kan være en løftestang for den fysiske og mentale sundhed, og de er vigtige for, at sunde vaner kan skabes og integreres i lokalsamfundet. I Esbjerg Kommune spiller samarbejdet med lokalsamfundets aktører derfor en stor rolle inden for sundhedsfremme og forebyggelse. De medvirker til, at borgerne kan deltage i såvel uorganiserede som organiserede aktiviteter, der kan sætte rammer for vigtige relationer i den enkeltes liv og forebygge oplevelsen af at være uønsket alene.
Vi vil arbejde for et fortsat bredt samarbejde med aktørerne i lokalsamfundet. Samarbejdet skal understøtte mulighederne for, at alle kommunens borgere kan indgå i aktive og sociale fællesskaber igennem hele livet. Eksempelvis seniorvenlige miljøer i forbindelse med de eksisterende lokale faciliteter. Vi ønsker i fællesskab at skabe rammer, som kan støtte deltagelse i og rumme personer med forskellige behov i alle aldre og sociale lag.
Vi ønsker at skabe løsninger tæt på borgernes dagligdag. Vi vil finde løsninger, hvor kvalitet, sikkerhed og tryghed er kernebegreberne i de kommunale tilbud. Vi ønsker et fortsat fokus på inddragelse af de pårørende som samarbejdspartnere og støtte for den enkelte. Det vil vi gøre via styrket koordination på tværs af faggrupper og ved lokalt forankrede sundhedsfremmende og forebyggende initiativer.
Vi vil være modige i udvikling og afprøvning af nye velfærdsteknologier og sammen med den enkelte person fastholde de løsninger, som virker meningsfulde. Det skal sikre, at personen kan klare sig selv længst muligt i eget hjem og dermed opretholde sit hverdagsliv - til gavn for både den enkelte og de pårørende.
Vi fortsætter arbejdet for at styrke samarbejdet med sygehuset og praktiserende læger for at sikre behandling tæt på hjemmet. Det skal skabe større sammenhæng i indsatserne og gøre det muligt at fastholde både hverdagsliv og sociale relationer.
Vi ønsker, at flest mulige borgere i alle livsfaser skal være fysisk aktive, da vi ved, at det har stor betydning for såvel fysisk som mental trivsel. Vi ønsker at sikre gode rammer, der inviterer til et aktivt liv med bevægelse, og som motiverer til at komme ud i den friske luft og den grønne natur. Det skal ske i tæt samarbejde med aktører i lokalsamfundet, så vores foreninger udvikler sig og medvirker til skabe sunde relationer i de forskellige bymiljøer.
Hvad siger borgerne om nærhed i sundhed?
Borgere i Esbjerg ønsker et liv med lige muligheder for at etablerer en hverdag, der er kendetegnet ved et højt fysisk og socialt aktivitetsniveau. Det bidrager til en øget livskvalitet, som mange forankres omkring deltagelse i fællesskaber i lokalsamfundet.
Det handler om..
- For børn mellem 0-15 år: At have gode aktiviteter i vante rammer, som kan bidrage til mere fysisk og social aktivitet. At have fællesskaber, der hvor de er trygge og har deres daglige gang.
- For de unge: At have lokale fællesskaber, et tilgængeligt udvalg af fritidsaktiviteter og muligheden for at være social og fysisk aktiv sammen med sine relationer, f.eks. gennem uddannelsesinstitutionerne eller foreningslivet.
- For personer i den erhvervsaktive alder : At have lokale sundhedsindsatser tæt på, som kan passes ind i en travl hverdag og give rammer for bevægelse – både i organiserede og selvorganiserede fritidsaktiviteter.
- For seniorerne: At sundhedsindsatserne er i vante omgivelser og har fokus på at aktivere det nære lokalsamfund, så livskvalitet og en selvhjulpen hverdag i eget hjem med egen omgangskreds kan bevares i så lang tid som muligt.
Hvordan gør vi det i dag?
Hverdagsliv:
Vi arbejder aktivt med at sikre gode og tilgængelige overgange i sundhed med bæredygtige løsninger Det gør vi ved at skabe løsninger med personen tæt på hjem og de vante omgivelser i samarbejde med relevante aktører.
Rehabilitering:
For den enkelte hænger livskvalitet sammen med et liv på egne præmisser. Det kræver både fysisk og mental trivsel i alle livets facetter. Vi skal fortsætte vores stærke fokus på rehabiliterende indsatser, så personen er så selvhjulpet som muligt. Vi har derfor fokus på den enkelte persons livsmestring og ressourcer, hvor det er muligt. Vores sundhedsindsatser skal fortsat tage afsæt i den enkeltes livssituation i tæt overensstemmelse med personens ønsker.
Sundhed er ikke kun vores fysiske sundhed, men i lige så høj grad vores mentale sundhed. Hvis vi trives dårligt og oplever udfordringer, har det mindst lige så store konsekvenser for vores livskvalitet, som hvis vi har fysiske begrænsninger. Vi ved, at mental trivsel giver overskud til at være aktivt deltagende i fællesskaber, prioritere mad og måltider, bevæge sig, og kunne håndtere hverdagens tempo og udfordringer. Fysisk og mental sundhed kan derfor ikke skilles ad.
De nyeste tal taler for sig selv: Den mentale trivsel er nedadgående - særligt hos de unge. Flere personer mistrives og har det svært psykisk og socialt. Konkret viser den seneste sundhedsprofil, at hver sjette borger i Esbjerg Kommune føler sig alene eller har en følelse af ikke at høre til. En større gruppe oplever symptomer på angst og depression. Den udvikling betyder, at livskvaliteten samlet set er faldet for borgerne i Esbjerg Kommune – uanset alder.
Vi ved, at mental trivsel handler om at skabe sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, der ser det hele menneske og har blik for, hvordan både den fysiske og mentale trivsel kan hjælpes bedst på vej. Derfor arbejder vi i Esbjerg Kommune for at sikre trivsel i sundhed hele livet. Det starter i barndommen og ungdomsårene med etablering af sunde vaner. Nedsat mental sundhed går ud over livskvaliteten, og det er derfor vigtigt, at de voksne omkring barnet og den unge har viden og kompetencer til at håndtere store og små hverdagslige udfordringer og kan give støtte til barnet og den unge, så de lærer at kunne begå sig i meningsfulde fysiske og virtuelle fællesskaber.
Vi ønsker at være en stærk kommune i arbejdet med mental sundhed. Vi vil derfor fortsætte vores arbejde med at sikre, at alle vores sundhedsindsatser har en helhedsorienteret tilgang, og med at udvikle tilbud med særligt fokus på mental sundhed. Vi vil være modige, tænke i nye baner og være en kommune, der er kendt for at have de bedste vilkår for sundhed og trivsel.
Vi arbejder for, at alle borgere har mulighed for at fremme den mentale sundhed. Det gør vi ved fortsat at tilbyde indsatser, hvor mental sundhedsfremme er i fokus. Vi vil samtidig sikre, at alle har adgang til den rette information, og at de har kendskab til redskaber, der kan fremme trivsel i hverdagen.
Vi vil arbejde for mental trivsel og tryghed blandt børn og unge i Esbjerg Kommune ved fortsat at udvikle indsatser målrettet denne gruppe. Vi vil i den sammenhæng videreudvikle trivselsfremmende tilbud, der støtter op om den enkeltes situation, tro på sig selv og egen formåen, ved at skabe øget opmærksomhed på fællesskab, forventninger og den digitale dannelse. Vi ønsker at understøtte udviklingen af gode og sunde vaner herunder den enkeltes evne til at begå sig og fremme en tryg hverdag med overskud til leg, læring og sociale relationer.
Hvad siger borgerne om trivsel i sundhed?
For borgere i Esbjerg Kommune handler trivsel om at have det godt mentalt og være tryg i sin hverdag.
Det handler om:
- For børn mellem 0-15 år: At have en hverdag med en stor grad af mental tryghed og stabilitet. Kærlige rammer, hvor mad og måltider, gode søvnvaner og bevægelse er en integreret del af hverdagen. Og at de gennem skoler og institutioner er trygge i deres relationer og dermed oplever et overskud til at lære og udvikle sig.
- For de unge: At have overskud i hverdagen og mulighed for at etablere og pleje deres netværk.
- og at føle sig inkluderet i fællesskaber. At de oplever at lykkes i skolen, i hjemmet og i de sociale relationer.
- For personer i den erhvervsaktive alder: At kunne leve op til sine forpligtigelser i hverdagen. Den mentale trivsel er vigtig. De lægger vægt på fraværet af stress og på anerkendelse og trivsel på arbejdspladsen. At have overskud i hverdagen og mulighed for at gøre nogle af de ting, som skaber værdi for den enkelte.
- For seniorerne: At deltage aktivt i lokalsamfundet og opleve mental trivsel i hverdagen.
Hvordan gør vi det i dag?
Mental sundhed: Vi har de senere år arbejdet stadig mere intensivt med at sikre og understøtte den enkeltes mentale sundhed. Vi ved, at borgerne tager den mentale sundhed seriøst, og det skal vi fortsat understøtte gennem et styrket fokus på det aktive liv, fællesskaber og meningsfuldhed i hverdagen herunder samarbejde med lokalsamfundets aktører.