Tværgående indsatser
Det er vigtigt, at sygefraværsstrategien anskues i sammenhæng med kommunens øvrige politikker og strategier, når den enkelte arbejdsplads arbejder med sygefravær. Bl.a. er der en helt naturlig kobling mellem sygefraværsstrategien og de politikker/strategier, som omhandler områder, hvor der kan arbejdes forebyggende i forhold til sygefravær. Det gælder bl.a. kommunens politikker/strategier om arbejdsmiljø, sundhedsfremme, stress, misbrug, kompetenceudvikling og PLUS-samtaler m.v.
En række indsatser og redskaber har herudover til formål at understøtte det overordnede ledelsesmæssige fokus såvel som det ledelsesmæssige fokus på den enkelte arbejdsplads og i forhold til den enkelte sygemelding:
- Årsstatistik over medarbejdernes sygefravær
- Månedlige fraværsrapporter i LIS
- Kvartalvis udsendelse til direktørområderne af lister over medarbejdere med mere end 120 dages sygefravær
- Trivselsmålinger hvert 3. år
- Ledelsesevaluering hvert 3. år
- Udsendelse af advis’er fra Lønservice, når det er tid til at holde sygefraværssamtale
- Statistik over fraværsårsager
- Silkeborg Datas fraværsmodul
Disse værktøjer bliver løbende videreudviklet.
Indsatser i det enkelte direktørområde
Der udarbejdes hver måned ajourført fraværsrapport i LIS. Det er den enkelte direktør og chefgruppes ansvar at følge op i forhold til denne rapport.
På samme måde gælder det, at det er direktørens ansvar at videreformidle data fra de lister over medarbejdere med mere end 120 dages fravær, som udarbejdes fire gange om året.
Herudover kan der inden for det enkelte direktørområde være andre, overordnede indsatser. Det er således det enkelte direktørområde, der på et overordnet niveau beslutter, hvordan der skal arbejdes med sygefraværet.
Lokale indsatser
Den daglige leder på arbejdspladsen spiller en stor rolle i forhold til implementering af ”Retningslinjer for håndtering af individuelt sygefravær”, idet det er den enkelte leders ansvar at sørge for at afholde de forskellige samtaler og følge op i forhold til den enkelte medarbejders sygefravær. Det kan aftales på den enkelte arbejdsplads, hvordan rammerne for håndtering af sygefravær i øvrigt skal udfyldes.
I forhold til implementering af ”Retningslinjer for håndtering af sygefravær på arbejdspladsniveau” vil det være naturligt for det lokale MEDudvalg eller personalemøde at gå ind i dette arbejde.
Det anbefales, at der på lokal-MED- eller personalemøde-niveau udarbejdes handleplaner for nedsættelse af sygefraværet på den pågældende arbejdsplads. Der ligger en række værktøjer under ”Retningslinjer for håndtering af sygefravær på arbejdspladsniveau”, som den enkelte arbejdsplads kan lade sig inspirere af, men det er tanken, at handleplanen skal være tilpasset lokale forhold, og derfor står det arbejdspladsen frit for at benytte andre metoder end de foreslåede.