Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Seniorpolitik

Med denne seniorpolitik for 2024-2030 ønsker Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune at støtte op om kommunens overordnede vision 2025 ’Energi til mere’ og  sundhedspolitikken ’Sundhed - energi til det gode liv’, samt kommunens øvrige politikker.

Vi ønsker i samspil med netværk og civilsamfund at skabe og
udbygge eksisterende rammer for, at seniorer kan leve et godt og værdigt seniorliv,
hvor de bestemmer over egen tilværelse og har mulighed for at leve et fysisk og
mentalt sundt liv med gode sociale relationer.

Vi har navngivet seniorpolitikken ’Det gode seniorliv - et fælles ansvar’,
fordi samarbejde og medborgerskab bliver afgørende i fremtiden. De kommende år
vil byde på demografiske forandringer i samfundet, som allerede nu kalder på ændringer
i vores tilgang til arbejdet med seniorlivet. Befolkningsprognoserne viser, at
der i fremtiden vil være færre hænder til flere opgaver. Det bliver et puslespil, som
kun kan løses, hvis vi står sammen om at skabe de rette løsninger.

Ved at inddrage civilsamfundet dvs. seniorers netværk og pårørende, foreninger,
det private erhvervsliv og andre lokale aktører, kan utraditionelle og anderledes løsninger
blive fundet. Som supplement til kommunen kan de tilbyde noget andet og
unikt. De kan bl.a. bidrage med fællesskab og andre aktiviteter og initiativer, som
øger seniorers trivsel. Sammen kan vi skabe de rette rammer for gode seniorliv.

For at sikre, at seniorpolitikken er relevant for alle kommunens seniorer - uanset
hvilken livsfase de står i – bygger indholdet på en afdækning af mere end 1000
seniorers ønsker og forventninger til seniorlivet, som er foretaget af Ældrerådet,
Udsatterådet, Handicaprådet, Ældre Sagen og Vindrosen. Herudover er politikken
solidt funderet på interviews med 18 kommunale medarbejdere og en gennemgang
af 43 nationale rapporter i relation til livet som senior.

God læselyst.
Byrådet, 2024

Et godt seniorliv handler om fysisk og mental sundhed og muligheden for at have gode sociale relationer, ligesom der skal være rammer, der understøtter, at seniorer kan bestemme over eget liv og fortsætte hverdagen og de aktiviteter, som de har været vant til - uanset alder, funktionsevne og sårbarhed.

De optimale rammer for trivsel, lighed og tryghed varierer alt efter, hvor seniorerne er i livet. Der er stor variation blandt seniorer. Mens nogle seniorer er fuldt selvhjulpne og lever en aktiv hverdag, oplever andre
nedsat funktionsevne, er socialt udsatte eller sårbare. Det betyder, at faserne i seniorlivet i sig selv ikke er
aldersafhængige, men det er individuelt, hvornår man bevæger sig imellem de forskellige faser, ligesom nogle
seniorer vil starte seniorlivet med at være servicemodtagende.

De fire livsfaser i seniorlivet

Et fælles ansvar

Det gode seniorliv er en fælles opgave og et fælles ansvar mellem det offentlige, seniorer, deres netværk og civilsamfundet, dvs. foreninger, frivillige, det private erhvervsliv og andre aktører i lokalområderne.
I de kommende år vil befolkningsudviklingen sammen med den digitale og teknologiske udvikling byde på adskillige forandringer i samfundet, som løbende vil kalde på nye løsninger.

I Esbjerg Kommune forholder vi os konstruktivt til ændringerne og inddrager seniorerne, deres netværk og civilsamfundet i arbejdet med at finde en fælles vej. 

Helt konkret viser fremtidsprognoser, at der - i Esbjerg såvel som på landsplan - vil være færre medarbejdere til at tage sig af flere seniorer. Ganske naturligt udfordrer det den nuværende  opgavefordeling, hvor vi i højere grad end tidligere bliver nødt til at være fælles om at skabe det gode seniorliv. Det betyder, at kommune, seniorer og seniorers netværk, herunder pårørende, nære venner og naboer, i fremtiden skal afstemme forventningerne til hinanden.

Vi vil derfor i endnu højere grad arbejde strategisk med at inddrage seniorers netværk og på den måde sammen skabe rammerne for det gode seniorliv.

Vi anser det som en offentlig opgave - sammen med civilsamfundet - at skabe rammer, som seniorer kan udfolde sig i. Civilsamfundet kan tilbyde fællesskab, gode oplevelser og støtte. Det er den enkelte senior, som skal gribe rammerne og de tilbud, som civilsamfundet bidrager med, og skabe det, som for ham eller hende er det gode seniorliv. I dag eksisterer der allerede et stærkt samarbejde mellem kommune, civilsamfund og lokale aktører om at sikre gode rammer for seniorlivet.
I de kommende år vil vi i endnu højere grad arbejde i fællesskab med hinanden og løfte opgaven sammen. Dialogen om, hvordan vi opnår det gode seniorliv, skal
derfor også være ligeværdig mellem alle parter.

Vision

Vision

Vores vision er i samspil med civilsamfundet:
at skabe rammerne for at seniorer i Esbjerg
Kommune kan lede et godt og værdigt seniorliv,
hvor de bestemmer over egen tilværelse
og har gode muligheder for at leve et
fysisk og mentalt sundt liv med gode sociale
relationer.

Visionen realiserer vi ved at arbejde med tre seniorpolitiske
pejlemærker, som vil være bærende i handleplaner,
indsatser og vores måde at arbejde og møde seniorerne
på.

Seniorpolitiske pejlemærker

1. TRIVSEL OG KVALITET

Sociale fællesskaber og relationer er afgørende forudsætninger for et godt seniorliv med høj livskvalitet.
Seniorlivet er samtidig kendetegnet ved forandringer, som i nogle tilfælde kan øge risikoen for ensomhed og give en følelse af eksklusion fra det omgivende samfund.
I Esbjerg Kommune findes der allerede mange muligheder for at have en aktiv tilværelse med meningsfulde hverdagsoplevelser, og mange seniorer er gode til at tage del i sociale fællesskaber, være opsøgende og fylde liv og mening ind i seniorlivet. Men andre har sværere ved det, og her er der  brug for, at vi sammen gør en ekstra indsats.

At indgå i sociale relationer og fællesskaber
Det skal være nemt at bidrage til og indgå i fællesskabet, foreningslivet og lokalsamfundet i Esbjerg Kommune - til glæde for både den enkelte og for samfundet. Vi har derfor fokus på at understøtte det gode medborgerskab og sørge for, at vejen til at deltage aktivt i samfundet er så let som mulig. Det har vi, fordi vi anser trivsel og fællesskab som helt grundlæggende for det gode seniorliv. Vi ved, at mennesker, der gør noget aktivt, noget meningsfuldt og gør det sammen med andre, har op til fire gange så høj sandsynlighed for at trives godt i hverdagen. Særligt fællesskabet omkring frivillige aktiviteter er med til at øge trivslen og mindske ensomheden, fordi det giver indhold og formål i livet
at gøre noget godt for andre. Derfor arbejder vi tæt sammen med lokalsamfundets aktører og skaber rammerne for, at seniorer kan bidrage til og tage del i både organiserede og uorganiserede aktiviteter. Det skaber et godt fundament for vigtige relationer i den enkeltes liv og forebygger oplevelsen af at være uønsket alene.

At bevare livskvaliteten i seniorlivets overgange
Overgange i tilværelsen er en del af livet – hele livet, og også tilværelsen som senior er kendetegnet  ved, at livet forandrer sig. I Esbjerg Kommune ønsker vi at understøtte seniorerne i at bevare en god livskvalitet, når tilværelsen ændrer sig.
De store livsforandringer indtræder ofte i forbindelse med sygdom, ved funktionsnedsættelser – både fysiske og kognitive, hvis en ægtefælle flytter i plejebolig eller dør, og også når en ældre senior skal tage sig af en syg eller svækket pårørende. Samtidig træder flere hundrede seniorer i Esbjerg  Kommune hvert år ind i et nyt kapitel i deres liv, når de tager afsked med arbejdslivet.
Et farvel til jobbet kan betyde mere frihed, en ny hverdag og nye fællesskaber, men kan samtidig indebære, at aktivitetsniveauet falder, og at netværket og samværet med andre kan blive mindre. Alle disse ændringer i livssituation kan medføre ensomhed og påvirke den enkeltes trivsel og livskvalitet negativt. Sociale fællesskaber og relationer er afgørende forudsætninger for et godt seniorliv med høj livskvalitet. Seniorlivet er samtidig kendetegnet ved forandringer, som i nogle tilfælde kan øge risikoen for ensomhed og give en følelse af eksklusion fra det omgivende samfund.
I Esbjerg Kommune findes der allerede mange muligheder for at have en aktiv tilværelse med
meningsfulde hverdagsoplevelser, og mange seniorer er gode til at tage del i sociale fællesskaber, være opsøgende og fylde liv og mening ind i seniorlivet. Men andre har sværere ved det, og her er der brug for, at vi sammen gør en ekstra indsats.

At føle sig inkluderet i samfundet
I Esbjerg Kommune er vi en aktiv medspiller i at skabe et inkluderende samfund. I tæt dialog og samarbejde med seniorer og aktører i lokalsamfundet skaber vi gode rammer for at deltage aktivt og få gode hverdagsoplevelser. Det gør vi, fordi vi ved, at netop det at mestre og tage del i helt almindelige hverdagsaktiviteter er grundlaget for høj livskvalitet blandt seniorer. Vi ønsker, at der, uanset funktionsniveau eller sårbarhed, er gode vilkår for at deltage i kultur- og fritidslivet, at der er en aldersvenlig infrastruktur, der fremmer mobilitet og sociale interaktioner, og at seniorer oplever
respekt og forståelse i dagligdagen - f.eks. i mødet med sundhedsvæsenet, eller når man som senior med fysiske eller kognitive udfordringer har brug for hjælp i supermarkedet.

 

VI VIL:

  • ​Videreudvikle det brede samarbejde med aktørerne i lokalsamfundet om at skabe rammer, der gør det let for seniorer at etablere meningsfulde sociale relationer og leve et aktivt liv i fællesskab med andre.
  • Understøtte lokale aktører så det er nemt hhv. at tilbyde inkluderende fællesskaber for seniorer i alle aldre og række ud til de seniorer, som ikke selv har mulighed for at deltage i fællesskaber på anden vis.
  • Skabe de bedste rammer for, at kommunens seniorer kan bevare en god livskvalitet, når de mødes af livsomvæltende situationer og svære overgange i tilværelsen.
  • I samarbejde med civilsamfundet skabe rammerne for et inkluderende samfund, hvor seniorer føler sig respekterede og som en del af fællesskabet, uanset funktionsevne eller sårbarhed.
  • Sikre let adgang til information om kultur- og fritidsliv og muligheder for nye fællesskaber, f.eks. netværksgrupper, i Esbjerg Kommune.

2. LIGHED OG SELVSTÆNDIGHED

At kunne leve et selvstændigt liv og klare sig selv så langt op i alderen som muligt giver øget livskvalitet og en større grad af frihed. I Esbjerg Kommune understøtter vi derfor seniorernes frihed ved at skabe rammerne for, at seniorer kan bevare selvstændighed i livet. Det gør vi bl.a. ved at have fokus på sundhedstilbud nær seniorerne, ved at understøtte seniorerne i brugen af digitale og teknologiske løsninger og ved at skabe et fleksibelt udbud af seniorvenlige boformer.
Desværre påvirker den sociale ulighed blandt seniorer muligheden for en selvstændig livsførelse. Sårbare seniorer får ofte mindre hjælp, bliver hyppigere genindlagt og har de største udfordringer i forhold til fx medicin. Derfor skal vi fremme lighed i seniorlivet, så hverken kulturel baggrund, livssituation eller indkomst har betydning for seniorers mulighed for at leve et
selvstændigt liv med høj livskvalitet.

At være fysisk og mental sund
Når vi bliver ældre, svækkes fysikken. I Esbjerg Kommune arbejder vi derfor med at understøtte den enkeltes muligheder for at leve et aktivt liv med sunde valg og let adgang til fritids- og sundhedstilbud i nærmiljøet. I tæt samarbejde med aktører i lokalsamfundet skaber vi gode rammer, der inviterer til et liv med bevægelse, og som bl.a. motiverer til at komme ud og være aktiv i naturen.
Det gør vi, fordi vi ved, at fysisk aktivitet har stor betydning for både den fysiske og den mentale trivsel og for muligheden for at opretholde et godt funktionsniveau og holde en lang række livsstilssygdomme fra døren.

At have sundhedstilbud tæt på i dagligdagen
I Esbjerg Kommune arbejder vi for at skabe løsninger tæt på seniorernes dagligdag, så livskvalitet og en selvhjulpen hverdag i eget hjem kan bevares i så lang tid som muligt - uanset om man har en fysisk eller psykisk begrænsning, eller på anden måde befinder sig i en udsat position. For at reducere uligheden har vi allerede i dag øje for seniorernes samlede situation i alle indsatser og tilbud. Det oplever de bl.a., når vi tilbyder lokale behandlings- og rehabiliteringstilbud tæt på seniorerne.
Her tager vi udgangspunkt i den enkeltes ønsker og livssituation for derigennem at understøtte seniorerne i at bevare et selvhjulpent liv.

At kunne vælge forskellige boformer i eget lokalområde
I Esbjerg Kommune ønsker vi, at seniorer skal have mulighed for at forblive i nærheden af etablerede
netværk og i eget lokalområde – også hvis de får brug for hjælp og pleje. Vi mener derfor, at lokalområderne skal rumme fleksible boformer, som matcher forskellige faser i livet – f.eks. fra aktiv senior til livet som ældre med pleje- og omsorgsbehov.
De ældste seniorer ønsker sig typisk en bolig, hvor de kan klare sig selv så længe som muligt. For seniorer kan det være opslidende at flytte, og derfor skal der være et udbud af boliger, der gør et tidligt boligskifte attraktivt – f.eks. ved at boligen er seniorvenlig og ligger tæt på indkøbsmuligheder og sundhedsfaglige tilbud. Mange seniorer i Esbjerg Kommune efterspørger nye, senioregnede boligformer, hvor man kan indgå i et fællesskab med andre. Det kan være boliger, hvor man bor tæt på andre, som man deler interesser med, og hvor flere generationer kan mødes. Det kan også være
et seniorbofællesskab, hvor man bor under samme tag.
På den måde kan en boligform, som er tilpasset den enkelte, være med til at fremme både livskvalitet og sundhed, modvirke ensomhed og udsætte behovet for en plejebolig.

At finde vej i et digitalt og teknologisk samfund
Mange seniorer nyder godt af den digitale og teknologiske udvikling med nem adgang til nyheder og nye måder at fastholde kontakten til pårørende. I Esbjerg Kommune ønsker vi at udnytte de muligheder, som udviklingen giver, til fordel for kommunens seniorer.
Teknologien kan hjælpe seniorer til at være mere selvstændige samtidig med, at den sikrer øget sundhed og livskvalitet. Der er en gruppe af seniorer, som føler sig utrygge ved udviklingen. Derfor er det afgørende foros, at digitale og teknologiske løsninger bruges efter etiske overvejelser, og at vi giver god vejledning og støtter op om, at seniorer er i stand til at bruge teknologien.

 

VI VIL:

• Fastholde fokus på den forebyggende og rehabiliterende indsats i forhold til mental sundhed og livsstilsfaktorer som kost, rygning, alkohol og motion blandt seniorer.
• Skabe løsninger tæt på seniorernes dagligdag via lokalt forankrede fritids- og sundhedstilbud,
som giver let adgang til de sunde valg og til at deltage i sundhedsindsatser og mulighed for at
modtage behandling tæt på hjemmet.
• Understøtte seniorerne i selv at klare hverdagens gøremål og leve et aktivt hverdagsliv med udgangspunkt i det, der er vigtigt for den enkelte.
• Understøtte udviklingen af boligområder med gode rammer for fællesskab, tryghed og livskvalitet
og som herved fremmer trivsel og flere gode, selvstændige leveår. Vi prioriterer udviklingen af fleksible boligformer, som giver mulighed for at kunne blive boende i sit nærområde hele livet.
• Understøtte sundhed og trivsel ved brug af digitale og velfærdsteknologiske løsninger. Vi
anvender løsninger ud fra seniorernes behov og sikrer, at de oplæres til at kunne bruge de
løsninger, der er nødvendige i kontakten til kommunen.

3. TRYGHED OG VÆRDIGHED

Esbjerg Kommune arbejder for, at seniorer ved, at kommunen bakker op om et aktivt liv, men også gerne støtter dem, hvis de ikke længere kan klare sig selv - uanset alder, funktionsevne eller sårbarhed. Ligesom vi altid behandler seniorer med værdighed og inddrager netværk og pårørende i videst muligt omfang. Det gælder både, hvis seniorer bliver ramt af pludselig sygdom med betydning for deres evne til at klare sig selv i hverdagen, og ved mere permanente funktionsnedsættelser.
Vi er bevidste om, at behov for støtte og omsorg blandt seniorer varierer, og at f.eks. udsatte og sårbare
seniorer kan have andre, flere eller større behov for støtte og omsorg. Vi vil derfor have øje for, hvordan vi kan imødekomme individuelle behov.

At blive behandlet med værdighed

Esbjerg Kommune understøtter seniorernes værdighed, når de modtager støtte eller omsorg. Værdighed hænger for mange sammen med respekt for den enkelte og at blive set som en person med egen historie, personlighed, værdier og ønsker. Det er derfor vigtigt for os at kende og have positive relationer til den enkelte senior. Det skal føles trygt at modtage støtte og omsorg.
Vi understøtter værdigheden ved at møde seniorerne som eksperter i eget liv med et ønske om at mestre hverdagen og hjælpe dem til at træffe meningsfulde beslutninger, som gør det muligt for dem at trives. En god hverdag indebærer for nogle seniorer adgang til meningsfulde og indholdsrige aktiviteter, mens andre har brug for nærvær og samtale.

At modtage støtte, der tager hensyn til individuelle behov
Vi giver altid støtte og omsorg til kommunens seniorer ud fra en konkret vurdering af individuelle behov og ønsker. Vores formål er at understøtte en så selvhjulpen dagligdag som muligt, og derfor afstemmer vi tilbud - ud fra det fastlagte serviceniveau - med seniorernes perspektiver og livssituation. For mange seniorer er kontinuitet i ydelser, personale og besøgstider afgørende,
da det fremmer tilliden til personalet, og genkendeligheden gør det nemmere at håndtere støtte- og
omsorgssituationerne. I vores arbejde behandler vi seniorerne forskelligt for at vægte det, som er særligt vigtigt for den enkelte senior.

At netværk og pårørende bliver inddraget
Som kommune inddrager vi i videst muligt omfang pårørende - familie eller nære venner – da de er med til at skabe tryghed gennem hele seniorlivet. Hvis seniorer får behov for støtte og omsorg fra Esbjerg Kommune, kan deres netværk og pårørende være med til at sikre en støtte og omsorg, der svarer til den enkeltes behov, ligesom de ofte bærer en stor del af opgaven i hverdagen.

I Esbjerg Kommune ser vi pårørende, nære venner eller naboer som vigtige samarbejdspartnere og nøglepersoner, når det handler om at støtte og hjælpe den enkelte senior bedst muligt til et godt liv. Vi ved, at netværket er en uvurderlig ressource, som vi anerkender og ønsker at tage vare på. Vi ønsker derfor at styrke det velfungerende samarbejde mellem seniorer, deres netværk og kommunens medarbejdere. Mange pårørende har et ønske om at blive involveret i seniorens liv. Vi gør derfor
aktivt brug af deres engagement, viden om den enkelte senior og ønske om at hjælpe ved at inddrage dem i videst muligt omfang. I samarbejdet med seniorers netværk sætter vi forventningsafstemning forrest: Hvad forventer de pårørende af os som professionelle, og hvad forventer vi som professionelle af de pårørende.

 

VI VIL:

  • Fortsat møde seniorer ligeværdigt og, i samarbejde med dem, identificere deres individuelle behov og de løsninger og ydelser indenfor det fastlagte serviceniveau, som kan imødekomme deres behov.
  • Aktivt inddrage netværk, herunder pårørende, når senioren ønsker det, og tydeligt afstemme forventninger om, hvor, hvordan og hvornår netværket kan bidrage til højere livskvalitet.

Hvad siger seniorerne om trivsel og livskvalitet?

Seniorer i Esbjerg Kommune giver udryk for, at trivsel og livskvalitet hænger sammen med:

• At holde sig sund, både fysisk og mentalt
• At man i seniorlivet kan fortsætte med at leve det liv, som man har været vant til
• At have gode hverdagsoplevelser og et velfungerende socialt liv med nære relationer
• At være en aktiv del af samfundet, hvor den enkelte er noget for andre. Særligt fællesskabet
omkring frivillighed bidrager til deres trivsel, mindsker ensomheden og giver både indhold og formål i livet.
• At der er gode vilkår for at deltage i kultur og fritidslivet
• At opleve respekt, inklusion, accept og forståelse i dagligdagen, f.eks. i mødet med sundhedsvæsenet og nye mennesker i foreningsregi.

Hvad siger seniorerne om lighed og selvstændighed?

Seniorer i Esbjerg Kommune giver udryk for, at lighed og selvstændighed handler om:
  • At have et godt helbred og at være selvhjulpen som grundlæggende forudsætninger for at have høj livskvalitet, selvbestemmelse og selvstændighed.
  • At have let adgang til sundhedstjenester, særligt for sårbare seniorer, seniorer med handicap og dem, der har begrænset mobilitet.
  • At kunne blive i eget hjem eller eget lokalområde så længe som muligt, mens andre ønsker at  flytte til en bolig, der passer til deres livssituation, og gerne boformer, som skaber muligheder for fælles aktiviteter, netværk og fællesskab.
  • At kunne klare sig digitalt.

Hvad siger seniorerne om tryghed og værdighed?

Seniorer i Esbjerg Kommune giver udryk for, at tryghed og værdighed handler om:
  • At der er hjælp at hente, hvis man ikke længere kan klare sig selv.
  • At personalet prioriterer værdighed i rehabilitering, den daglige pleje såvel som den sidste
    tid inden døden.
  • At man i mødet med kommunen bliver set som et helt menneske og modtager løsninger
    i støtte og omsorg, som tager hensyn til egne individuelle behov.
  • Der er kontinuitet og sammenhæng i plejen - både i forhold til ydelser, besøgstidspunkter
    og personale.