Budgetaftalen for 2023 indebar, at ambitionsniveauet for nye anlægsinvesteringer blev revideret. Byrådet besluttede, at der fremover skal prioriteres nye investeringer til en øget bosætning og strategisk arealudvikling under Vision 2025. Med budgetaftalen for 2023 besluttede byrådet derfor, at der skal styres efter en række, justerede økonomiske måltal for den kommende budgetperiode. På den baggrund besluttede forhandlingsudvalget at genbesøge måltallene i kommunens økonomiske politik. Måltallene i den økonomiske politik ligger til grund for budgetstrategien for 2024-27
Den økonomiske politik er en del af det samlede styringskompleks, som kommunen styrer efter. Politikken er primært tænkt som et styringsredskab for byråd og økonomiudvalg i forbindelse med de årlige budgetlægninger.
Politikken skal dermed understøtte den politiske budgetproces via overskuelige pejlemærker. Hensigten er både at opretholde en sund og stabil budgetsituation over tid, og at skabe et økonomisk handlerum, der gør det muligt for byrådet at gennemføre prioriterede initiativer. Den økonomiske politik skal samtidig udstikke rammerne for kommunens budgetstrategi.
Med budgetaftalen for 2023 vedtog byrådet at skabe rum til øget anlægsinvesteringer samt prioritering af nye investeringer i en øget bosætning og strategisk arealudvikling.
I budgettet 2023 blev der afsat yderligere økonomisk ramme til strategisk arealudvikling for perioden 2023 til 2026. Investeringerne skal bidrage til en positiv befolkningsudvikling og en tiltrækning af nye virksomheder. Opkøb af arealer adskiller sig fra traditionelle anlægsinvesteringer, idet arealerne opkøbes med henblik på byggemodning og efterfølgende salg. Det betyder, at der kan forventes en salgsindtægt fra arealudviklingen over de kommende år.
I overensstemmelse med budgetaftalen indgår der i den økonomiske politik 6 centrale nøgletal, der som helhed, skal understøtte den langsigtede økonomiske styring.
Den økonomisk politik kan opsummeres i følgende nøgletal: