Læs seneste regulativ nedenfor. Ønsker du regulativet tilsendt som PDF, så skriv til os via vores kontaktformular.
- Forside
- Erhverv
- Affald
- Farligt affald
- Regulativ for erhvervsaffald
Regulativ for erhvervsaffald
På denne side kan du læse Regulativ for erhvervsaffald og få information omkring hvordan forskellige typer af erhvervsaffald skal til dagrenovation, afleveres på genbrugsplads eller sendes til modtageanlæg farligt affald.
Udarbejdet af Miljø, Esbjerg Kommune, 2023.
Regulativ for erhvervsaffald
Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af affald fra virksomheder, i Esbjerg Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske forhold for miljø og mennesker samt begrænse ressourceanvendelsen ved at fremme genanvendelse af affald.
Formålet er endvidere efter miljøbeskyttelsesloven at fastsætte regler om de kommunale affaldsordningers omfang og tilrettelæggelse m.v. med henblik på at etablere og skabe rammerne for velfungerende kommunale ordninger, herunder normere de praktiske forhold i forbindelse med afviklingen af affaldsindsamlingen og -håndteringen.
De beskrevne ordninger i regulativet omfatter ikke erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse. Hvis en virksomhed benytter den kommunale genbrugsplads, skal bestemmelserne for denne ordning dog overholdes.
Regulativet er udarbejdet i henhold til gældende miljølovgivning, herunder navnlig:
- Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven).
- Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen).
- Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen).
- Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffaldsbekendtgørelsen).
- Bekendtgørelse om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer (batteribekendtgørelsen).
- Bekendtgørelse om deponeringsanlæg (deponeringsbekendtgørelsen).
De definitioner, der anvendes i dette regulativ, svarer til de definitioner, der fremgår af det til enhver tid gældende lovgrundlag.
Kommunalbestyrelsen har pligt til at anvende de i affaldsbekendtgørelsen, affaldsaktørbekendtgørelsen og miljøbeskyttelsesloven benyttede definitioner samt definitioner gældende i anden lovgivning.
Udenlandske virksomheder uden fast adresse i Danmark, der udøver affaldsproducerende aktiviteter, skal lade sig registrere hos kommunalbestyrelsen med henblik på opkrævning af affaldsgebyr m.v.
Kommunalbestyrelsen fastsætter gebyrer i henhold til miljøbeskyttelsesloven samt affaldsaktørbekendtgørelsen.
Kommunalbestyrelsen vedtager efter affaldsaktørbekendtgørelsen én gang årligt et gebyrblad, der angiver størrelsen på ovennævnte gebyrer. Gebyrbladet er tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Kommunalbestyrelsens afgørelser efterregulativet kan i henhold til affaldsaktørbekendtgørelsen ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Indskærpelser af regulativet efter miljøbeskyttelsesloven kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Afgørelser efter miljøbeskyttelsesloven kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet, medmindre andet fremgår af lovens bestemmelser.
Ankestyrelsen kan som led i det kommunale og regionale tilsyn behandle spørgsmål om, hvorvidt kommunen overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i medfør af denne lovgivning. Ankestyrelsen fører ikke tilsyn, idet omfang særlige klage- eller tilsynsmyndigheder kan tage stilling til den pågældende sag. Ankestyrelsen beslutter selv, om der er tilstrækkelig anledning til at rejse en tilsynssag.
Overtrædelse af regulativet straffes efter affaldsaktørbekendtgørelsen med bøde.
Efter affaldsaktørbekendtgørelsen kan straffen stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er:
voldt skade på miljøet eller fremkaldt fare herfor, eller
opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.
Der kan efter affaldsaktørbekendtgørelsen pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
Kommunalbestyrelsen har bemyndiget Klima og Miljøudvalget til at træffe afgørelser efter dette regulativ.
Regulativet træder i kraft den 11. februar 2023.
Samtidig med ikrafttrædelsen af dette regulativ ophæves Regulativ for erhvervsaffald 2020.
Således vedtaget af Klima & Miljøudvalget den 10. februar 2023.
Jesper Frost Rasmussen Henrik Studsgaard
Borgmester Direktør for Teknik & Miljø
§ 10.1 Hvad er husholdningslignende restaffald
Husholdningslignende restaffald er restaffald, som er frembragt af virksomheder, og som i sammensætning svarer til restaffald fra private husholdninger.
Restaffald sorteres i overensstemmelse med sorteringskriterierne i bilag 6 til affaldsbekendtgørelsen.
Husholdningslignende restaffald skal sorteres i restaffald og madaffald.
Ved restaffald forstås eksempelvis:
Snavset emballage, engangsservice, madpapir, servietter mv. affald fra rengøring og oprydning af kontorlokaler og øvrige personalefaciliteter.
Ved madaffald forstås eksempelvis:
Madrester/madpakker, kaffe- og thefiltre, kasseret smørrebrød, kager, fødevarer der ikke er tilberedt mv.
Sammenblandinger af husholdningslignende restaffald og mindre mængder forbrændingsegnet affald jf. §15, kan i visse tilfælde karakteriseres som forbrændingsegnet affald. I tvivlstilfælde foretages karakteriseringen af Esbjerg Kommune.
§ 10.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder i Esbjerg Kommune.
Virksomheder beliggende i ejendomme, hvor der også er husholdning(-er) er ikke omfattet af ordningen, hvis husholdningslignende affald fra virksomheden bortskaffes sammen med husholdningens/husholdningernes affald.
§ 10.3 Beskrivelse af ordningen
Generelt
Husholdningslignende restaffald, skal sorteres i restaffald til forbrænding og madaffald til f.eks. bioforgasning.
Madaffald må ikke bortskaffes med spildevandet. Det er ikke tilladt at installere og anvende køkken/affaldskværne.
Ordningen for husholdningslignende restaffald er en henteordning. Virksomheder har pligt til at frasortere og håndtere husholdningslignende restaffald på én af følgende måder:
- Gennem den kommunale ordning for restaffald.
- Gennem en erhvervsordning for husholdningslignende restaffald ved en godkendt transportør.
Ordningen for madaffald er en henteordning. Virksomheder har pligt til at frasortere og håndtere madaffald.
§ 10.4 beholdere
Virksomheder, som har valgt den kommunale ordning til restaffald, skal tilmeldes med en beholder, som fremgår af gældende prisblad, der svarer til den mængde restaffald, der frembringes ved virksomheden.
Virksomheder på samme ejendom kan have fælles beholdere med andre virksomheder. Virksomheder kan i fællesskab indgå aftale om at benytte fælles opsamlingsmateriel og fælles afhentning af husholdningslignende restaffald fra erhverv. Virksomheder skal indgå skriftlig aftale, og det skal klart fremgå, hvilken virksomhed der er ansvarlig for fællesskabets ordning til restaffald.
§ 10.5 Kapacitet for beholdere
Virksomheden skal sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet på ejendommen til håndtering af virksomhedens husholdningslignende restaffald.
Kommunalbestyrelsen afgør, om en beholder er overfyldt, og om der er tilstrækkelig kapacitet hos virksomheden til håndtering af virksomhedens husholdningslignende rest- og madaffald.
Hvis der gentagne gange konstateres overfyldning, vil kommunalbestyrelsen kontakte virksomheden med henblik på tilmeldelse af yderligere enheder, således at overfyldning undgås.
Såfremt virksomheden ikke efterlever sin pligt til at frasortere og aflevere husholdningslignende restaffald gennem virksomhedens erhvervsordning for husholdningslignende restaffald, kan Esbjerg Kommune stille krav om, at virksomhedens tilmeldes den kommunale ordning for restaffald.
Det er virksomhedens pligt at sikre, at der ikke opstår uhygiejniske forhold på ejendommen.
§ 10.6 Anbringelse af beholdere
Virksomheder, som har valgt den kommunale ordning til restaffald skal sikre, at beholderne der tømmes fra standplads placeres, så afhentning af affaldet kan foretages efter Arbejdstilsynets gældende regler.
Hvis beholderne er placeret, så Esbjerg Kommunes regler beskrevet i bilag 1 ikke kan overholdes ved afhentning, skal virksomheden sørge for, at adgangsforholdene bringes i orden.
Hvis virksomheden ikke ønsker at ændre på adgangsforholdene, skal virksomheden på tømningsdagen placere beholderne ved skel mod offentlig kørevej.
Beholdere til affald skal mellem tømningerne placeres på grundejerens matrikel. Beholderne må ikke mellem tømninger stå på offentligt areal.
§ 10.7 Anvendelse og fyldning af beholdere
Husholdningslignende restaffald skal opsamles i særskilt beholdere på den ejendom, hvor virksomheden er beliggende.
Beholdere til restaffald må ikke fyldes mere, end at låget kan lukkes tæt og affaldet ikke klemmes fast i beholderen.
Sod, aske og slagger skal være fuldstændigt afkølet samt emballeret inden anbringelse i beholderen til restaffald. Skarpe, skærende, rivende eller spidse genstande samt støvende, vådt og uhygiejnisk affald skal være forsvarligt emballeret inden anbringelse i beholderen til restaffald, så der hverken kan ske skade på personer eller på beholderen, herunder eventuelt affaldssæk.
Beholdere på hjul må fyldes, så samlet vægt af materiel og affald maksimalt er på 30 kg. pr. 100 l beholdervolumen.
Ved periodevis forekommende ekstra affald kan virksomheden bestille ekstra tømning af de opstillede beholdere mod ekstra betaling.
Hvis beholderen til restaffald er overfyldt, meddeler transportøren dette til virksomheden. Hvis beholderen efter skriftlig meddelelse fra transportøren om overfyldt beholder er overfyldt ved efterfølgende tømning, kan transportøren undlade at tømme beholderen. Ved grove enkeltstående tilfælde kan transportøren undlade at tømme beholderen.
Renovatøren kan uden varsel undlade at medtage affald omfattet af ordningen, hvis dette ikke er sorteret i overensstemmelse med kommunalbestyrelsens anvisninger.
§ 10.8 Renholdelse af beholdere
Virksomheder, som har valgt den kommunale ordning til restaffald, er ansvarlige for renholdelse af beholderne. Hvis virksomheden ikke renholder beholderen forsvarligt, kan Esbjerg Kommune lade den rengøre for virksomhedens regning.
§ 10.9 Afhentning af husholdningslignende restaffald
Husholdningslignende restaffald skal afleveres direkte til forbrænding mindst en gang hver 2. uge og må ikke køres til midlertidig oplagring.
Virksomheden skal indgå aftale med en registreret transportør / indsamlingsvirksomhed. Virksomheden skal på anmodning fra Esbjerg Kommune dokumentere, at der er indgået en sådan aftale.
Esbjerg Kommune fastsætter for virksomheder, som har valgt den kommunale ordning for restaffald, hvor ofte restaffald skal indsamles ved de enkelte virksomheder.
Der kan fastsættes forskellig tømningshyppighed ved de enkelte virksomheder og for forskellige områder, ligesom det kan bestemmes, at indsamling kun foretages i bestemte perioder i årets løb.
Tømning af restaffald vil som hovedregel finde sted samme ugedag hver 2. uge på den enkelte ejendom. I forbindelse med helligdage kan der midlertidig ske forskydning, så affaldet indsamles enten før eller efter den normale tømningsdag.
Ved permanent ændring af den faste tømningsdag vil virksomhederne blive orienteret af transportøren eller af Esbjerg Kommune
§ 10.10 Tilmelding/afmelding
Tilmelding og afmelding for virksomheder, som har valgt den kommunale ordning for restaffald, foregår ved henvendelse til Esbjerg Kommune.
Afmelding kan tidligst foregå efter 3 måneders medlemskab.
Ændring af beholder og tømningshyppighed kan foretages mod betaling af gebyr, der fremgår af prisbladet.
Kommunalbestyrelsen har etableret adgang til genbrugspladser til modtagelse af affald.
§ 11.1 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for virksomheder, som er hjemhørende i kommunen, og virksomheder, som ikke er hjemhørende i kommunen, herunder udenlandske virksomheder.
På genbrugspladserne kan virksomheden aflevere sorteret affald fra virksomheden. Undtaget herfra er dog madaffald, husholdningslignende restaffald og asbestaffald.
Esbjerg Kommune kan, ved manglende kapacitet på genbrugspladserne, anvise/henvise henholdsvis genanvendeligt og ikke-genanvendeligt erhvervsaffald til anden tilsvarende håndtering.
§ 11.2 Adgang til genbrugspladserne
Virksomheder har efter affaldsaktørbekendtgørelsen adgang til pladserne i indregistrerede køretøjer med en tilladt totalvægt på maksimalt 3.500 kg og med en på køretøjet monteret trailer.
Ordensreglementet for genbrugspladserne skal følges. Se bilag 2.
Inden adgang til kommunes genbrugspladser skal virksomheden være tilmeldt ordning for genbrugspladserne. Tilmeldingen kan ske på kommunens hjemmeside.
§ 11.3 Sortering på genbrugspladserne
Ved emballering af affald, der afleveres på genbrugspladserne, skal der efter affaldsaktørbekendtgørelsen anvendes klare plastsække. Dette for at indholdet tydeligt kan ses af personalet på genbrugspladserne.
Affaldet skal sorteres efter affaldsfraktioner og placeres i de anviste containere/båse på genbrugspladserne.
Der henvises til sorteringslisten på kommunens hjemmeside for nærmere beskrivelse af hvilke affaldsfraktioner, virksomheder må aflevere på genbrugspladserne. Esbjerg Kommune kan til enhver tid ændre på sorteringslisten.
Farligt affald
Farligt affald skal afleveres til personalet på pladsen eller efter vejledning fra personalet. Farligt affald skal så vidt muligt afleveres i original emballage. Emballagen til farligt affald bør have en størrelse på 5 kg/liter og max. 25 kg/liter. Spildolie må afleveres i max. 25 liter.
Kvittering for aflevering af farligt affald på genbrugspladsen fås ved henvendelse til pladspersonalet.
§ 11.4 Vægtbegrænsning
Den enkelte virksomhed (den gebyrbetalende produktionsenhed) må efter affaldsaktørbekendtgørelsen maksimalt aflevere 200 kg farligt affald om året på genbrugspladserne. Dette gælder dog ikke for bærbare batterier og akkumulatorer, som defineret i batteribekendtgørelsen, samt affald af elektrisk og elektronisk udstyr fra husholdninger omfattet af producentansvar, som defineret i elektronikaffaldsbekendtgørelsen.
Kommunalbestyrelsen udsteder efter affaldsaktørbekendtgørelsen en kvittering for det modtagne farlige affald.
§ 12.1 Hvad er ikke-genanvendeligt farligt affald
Ikke-genanvendeligt farligt affald er affald, der er omfattet af definitionen af farligt affald i affaldsbekendtgørelsen, og som er ikke-genanvendeligt, bortset fra eksplosivt affald.
§ 12.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen er gældende for alle virksomheder i Esbjerg Kommune
§ 12.3 Beskrivelse af ordningen
Virksomheder, der frembringer farligt affald, skal sikre, at farligt affald er forsvarligt emballeret.
Emballagen skal være udformet efter følgende retningslinjer:
- Emballagen skal være tæt og lukket tæt til, så indholdet ikke utilsigtet kan trænge ud.
- Det materiale, som emballagen er fremstillet af, må ikke kunne angribes af indholdet eller kunne indgå sundhedsfarlige eller på anden måde farlige forbindelser med dette.
- Emballagen skal være udformet, så hel eller delvis tømning kan ske på forsvarlig måde.
- Er der risiko for gasudvikling, skal der anvendes sikkerhedsspuns.
Opbevaringen skal følge retningslinjerne:
- Farligt affald, der afhentes emballeret, skal opbevares i egnede beholdere på tæt bund uden mulighed for afløb til kloak, jord, vandløb eller grundvand.
Opbevaring af flydende uemballeret affald kan ske på følgende måder:
- Affaldet kan opbevares i tankanlæg. Tanken skal være egnet til den pågældende affaldstype og så tæt, at spild og fordampning undgås.
- Tanken skal være udformet, så tømning kan foregå forsvarligt og være forsynet med sikkerhedsspuns, hvis der er risiko for overtryk.
- Såfremt der benyttes overjordiske ståltanke, skal de(n) være placeret på en konstruktion hævet over underlaget, således at inspektion af bunden kan finde sted.
- Afstanden fra tanken til væg eller anden konstruktion skal være mindst 15 cm. Plasttanke, der er godkendt til direkte placering på underlaget, skal etableres på et tæt underlag, som strækker sig mindst 10 cm uden om tanken. Nedgravede tankanlæg må ikke etableres uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
Se yderligere i ”Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø Kommuner”
Mindre mængder af farligt affald (op til 200 kg pr. år) kan afleveres på Esbjerg Kommunes genbrugspladser. Mindre mængder skal afleveres efter behov, dog mindst 1 gang årligt.
Eksplosivt affald skal efter affaldsbekendtgørelsen håndteres miljømæssigt forsvarligt ved en godkendt affaldsmodtager.
Virksomheden skal efter affaldsbekendtgørelsen sikre, at farligt affald ikke fortyndes eller blandes med andre kategorier af farligt affald eller blandes med ikke-farligt affald.
Virksomheden skal efter affaldsbekendtgørelsen sikre, at det farlige affald er forsvarligt emballeret.
Farligt affald kan bortskaffes til Esbjerg Affaldshåndtering (EAH).
§ 13.1 Hvad er klinisk risikoaffald
Klinisk risikoaffald er affald fra virksomheder i Esbjerg Kommune, som ved direkte kontakt i forbindelse med håndtering og bortskaffelse kan indebære en særlig smitterisiko.
Ved klinisk risikoaffald forstås smitteførende affald, spidse og skarpe genstande samt biologisk affald. Der henvises til vejledning for håndtering af klinisk risikoaffald fra Miljøstyrelsen.
§ 13.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen omfatter klinisk risikoaffald fra virksomheder, der håndterer klinisk risikoaffald i Esbjerg Kommune.
Virksomheder der håndterer klinisk risikoaffald, er typisk sygehuse, plejehjem, hjemmeplejeordninger, læge- og tandklinikker, praktiserende jordemødre, svineproducenter, dyrlæger m.fl.
§ 13.3 Beskrivelse af ordningen
Virksomheden skal sortere klinisk risikoaffald ved kilden (produktionsstedet) og opsamle det i egnede emballager.
Sorteringen skal ske efter følgende retningslinjer:
- Smitteførende affald opsamles på produktionsstedet i plastposer, plastspande eller lignende.
- Den anvendte emballage skal lukkes forsvarligt og lufttæt, før affaldet forlader produktionsstedet.
- Skærende og stikkende genstande, f.eks. kanyler, lægges straks efter brugen i gennemsigtige egnede og brudsikre beholdere. Beholderen skal være tør og må ikke indeholde f.eks. desinfektionsvæske. Den anvendte emballage skal lukkes forsvarligt, før affaldet forlader produktionsstedet.
- Vævsaffald skal indsamles særskilt og opsamles i plastposer, plastspande eller lignende. Den anvendte emballage skal lukkes forsvarligt, før affaldet forlader produktionsstedet. Vævsaffald skal behandles.
Ved tvivl om hvorvidt affald er klinisk risikoaffald, skal affaldet betragtes som klinisk risikoaffald og håndteres i overensstemmelse med retningslinjerne herfor.
Virksomheden skal emballere klinisk risikoaffald i den endelige emballage. Affaldet føres herefter til egnet opbevaringssted før afhentning til behandling. Klinisk risikoaffald må ikke stå tilgængeligt for offentligheden.
Klinisk risikoaffald må ikke trykkes eller sammenpresses i emballagen, så der opstår risiko for perforering. Emballager må ikke fyldes mere, end at de kan lukkes uden sammenpresning af affaldet. I tilfælde hvor en emballage er blevet gennemvædet eller på anden måde beskadiget, skal virksomheden sikre, at der sker omemballering af det kliniske risikoaffald.
Omemballeringen skal ske ved anvendelse af en større beholder af samme eller bedre kvalitet, så den uegnede/beskadigede emballage ikke åbnes, men blot emballeres i en større, egnet emballage.
Flergangsemballager skal holdes rene og hygiejniske. Ved anvendelse af flergangsemballager skal renholdelsen tilrettelægges, så der ikke opstår risiko for smitteoverførsel og uhygiejniske forhold.
Hos virksomheder med centrale opsamlingssteder (f.eks. sygehuse) skal de fyldte emballager transporteres til det centrale opsamlingssted samme dag, de er fyldt. Vævsaffald skal transporteres til et centralt opbevaringssted samme dag, som det er produceret.
Håndtering af klinisk risikoaffald skal foregå i overensstemmelse med Miljøstyrelsens gældende vejledning om håndtering af klinisk risikoaffald.
§ 13.4 Øvrige ordninger
Virksomheder kan endvidere selv aflevere klinisk risikoaffald på genbrugspladserne i Esbjerg Kommune og ved Esbjerg Affaldshåndtering (EAH).
§ 14.1 Hvad er ikke-genanvendeligt PVC-affald
Virksomheder skal frasortere ikke-genanvendeligt PVC-affald fra øvrigt affald.
PVC er et plastmateriale, der indeholder klor og blødgørere i form af for eksempel phtalater. Derudover indeholder det i mange tilfælde tungmetaller.
Ved ikke genanvendeligt PVC-affald forstås blandt andet
- vinylgulve og bløde plastpaneler:
- presenninger
- plastslanger
- persienner af plast
- gummimåtter
- ventilationsslanger og armerede slanger
- regntøj, gummistøvler og arbejdsstøvler af PVC
- trapezplader fra eks. drivhuse
§ 14.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder i Esbjerg Kommune.
§ 14.3 Beskrivelse af ordningen
Ordningen er en anvisningsordning, der skal sikre, at det ikke-genanvendelige PVC-affald frasorteres til deponering.
Ikke-genanvendeligt PVC-affald anvises til deponering ved Deponi Syd I/S.
Virksomheden er ansvarlig for, at det frasorterede PVC-affald opbevares, således at materialeflugt undgås.
§ 15.1 Hvad er forbrændingsegnet affald
Forbrændingsegnet affald er affald, der er omfattet af definitionen af forbrændingsegnet affald i affaldsbekendtgørelsen.
Forbrændingsegnet affald er affald, der har en positiv brændværdi, der ikke er genanvendeligt eller omfattet af andre sorteringsbestemmelser.
Forbrændingsegnet affald kan for eksempel være:
- Inventar f.eks. møbler og gulvtæpper
- Flamingo
- Kreosotbehandlet træ
- Tagpap
Forbrændingsegnet affald omfatter ikke:
- Farligt affald eller affald, der kan medføre selvantændelse
- Have/park affald
- PVC – kloakrør, vinduer, gulvbelægning
- Organisk affald som ikke kan oplagres eller anvendes til andet, og som kan rådne, gære eller på anden måde omsættes biologisk i opbevaringsperioden, og derfor ikke kan afleveres til oplagring, når der er problemer med afsætning af forbrændingsegnet affald. Affald med organiske rester på.
Sammenblandinger af forbrændingsegnet affald og mindre mængder husholdningslignende restaffald jf. §10, kan i visse tilfælde karakteriseres som forbrændingsegnet affald. I tvivlstilfælde foretages karakteriseringen af Esbjerg Kommune.
§ 15.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder i Esbjerg Kommune.
§ 15.3 Beskrivelse af ordningen
Småt og stort forbrændingsegnet affald anvises af kommunalbestyrelsen til forbrænding via Energnist.
Forbrændingsegnet affald modtages i følgende størrelser:
Småt brændbart affald
Fast affald med enkeltdele på maks. 70 x 70 cm i sidelængde
Kompakte dele med et tværsnit på maks. 20 x 20 cm, eller ø25 cm
Stort brændbart affald
Enkeltdele på maks. 300 cm i sidelængde
Kompakte dele på maks. 20 x 125 x 300 cm og en vægt på maks. 80 kg
Hvis en virksomheds forbrændingsegnede affald i mængde og karakter ikke opfylder kravene til småt eller stort brændbart affald eller ikke kan modtages uden forudgående behandling, skal virksomheden ved egen foranstaltning foranledige, at affaldet opfylder betingelserne for forbrændingsegnet affald.
Alternativt forpligtes virksomheden til at aflevere forbrændingsegnet affald til forudgående behandling, herunder neddeling eller lignende på anlæg, der er godkendt hertil.
Forbrændingsegnet affald kan også afleveres på Esbjerg Kommunes genbrugspladser jf. genbrugspladsordningen.
Esbjerg Kommune kan anvise lagerstabilt forbrændingsegnet affald til midlertidig oplagring i tilfælde af, at der er problemer med afsætning af forbrændingsegnet affald.
Anvisning til midlertidig oplagring omfatter ikke restaffald eller andet let fordærveligt affald.
Esbjerg Kommune kan anvise fejlsorteret affald til sortering på sorteringsanlæg, som er miljøgodkendt til formålet.
Forbrændingsegnet affald, som ikke må modtages på Energnist, anvises af Esbjerg Kommune ved en konkret anvisning.
§ 16.1 Hvad er deponeringsegnet affald
Deponeringsegnet affald er affald, der er omfattet af definitionen af deponeringsegnet affald i affaldsbekendtgørelsen.
Ved deponeringsegnet affald forstås bl.a.:
- Asbestholdige materialer (ikke støvende)
- Blødt PVC (vinylgulve, bløde plastpaneler m.m.)
- Skorstenssten og brandtomt
§ 16.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder i Esbjerg Kommune.
§ 16.3 Beskrivelse af ordningen
Ordningen for deponeringsegnet affald er en anvisningsordning.
Virksomheden skal aflevere affaldet i overensstemmelse med Deponi Syds sorterings- og modtageregler.
Følgende affaldstyper må ikke afleveres til deponering:
- Affald i flydende form, dog ikke slam.
- Affald som under deponeringsforholdene er eksplosivt, brandnærende, brandfarligt eller ætsende, jf. bilag om farligt affald i affaldsbekendtgørelsen.
- Klinisk risikoaffald, jf. bilag om farligt affald i affaldsbekendtgørelsen.
- Dæk med en udvendig diameter på over 1,40 meter.
- Ituskårne dæk.
Afregning for bortskaffelse af affaldet sker direkte mellem virksomheden og Deponi Syd I/S.
§ 16.4 Øvrige ordninger
Virksomheder tilmeldt ordningen for genbrugspladser (GenBizz) kan aflevere mindre mængder deponeringsegnet affald på genbrugspladserne i Esbjerg Kommune. Dette er ikke gældende for affald indeholdende asbest.
§ 17.1 Hvad er ordning for tømning af olie- og benzinudskillere og sandfang
Tømningsordningen omfatter kontrol, skimning, tømning og bortskaffelse af affald fra olie- og benzinudskiller (fremover udskiller), sandfang og evt. tilhørende magasinbrønde.
§ 17.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle virksomheder og grundejere, der har udskiller og sandfang og sandfang i forbindelse med biobrønde.
Såfremt brugen af en udskiller ophører, skal Esbjerg Kommune kontaktes.
Det er Esbjerg Kommune, der tilmelder anlæg til ordningen. I tvivlstilfælde afgør Esbjerg Kommune om anlægget er omfattet af ordningen.
§ 17.3 Beskrivelse af ordningen
Esbjerg Kommune har etableret en indsamlingsordning i form af en henteordning for tømning af udskillere, sandfang og evt. magasinbrønde.
Kontrol af udskillere, sandfang og eventuel magasinbrønd finder sted efter behov, dog mindst én gang om året.
Sandfanget skal bundtømmes, såfremt der forekommer indhold. Forekommer der indhold i magasinbrønd, skal denne ligeledes bundtømmes.
Ved kontrol af udskiller vurderes visuelt mængden af udskilt olie/benzin, kontrol af korrekt vandstand samt synlige tegn på skader eller utætheder. Resultatet af kontrollen anvendes til fastsættelse af tømningsfrekvensen. I tvivlstilfælde angående tømningsfrekvensen afgør Esbjerg Kommune hvor ofte en udskiller skal tømmes.
Udskilleren skal være vandfyldt med maksimal vandstand. Det påhviler virksomheden/grundejeren at kontrollere dette løbende, herunder at fylde udskilleren straks efter bundtømning med rent vand, indtil der løber vand ud af afløbsledningen, således at udskilleren er i funktionsdygtig stand.
Virksomheden skal ved pejling føre løbende kontrol med, at udskillerens kapacitet ikke overskrides på noget tidspunkt og om nødvendigt rekvirere ekstra tømning. Alle udskillere skal tømmes efter behov, og senest når den opsamlede mængde olie/benzin udgør 70 % af udskillerens kapacitet.
Ved ekstra tømning for eksempel ved uheld eller lignende skal der rekvireres tømning direkte ved Esbjerg Kommune.
Det er virksomheden eller grundejerens ansvar at anvise/anlægge de krævede adgangsveje, samt sikre hensigtsmæssige arbejdsforhold for personer og materiel i forbindelse med kontrol og tømning af udskiller og sandfang.
Dæksler og lignende skal være synlige og ført op til terrænhøjde samt være let aftagelige.
Deltagelse i ordningen fritager ikke virksomheden eller grundejeren for ansvar som følge af forurening.
Gældende for virksomheder, som har valgt den kommunale renovationsordning.
Krav til adgangsvejen mellem renovationsbilen og standpladsen
- Adgangsvejen mellem renovationsbilen og standpladsen skal være jævn og med kørefast underlag af asfalt, fliser, beton eller en tilsvarende belægning. Brosten, chaussesten, grus, græs og lignende betragtes ikke som et jævnt og kørefast underlag.
- Beholderne skal stå på et jævnt og kørefast underlag af asfalt, fliser, beton eller en tilsvarende belægning. Brosten, chaussesten, grus, græs og lignende er ikke fast underlag.
- Der skal være fri passage til beholderne, der er mindst 1 meter bred. Holder der biler, skal passagen være 2 meter bred.
- Fri passage i en højde på 2,2 meter. Det gælder for eksempel under carporte og træer.
- Der må hverken være trin eller trapper på adgangsvejen.
- Maksimalt 1 havelåge. Lågen skal kunne åbnes i oprejst stilling og må ikke kunne smække i. Bredden på lågen skal være 1,0 meter bred.
- Adgangsvejen må ikke stige med mere end 1 meter pr. 10 meter.
- Adgangsvejen skal være nok oplyst til, at skraldemanden kan se, hvad han laver.
- I vinterhalvåret skal adgangsvejen ryddes for sne og is. Husk også at gruse den glatte vej – både adgangsvejen og fortov.
- Håndtaget skal vende ud mod skraldemanden, når han kommer og tømmer.
- Der skal være fri adgang hele vejen. Cykler, biler, haveredskaber, barnevogne og andre ting må ikke blokere for skraldemanden.
Krav til tilkørselsvejen
Tilkørselsvejen skal holdes fri, så skraldebilen kan komme frem uden problemer. For at skraldebilen kan komme frem, skal vejen opfylde følgende:
- Fri kørebredde på mindst 3,5 meter
- Fri højde på mindst 4 meter
- Fri for sne og gruset eller saltet i den kolde tid
- Kunne tåle tung trafik i forhold til et køretøj med et akseltryk på op til 24 tons.
Ethvert tvivlsspørgsmål afgøres af Esbjerg Kommune.
Generelle bestemmelser
På Esbjerg Kommunes genbrugspladser kan private husstande og tilmeldte virksomheder aflevere alt affald, bortset fra husholdningslignende restaffald (rest- og madaffald), asbestaffald og specielle typer farligt affald, som for eksempel sprængstof og radioaktivt materiale.
Tilkørsel af affald kan kun ske med biler med en tilladt totalvægt på op til 3.500 kg, ekskl. eventuelt påhængskøretøj.
Der er adgang til genbrugspladserne med sorteret affald i genbrugskasser og klare sække. Sorte sække og anden ugennemsigtig emballage bliver afvist af pladspersonalet.
Der må kun foretages aflæsning med håndkraft, og affaldet skal placeres i henhold til skiltning og efter personalets anvisning.
Affaldet skal sorteres inden aflæsning. Ved tvivl om korrekt sortering eller lignende, skal henvendelse altid ske til personalet.
Brugere af genbrugspladserne skal gøre rent efter sig.
Enhver, der benytter genbrugspladserne, er forpligtet til at følge personalets anvisninger. Personalet på genbrugspladserne er berettiget til at bortvise personer, der overtræder dette ordensreglement fra pladsen og tilkalde politiet.
Henstilling af affald uden for pladserne er strengt forbudt.
Klunsning
Det er forbudt at klunse (fjerne genstande fra containerne) på genbrugspladserne.
Bestemmelser om færdsel, ophold mv.
Ophold på genbrugspladserne er kun tilladt i forbindelse med aflevering af affald, ligesom børns ophold og leg på pladsen ikke må finde sted.
Biler skal parkeres, så de ikke er til gene for trafikken på pladsen, herunder også ved afhentning/tømning af containere. Det kan være nødvendigt at lukke pladserne i kortere perioder ved afhentning af containere.
Motoren skal stoppes under aflæsningen.
Det er forbudt at opholde sig på pladsen uden for åbningstiden.