Formålet med projektet er at skabe bedre forhold for fisk og smådyr i Kirkeby Bæk.
Kirkeby Bæk er en del af Rejsby Å vandløbssystem og løber direkte ud i Rejsby Å. Kirkeby Bæk udgør en strækning på ca. 4,9 km, hvoraf 4,39 km er udpeget som vandområde nr. o8212_a. Vandområdet er beliggende umiddelbart syd for byen Roager og nord for kommunegrænsen mellem Esbjerg Kommune og Tønder Kommune. Beliggenheden af vandområdet fremgår af nedenstående figur.
Vandområdet o8212_a Kirkeby Bæk hører under Vandområdeplan 2015-2021 for Jylland og Fyn - Hovedopland 1.10 Vadehavet, og er målsat til ”god økologisk tilstand”.
På nuværende tidspunkt er vandområdets samlede økologiske tilstand vurderet til at være ”dårlig”. Den nuværende tilstand for vandplanter og smådyr i Kirkeby Bæk er god, mens den økologiske tilstand for fisk er vurderet for at være dårlig, da der ikke er fundet ørred i vandløbet ved befiskningen fortaget af DTU Aqua i 2015.
Restaureringstiltagene indebærer udskiftning af den eksisterende bund med grus på en 615 m lang strækning mellem st. 1442 m og st. 2057 m i Kirkeby Bæk. Herudover udlægges der skjulesten langs vandløbsbrinkerne. Mellem Roagervej og udløbet i Rejsby Å etableres otte stryg med længde mellem 45 m og 114 m, samt udlægges skjulesten.
Indsatsen består samlet set i udlægning af ca. 460 m3 gydegrus, som vil skabe ca. 1680 m2 nye gyde- og opvækstområder for bl.a. laksefisk og lampretter i vandområdet.
Der er konstateret sandaflejringer mellem st. 1442 m og st. 2057 m, som skal renses op før bundudskiftningen gennemføres. For at undgå at den, efter oprensning, ustabile bund og brinker kommer til at påvirke projektet negativt, foretages en såkaldt afværgeforanstaltning ved etableringen af et sandfang i starten af strækningen. Sandfanget etableres ved st. 1480 m.
Udskiftning af sandet bund med gydegrus i varierende tykkelse, etablering af gydestryg, samt udlægning af skjulesten er alt sammen positive miljømæssige tiltag som vil forbedre de fysiske forhold ved at tilføje fysisk variation ift. bredde, dybde og substrat, og modvirke de største af vandløbets problemer.
Der er ikke fundet ørreder i vandløbet ved befiskningen i 2015, men tidligere, både i 1996 og 2004 blev der fanget såvel yngel som ældre ørred på strækningen, så der vurderes at være et vist potentiale til stede. De skitserede restaureringstiltag med gydebanker, opvækstområder og skjulesten vil alt sammen forbedre levevilkårene for især laksefisk såsom ørred. De eksisterende styrt omdannes til lange stryg for at fjerne de potentielle faunaspærringer, som styrtene udgør ved lave vandføringer. Herudover er formålet at skabe nye gyde- og opvækstområder.
Vandområde: Kirkeby Bæk o8212_a
Ansøgt i august 2023.
Tilsagn af november 2023.
Projektperiode fra 10.11.2023 til 10.11.2026.
Projektet er støttet delvist af EU via Den Europæiske Hav, Fiskeri, - og Akvakulturfond (70 %) og delvist af nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – Fiskeristyrelsen (30 %).