Formålet er at realisere et kvælstofvådområde i Varde Ådal langs Hostrup og Kravnsø bæk. Vådområder skal genskabe naturlige vandforhold de steder i landskabet, som er velegnede til det, for derved at mindske kvælstofudledningen til eksempelvis indre fjorde. Vådområdeprojekter placeres på lavtliggende landbrugsarealer, som omdannes til natur på grund af vandpåvirkningen.
Det ønskes samtidig, at projektet ikke påvirker de omgivende landbrugsarealer negativt i forhold til afvandingsforhold. Der kræves derfor en terrænforskel til det forventede grundvandsspejlet på mindst 1,25 m ved en sommerafstrømning ved projektgrænsen for at sikre uændret afledning af vand fra de omkringliggende arealer.

Projektområde
Esbjerg Kommune har afgrænset et undersøgelsesområde på ca. 101 ha, som udgøres af lavbundsarealer i Varde Ådal langs Hostrup og Kravnsø bæk. Undersøgelsesområdet er beliggende umiddelbart øst for landevej 463 tæt på udløbet af Varde Å i Ho bugt.

Projektet gennemføres ved at omlægge dræn fra oplandet med ændret fald således, at de kan få udløb oven på terræn indenfor projektgrænsen for at sikre, at der kan føres kvælstofholdigt drænvand ind i området hvor nitraten kan opsættes.
De interne drænsystemer blokeres ved at opgrave disse på over et par meter og opfylde med stabilt jordfyld (lerholdigt jordfyld).
Åbne grøfter blokeres ved kantskrab, hvis ikke anden jordoverskud er tilgængelig fra anden anlægsarbejde, over en 5-10 m lang strækning. Blokeringen begrænses således til udvalgte punkter fremfor hele grøften længde. Dette i forhold til omkostningerne for projektrealiseringen. Kantskrabet omfatter banketten, der er beliggende langs grøfterne og må således ikke medføre en sænkning af det generelle terrænniveau.
Ansøgt i marts 2020.
Tilsagn af oktober 2020.
Projektperiode fra 07.02.2020 til 06.02.2024.