Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Unge over 18 år

I vores opsøgende og behandlende arbejde med unge over 18 år er det fortsat alkohol, der er de unges foretrukne rusmiddel. Derudover ser vi, at de prøver kræfter med ulovlige stoffer som hash, amfetamin og kokain.

Er du bekymret?

Selvom dit barn er over 18 år, er det vigtigt, du skrider ind, hvis du ved eller har på fornemmelsen, at dit barn har et misbrug af rusmidler. 

Kontakt endelig Voksen Myndighed Team Misbrug på tlf: 2463 6831. 

Bliv klogere

Har du brug for at blive klogere på unge og stoffer, står Sundhedsstyrelsen bag altomstoffer.dk. Her får du et godt overblik over de forskellige ulovlige stoffer på markedet, dets virkning og ikke mindst de fysiske og psykiske symptomer, du som forældre skal være opmærksom på. 

Besøg siden og klæd dig selv på til at hjælpe dit barn. 

 

Hvordan står det til med de unges brug af stoffer?

Sundhedsstyrelsens data og erfaringer på området er, at afprøvning af illegale stoffer typisk er et ungdomsfænomen, og de fleste fortsætter ikke brugen ud over ungdomsårene. Det er en mindre del af unge, der faktisk prøver stoffer, og få, der bruger dem jævnligt. Færre har brugt stoffer under pandemien.

De nyeste tal om udbredelsen i den generelle befolkning viser, at det eksperimenterende brug af illegale stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år, og at meget få prøver stoffer første gang efter 20-års alderen. Blandt unge under 25 år har 32 procent prøvet hash, og 11 procent har prøvet andre illegale stoffer end hash.

Ser man på stofferne enkeltvist er kokain, amfetamin og ecstasy de mest udbredte stoffer efter hash i Danmark. Fra 2017 til 2021 var der et fald i udbredelsen af hash, og et fald i brugen af andre illegale stoffer end hash i den voksne befolkning. Undersøgelsen blev dog gennemført under pandemien og med restriktioner og midlertidige tiltag i forhold til nedlukninger af nattelivet, og som formentlig forklarer noget af faldet. Ser man på hele perioden 2000 frem til i dag, er udviklingen overordnet stabil (Sundhedsstyrelsen 16. marts 2022)