Esbjerg Ishockey Klub (EIK) blev grundlagt i 1964. Medlemstallet vurderes som stabilt, og klubben råder over Esbjerg Skøjtehal – Granly Hockey Arena og en træningshal. Metalligaklubben Esbjerg Energy konkurrerer i toppen af dansk ishockey. Klubben har en kraftcenteraftale med Dansk Ishockey Union, hvor kommunen også er en samarbejdende part.
Styrker
EIK har udarbejdet et koncept for trænings- og kampkoncepter i klubben kaldet ”Den gule linje”. Konceptet har som mål at sikre et godt sportsligt og socialt miljø i klubben, hvor alle medlemmer trives og modtager kvalificeret træning på det niveau, som er tilpasset den enkelte udøver. EIK har fokus på både talentmiljøet og klubbens brede tilbud for alle børn og unge. Klubben er tydelig omkring, at der skal være plads til alle i et inkluderende miljø, hvor den enkelte udøver oplever udvikling uanset niveau og ambitioner.
På trænersiden har EIK et højt trænerniveau med uddannede og certificerede trænere. Klubben bruger trænerne på tværs af årgange og har gode erfaringer med dette. Generelt er der et godt samarbejde trænerne i mellem. Sportschefen er fastansat på fuld tid, hvilket er medvirkende til at sikre kontinuitet og fokus i klubben. Samtidig er der mange frivillige og mange faste støtter omkring klubben. Klubben oplever generelt god medlemstilslutning og mangler ikke spillere. Samarbejdet omkring talentidrætsklasser og EsbjergOrdningen fungerer – og ordningernes set-up understøtter talentudviklingen i klubben. Klubben har sportschefen med i Esbjerg Kommunes talenttrænerprojekt (Talenttrænerprojektet blev igangsat i 2020, og er en strategisk indsats, der samlet skal understøtte talentudviklingen i Esbjerg Kommune. Fokus er på rekruttering, fastholdelse og kompetenceudvikling for klubbernes talenttrænere i talentudviklingsmiljøerne.)
EIK blev i 2020 certificeret som ishockeytalentkraftcenter A, som er et samarbejde mellem klubben, Danmarks Ishockey Union og Esbjerg Kommune. Kun tre andre klubber er på samme niveau i Danmark. Klassificeringen er foretaget på baggrund af talentmiljøets muligheder i forhold til at dyrke ishockey på eliteniveau og samtidig understøtte uddannelse (”dual career”). Klubben peger på Esbjerg Ordningen som en af de afgørende faktorer for EIK’s opklassificering. Klubben arbejder inspireret med Dansk Ishockey Unions (DIU) ATK 2.0 - og bruger kraftcenteraftalen som overordnet rettesnor for talentarbejdet.
Dansk Ishockey Union er tæt på talentarbejdet i EIK – primært i relation til kraftcenteraftalen, men også generelt, hvor forbundet er en tæt samarbejdspartner i forhold til udvikling og strategisk retning på et overordnet niveau.
Potentialer og udviklingsområder
EIK har identificeret fire nøgleudfordringer i klubbens sportslige arbejde. Først og fremmest oplever EIK, at forældresamarbejdet er en udfordring, som optager meget tid og ressourcer fra klubbens trænere. Det gør sig gældende for såvel talent- som breddedelen. Generelt oplever klubben, at kravene fra såvel forældre som spillere bliver højere og højere. Klubben efterlyser derfor viden, erfaringer og sparring til understøttelse af et styrkende og positivt forældresamarbejde.
For det andet er klubben opmærksom på de store fordele for miljø, kvalitet og det professionelle set-up der er ved fastansat personale. En fastansat sportschef gør en markant forskel for klubben. Der mangler imidlertid de økonomiske rammer ift. at fastansætte yderligere medarbejdere, men behovet og opgaverne er der.
En tredje udfordring er, at den gode tilslutning særligt ift. børnehold udfordrer kapaciteten pga. store niveauforskelle. Klubben er meget opmærksom på dette, og vil gerne arbejde på at styrke indsatsen for breddedelen og også satse mere på motionister.
Sidst oplever klubben en udfordring med, at mange spillere stopper med ishockey, når det bliver for ambitiøst. Mange falder fra, når de oplever at overgangen fra talent til elite er for udfordrende. Transitionen fra EIK til Energy opleves som klart forbedret, og der er generelt et godt og frugtbart samarbejde. Klubben vil samtidig gerne arbejde mere for at optimere træningsmiljøet og udviklingen af de næstbedste, som kan styrke det samlede talentmiljø. EIK har historisk set leveret et antal spillere til Energy hver sæson, hvilket stadig gør sig gældende.
Klubben har haft positive erfaringer fra de seneste år. Adgang til is er en særlig faktor i ishockey, og EIK efterlyser mere istid. Under COVID-19 pandemien har der været adgang til is - også om sommeren. Klubben oplever, at det har givet et markant løft for klubben og for talentmiljøet som helhed – særligt i forhold til flere træninger samt fordelingen af træninger hen over sæsonen. Derudover giver den øgede adgang til is også mulighed for flere træningssamlinger og afholdelse af camps, som bidrager til en øget indkomst for EIK.
EIK peger på mange positive fortællinger i klubben - eksempelvis det gode samarbejde med DIU, hvor der er udarbejdet fælles mål, retning og strategi. DIU bruger EIK’s breddekoncept som inspiration i samarbejdet med andre klubber. Til de positive historier hører også øget fokus på kvindeishockey, samarbejdet med DIF om veteranprojektet samt et godt og givende samarbejde med SEPE omkring faciliteter.
EIK peger på muligheden for mere samarbejde og fællesskab på tværs af idrætsgrene og talentstrategier. Samtidig nævnes også skoleområdet, hvor EIK kan se sig selv som en del af et mere formaliseret samarbejde i fremtiden.
Udviklingsfokus
1. Forældreindsats – herunder workshops, kulturændringstiltag, retningslinjer, kommunikation
2. Udarbejdelse af sportslig strategi, i forlængelse af arbejdet med ”den gule linje”.
Generelt er formålet med de to indsatser at tydeliggøre værdierne og kulturen samt sikre sportslig udvikling og kvalitet i talentmiljøet i EIK. Der er et klart behov for et strategisk fundament til understøttelse af arbejdet med konceptet i ”den gule linje”.