Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Sådan blev Esbjerg en oplevelses- og kulturby

Hvordan blev Esbjerg egentligt en oplevelses- og kulturby? Processen startede tilbage i 2021, fordi kommunens stærke erhvervsliv manglede arbejdskraft. Vi havde brug for at tiltrække flere nye indbyggere. Der blev derfor sat gang i en stor proces, hvor esbjergenserne sammen fandt frem til, hvad der skulle forme Esbjergs fremtid.  

Få det store overblik over processen 

Der blev der sat gang i en stor proces, delt op i flere forskellige faser, hvor esbjergenserne sammen fandt frem til Esbjergs fremtid. Klik ind på de forskellige faser herunder og bliv klogere på, hvordan vi skridt for skridt er nået frem til der, hvor vi er i dag, hvor Esbjerg er blevet en oplevelses- og kulturby. 

Fase 1 - Analyse af Esbjergs image og bosætning

Det hele startede med en analyse af Esbjergs image og bosætning med en nulpunktsanalyse tilbage i februar 2021. Konklusionen var klar: Danskerne manglede kendskab til Esbjerg, og byens indbyggertal var sagnet siden 1985 på ca. 72.000 indbyggere.

Dyk ned i image- og bosætningsanalysen (PDF)

Fase 2 - Esbjergs styrker og potentialer

Antropologer brugte sommeren 2021 på at indsamle viden om Esbjerg, og hvad byen har potentiale til at blive i fremtiden. Resultatet blev præsenteret på Esbjerg Rådhus, hvor særligt seks styrker og potentialer blev fremhævet.

Se hele præsentationen på video og læs mere om Esbjergs styrker

Fase 3 - Workshop: Rejse til Esbjergs fremtid

Flere hundrede gæster var den 29. september 2021 inviteret til at komme med deres bedste bud på Esbjergs nye fremtid. Deltagerne var på en simuleret fremtidsrejse i Esbjerg for at afprøve og udvikle tre fremtidsscenarier.

Læs om de tre spændende fremtidsscenarier

Fase 4 - Workshop: Fokusering af Esbjergs retning

Ud fra deltagernes inputs på rejsen til Esbjergs fremtid den 29. september 2021 blev tre retninger skåret ned til to. På fire nye workshops i januar 2022 var knap 250 esbjergensere med til at afprøve, udvikle og vurdere Esbjergs fremtid.

Find ud af, hvad esbjergenserne stemte

Fase 5 - Esbjergs nye retning: Oplevelser og kultur

Deltagerne på de fire workshops i januar 2022 tog beslutningen, der blev valideret af styregruppen bag processen. 1. februar 2021 blev det officielt: Esbjerg by skal fokusere på oplevelser og kultur baseret på Esbjergs DNA som havneby og bæredygtig by.

Læs mere om valget for Esbjergs fremtid

Fase 6 - Esbjergs nye kernefortælling finpudses

’En storm af oplevelser blæser dig omkuld i Vadehavets havneby’. Sådan starter Esbjergs nye kernefortælling, der blev finpudset på flere dialogmøder i Det Gule Palæ på Esbjerg Havn den 24. og 25. februar 2022.

Læs hele kernefortællingen

Fase 7 - Masterplan og brandstrategi for Esbjerg

Blev præsenteret for byrådet og de tre bestyrelser fra Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg den 9. maj 2022. Planen er fuld af initiativer og idéer til, hvordan Esbjerg kan udvikles til en kultur- og oplevelsesby.

Se hele masterplanen og brandstrategien for Esbjerg