Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Ribe

Danmarks ældste by fyldt med charme, kultur og historie. Velkommen til Ribe.

Historie og kultur i Nordens ældste by

Ribe har en autentisk atmosfære og er et ægte kulturmekka. Ribe er udflugtsmål for mange besøgende, der kommer fra nær og fjern for at nyde midtbyens gamle kvarterer og det helt specielle bymiljø.

Omkring torvet ved Domkirken kan man opleve middelalderlig stemning, brostensbelagte gader, slipper og bindingsværkshuse fra det 15. århundrede. I den gamle bydel er der mulighed for mange forskellige oplevelser.

Et rigt handelsliv præger byens centrum, hvor man finder mange specialbutikker. I byens udkant finder man blandt andet varehuse og et indkøbscenter. Langs Ribe Å-deltaet, som løber gennem den gamle bydel, kan man opleve sluser og mange vandløb, der skaber rekreative områder i hele Ribe by.

Danmarks ældste by

Ribe ligger syd for Esbjerg og har ca. 8.500 indbyggere.

Transporttid i bil

 • E20 23 min.
 • Hospital 26 min.
 • Esbjerg City 26 min.
 • Bramming 23 min.
 • Esbjerg Idrætspark 27 min.
 • Billund lufthavn 51 min.
 • Esbjerg lufthavn 24 min.
 • Odense 1t 22 min.
 • Tønder 45 min.

Boligområder i Ribe

Ribe Nord er karakteriseret ved parcelhuskvarterer og områder med etagebebyggelse tæt på Ribe Plantage og Nørrelundparken. En del af området går under betegnelsen Nørremarken. I den nordvestlige del af Ribe findes byens største industrikvarter.

Ribe Sydøst er området øst for banegården, som mod øst afgrænses af Ribe Å og mod syd af de grønne områder ved marsk og vadehav. Området har mange historiske byhuse, men her er også parcelhuskvarterer og flere parker. I Ribe Sydøst finder man også Ribe Svømmebad og byens idrætsanlæg med skaterpark og fra 12 april 2022 også Skandinaviens længste aktivitets- og historiepark.

Ribe Centrum er den sydvestlige del af Ribe og er den ældste del af Ribe. Området består i stor stil af historiske bygninger og byhuse, og mange af byens butikker og gågaden findes også i dette område. I den sydvestlige del af Ribe findes også Katedralskolen, som er et af Danmarks ældste gymnasier.

Ribe har en usædvanlig tradition for at tage godt imod gæster, og byen selv er skabt af tilrejsende vikinger, munke og handlende i 800-tallet. Dengang kom handlende fra Byzans, Frankrig, England, Tyskland og hele Norden til Ribe med deres varer.

Det skaber liv i byen

Der er et bredt udvalg af kulturoplevelser i Ribe, og de mange festivaler præger byens liv. Du kan opleve de store begivenheder som Tulipanfest i maj måned, Vinfestival i september og et internationalt vikingemarked i april/maj. Rued Langgaard Festival afholdes i september med musik af komponister fra det 19. og 20. århundrede, og Ribe Jazz Festival finder hvert år sted i juli. Derudover kan man også opleve mere traditionelle kulturtiltag som Ribe By Night og Kulturnatten.

Hverdagen i Ribe byder på mange kulturelle oplevelser. Du kan opleve teater på Drakomir, du kan se kunst på Ribe Kunstmuseum eller på Kolvigs gård, feste med folkemusik og dans eller selv spille teater i RIAMUF. Der er mange muligheder for at høre musik på byens caféer og spillesteder som for eksempel Quedens Gård, Hotel Dagmar, Cafe Valdemar, Kolvig, Brorsons Minde, Restaurant Sælhunden, Postgården/Vinoble, Hotel Ribe, Ribe bryghus, Stenbohus eller i Seminariehusets fællessal.

Fællesskaber er i højsædet i Ribe, og der er mange muligheder for at få et netværk enten gennem frivilligt arbejde eller i det blomstrende foreningsliv. De mange foreninger tæller blandt andet håndbold, fodbold, badminton, svømmeklub, tennis, bordtennis, taekwondo, jiu-jitsu, golfklub, roklub, sejlklub, jolleklub, orienteringsklub, sportsfiskerforening, skytteforening, klatreklub, Skakklub, gymnastikforeninger med mere.

Ribe Domkirke er den ældste i landet.

Skole, SFO og klub 

Esbjerg Kommune er inddelt i syv skoledistrikter og en børneby.

Børn i Ribe hører under Vadehavsskolen, som har to skoler i Ribe.

I Ribe finder du:

Ansgarskolen Vadehav 0.-9. klasse centralt i Ribe
Vittenbergskolen Vadehav 0.-9. klasse i den sydlige del af Ribe

Begge med tilhørende SFO’er samt Fritids- og Ungdomsklub Ribe Midt.

I Ribe finder du desuden Privatskolen:

Riberhus Privatskole med klasser fra 0.-9.

På det dynamiske kort herunder kan du se alle skoler i kommunen. Bare aktivér kortet og udforsk områderne.

Læs mere om skoler, skoledistrikter og skoleindskrivning

På dette dynamiske kort kan du se skoler og skoledistrikter i Esbjerg Kommune.

Ungdomsuddannelse

I Ribe er der ungdomsuddannelser på Ribe Katedralskole

Ribe Katedralskole kan føres tilbage til 1145, men menes at være ældre endnu og de ældste af de nuværende bygninger kan dateres tilbage til begyndelsen af 1500-tallet.

Børnepasning

Esbjerg Kommune er delt ind i forskellige opskrivningsdistrikter. I Ribe finder du tre opskrivningsdistrikter: Det nordlige Nørremarken/Tange, det centrale Ribe Midt/Ø. Vedsted og det sydlige Ribe Syd. Herunder kan du se, hvilke institutioner, der hører til de enkelte opskrivningsdistrikter. 

I opskrivningsdistrikt Nørremarken/Tange finder du:

 • Tangebo på Seminarievej (vuggestue og børnehave for mindre børn) og Tangebo på Willemoesvej (børnehave for større børn)
 • Nørremarken (vuggestue og børnehave)
 • Flere dagplejere

I opskrivningsdistrikt Ribe Midt/Ø. Vedsted finder du:

I opskrivningsdistrikt Ribe Syd finder du: 

 • Børnehus Syd Børnebo i Egebæk-Hviding (børnehave) og Børnehus Syd Paraplyen i Roager (børnehave)
 • Flere dagplejere

Læs mere om børnepasning

Byggegrunde, infrastruktur og en varm velkomst

Infrastruktur

Fra Ribe kører der tog i retning Esbjerg, Tønder og Bramming og buslinjer til de omkringliggende byer. Togturen mellem Esbjerg og Ribe tager ca. 30 minutter.

Byg selv

Læs mere om byggegrunde til salg på linket nedenfor.

Velkomstambassadør

Du er velkommen til at kontakte en af velkomstambassadørerne, hvis du ønsker at vide mere om Ribe.

Willi Weber, +45 24 42 93 59, wweber@stofanet.dk
Lulu Hjarnø, +45 23 44 99 33, lhjarnoe@gmail.com  

Mit lokalområde

Du kan læse mere om byens/områdets struktur, historie og om kommuneplanerne under mit lokalområde her.

 

Riplay - børnenes Ribe

Alle børn og barnlige sjæle får glade af et besøg til den store Historie- og Aktivitetspark i Ribe - Riplay.