SAGSFREMSTILLING
Fremtidig beskæftigelsesindsats – Aktivitetsparate borgere med grønlandsk herkomst
Med budgetaftale 2024-2027 blev det besluttet, at Oqqumut lukkes, og at indsatsen for borgere med grønlandsk herkomst fra 2024 flyttes til jobcentrets andre lokationer.
Det fremgår videre af budgetaftalen, at Social & Arbejdsmarkedsudvalget skal arbejde med en samlet løsning for omlægning af indsatsen for grønlændere i kommunen, herunder vurdere om det er muligt at udbygge samarbejdet med relevante samarbejdspartnere.
Social & Arbejdsmarkedsudvalget har på udvalgsmøde den 16. januar 2024 besluttet, at Forum for Integration og Beskæftigelse skal inddrages i drøftelserne af den fremtidige indsats.
Jobcentret har derfor udarbejdet et oplæg til omlægning af indsatsen, som ønskes drøftet.
Der er 507 borgere mellem 18 og 66 år i Esbjerg Kommune, som er født i Grønland. Heraf har 225 en sag i jobcenteret. Nogle er tæt på arbejdsmarkedet som forsikrede ledige, sygemeldte eller ansatte i fleksjob. De har ikke behov for en særlig indsats. Andre er i ressourceforløb og dermed oftest på vej mod fleksjob eller førtidspension.
Indsatsen for grønlændere vil således omfatte cirka 140 borgere, der er aktivitetsparate og modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp.
I forhold til de jobparate eller uddannelsesparate vil der dog være en særlig indsats for at forebygge langvarig ledighed, og at der opstår problemer ud over ledighed.
Oplæg til fremtidig beskæftigelsesindsats for aktivitetsparate borgere med grønlandsk herkomst
Med henblik på at styrke beskæftigelsesindsatsen for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere med grønlandsk herkomst, placeres indsatsen fremadrettet i den eksisterende indsats i Integrationshuset, som er en del af JobAktiv.
Aktivitetsparate under 30 år modtager deres beskæftigelsesrettede indsats i Uddannelseshuset, hvor de indgår i Ung på Vej, som er jobcentrets nye ungeindsats, der tager udgangspunkt i relationel velfærd. Uddannelseshuset har desuden oprettet et forløb, som er målrettet grønlændere med særlige udfordringer.
Tilgangen er, at indsatsen for grønlændere ikke skal adskille sig fra den øvrige beskæftigelsesindsats, idet den dog skal tage højde for de problemstillinger, som særligt omfatter udsatte borgere med grønlandsk herkomst.
Borgerne har ofte komplekse sociale barrierer, herunder massivt alkohol og -stofmisbrug samt følger efter seksuelt misbrug. Samtidigt er de ofte udfordret af kulturforskellene mellem det danske og det grønlandske samfund, og kan have svært ved at navigere i det danske samfund.
Jobcentret foreslår, at beskæftigelsesindsatsen tager udgangspunkt i følgende:
Særlig indsats for nytilkomne
Der arbejdes beskæftigelsesrettet med borgeren fra dag ét.
Det indebærer blandt andet, at borgeren fra start tilknyttes en jobkonsulent. Herved sikres et klart jobfokus, og at borgeren hurtigst muligt modtager et virksomhedsrettet tilbud.
Virksomhedsrettede tilbud såsom målrettede praktikker og job med løntilskud er blandt de mest effektive veje til ordinært arbejde.
Der er samtidigt fokus på lønnede timer som skridt på vejen til selvforsørgelse. Det kan fx være fx kombinationer af virksomhedspraktik
med løntimer.
For at styrke borgernes danskkundskaber tilbydes desuden danskundervisning.
Det Grønlandske Hus arbejder hen imod at kunne opstarte et inklusionstilbud for nytilkomne, som jobcentret kan henvise borgere til at deltage i.
Håndholdt beskæftigelsesindsats
Borgerne modtager en håndholdt beskæftigelsesrettet indsats med hyppige jobrettede jobsamtaler. Der er samtidig fokus på, at borgerne deltager i virksomhedsrettede tilbud.
For at sikre progression og udvikling i borgerens sag, indgår sagerne i JobAktivs projekt ”Din Fremtid”, som omfatter hyppig kontakt mellem borgerne, beskæftigelsesrådgiver og jobformidler samt tæt sparring og opfølgning i sagerne.
Borgere med misbrug tilbydes også at deltage i fællesmøder mellem borger, beskæftigelsesrådgiver samt behandler fra Alkoholbehandlingen eller Substitutionsbehandlingen. JobAktiv har siden august 2023 haft et tæt samarbejde med Center for Misbrug & Udsatte, via en prøvehandling, hvor medarbejdere fra Alkoholbehandlingen og Substitutionsbehandlingen er fysisk placeret på JobAktiv én dag i ugen.
Beskæftigelsesindsatsen koordineres med eventuelle sociale og sundhedsmæssige indsatser, som borgeren modtager.
Sammenhæng i familien
Hvis borgeren har børn, tilbydes forebyggende støtte.
Tæt samarbejde med relevante samarbejdspartnere
Det tætte samarbejde med relevante samarbejdspartnere fastholdes.
Der samarbejdes i dag med Morgenrøden, Varmestuen, Reden, Hjemløses Venner, Det Grønlandske Hus, Det grønlandske rådgivningskontor Esbjerg med flere. Blandt andet afholdes enkelte moduler i Uddannelseshusets særlige forløb ved Morgenrøden og Det Grønlandske Hus. Integrationshuset og Uddannelseshuset deltager desuden i netværk for udsatte grønlændere, som omfatter flere af kommunens afdelinger og foreninger, som er i kontakt med udsatte grønlændere.
Hvor det er relevant, hjælpes borger med kontakt til relevante foreninger. Der vil også være mulighed for at afholde samtaler på Skjoldbo og Morgenrøden, når det vurderes at være hensigtsmæssigt, fx for at få kontakt med borgeren.
Målsætning
Beskæftigelsesplan 2023-2024 indeholder mål og strategier for den beskæftigelsesrettede indsats i Esbjerg Kommune.
Planen indeholder ikke selvstændige mål for personer med grønlandsk herkomst. De omfattes således af de øvrige mål i planen.
Jobcentret anbefaler, at dette fastholdes.
INDSTILLING
Det indstilles at
- Der tages en drøftelse med afsæt i det præsenterede oplæg.
BESLUTNING:
Forum for Integration og Beskæftigelse ser positivt på og bifalder den jobrettede indsats, med fokus på respekt for mennesket og tydelighed omkring krav. Dette afspejler sig i Jobcenterets arbejde ud fra tanker og teori bag Relationel Velfærd.
Baggrunden for kompleksiteten i sagerne blev også drøftet, og der peges på misbrug og tilstedeværelsen på Gl. Vardevej som de væsentligste årsager.