Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

MedVind i Østerbyen

Sammen skaber vi bedre børne- og ungeliv i Østerbyen. Siden 2017 har vi arbejdet for, at alle børn og unge i Østerbyen finder vej gennem uddannelse og ind i beskæftigelse i 2030. Initiativet er blevet igangsat af Esbjerg Kommune og Lauritzen Fonden. 

En bred alliance

MedVind er en alliance med en lang række aktører fra både det lokale erhvervsliv, offentlige institutioner og frivillige/sociale organisationer. Fælles for os alle er, at vi har en interesse i at øge den sociale mobilitet i Østerbyen. Vi har primært fokus på området omkring Syrenparken og Præstebakken. 

I MedVind arbejder vi sammen, på tværs af sektorer. Det betyder, at vi ændrer den måde, vi normalt går til udfordringer på. For kun med en fælles indsats kan vi løse de komplekse problemstillinger, vi står overfor.

Vi arbejder med børn og unge fra 0-25 år, og vi ser på alle barnets arenaer: familie, institution og fritid. Herunder kan du læse et par eksempler på vores indsatser.

Vi Lærer Sammen

Sproglige udfordringer i den tidlige barndom kan sætte spor resten af skoletiden. Derfor har tre daginstitutioner i Østerbyen igangsat Vi Lærer Sammen, der er en koordineret sprogindsats for 0-6-årige i samarbejde med deres forældre. Forskning i Vi Lærer Sammen viser fx, at børnehavebørns udvikling i ordforråd er 68% højere efter 20 uger. De pædagogiske principper videreføres nu til førskolen for at fastholde de gode resultater.

Fritidsjob for unge

Et fritidsjob kan være afgørende for et godt uddannelses- og arbejdsliv, og derfor har aktører i MedVind iværksat en indsats, der skal give flere unge en fod indenfor arbejdsmarkedet. Det sker i et tværgående samarbejde mellem kommunen, erhvervsliv og boligorganisationer der står klar til at hjælpe unge i fritidsjob.

Spektrum-parken

Europas eneste legetårn af sin art, en løbebane og bløde bakker. Det er blot nogle af de elementer i Spektrum-parken, der nu står klar. Parken skal give børn, unge og voksne i Østerbyen et sted, hvor bevægelse, leg og kreativ udfoldelse er i fokus. 
Vi glæder os til juni 2022, hvor parken står helt færdig – klar til at invitere alle Østerbyens borgere ind til samvær, kreativitet og bevægelse.
Se hvad Spektrumparken – det nye fælles mødested kan byde på.

 

Vil du være med?

Har du lyst til at være en del af vores indsats? Vil du vide mere om MedVind i Østerbyen? Er du frivillig i området, borger eller optaget af børn og unges livsvilkår? Du er altid velkommen til at kigge forbi MedVind-sekretariatets kontor.

MedVind i Østerbyen har fire spor; sundhed, kultur og fritid, læring samt job og erhverv. Hvert spor har sine egne mål.

Sundhed

fokuserer på, at børn skal have adgang til sund kost, og derfor er der etableret en morgenmadsklub på Præstegårdsskolen. Der arbejdes også på at etablere en frokostordning.


Kultur og fritid

fokuserer på, at flere børn og unge kommer med i en forening og/eller et fællesskab. Omkring Præstegårdsskolen er der etableret forsøg med ramper til skateboard, multibane og strandareal, og der bliver også arbejdet på at gøre skolen mere åben i form af et bibliotek, som på sigt også skal kunne bruges af borgere og foreninger.

Læring

fokuserer blandt andet på børn og unges sproglige udvikling. Via biblioteket skabes gode rammer for børn og unge for at motivere deres læselyst og stimulere sprogudviklingen. Fokus er også rettet mod sammenhængen mellem dagtilbud og skole, så trygheden for børnene og øget samarbejde med forældrene er i centrum.  


Job og erhverv

fokuserer på jobtræning, praktikforløb og jobs for at øge tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det kortsigtede mål er, at flere unge får et fritidsjob, og der bliver taget initiativ til etablering af flere fritidsjob.