Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

By i Balance – en moderne landsby på Stengårdsvej

By i Balance vil forvandle Stengårdsvej til et sted, hvor langt flere og forskellige typer af borgere har lyst til at bo.

Drømmen er en moderne landsby med stærke fællesskaber, og det indebærer både fysiske forandringer og menneskelig udvikling.

 

Skal du flytte til Stengårdsvej om fem år?
Forandringen af Stengårdsvej har sin rod i en såkaldt strategisk udviklingsplan for hele området. Planen beskriver, hvordan Stengårdsvej skal forvandles til en mere kroget og hyggelig gade, hvor du og dine naboer kan samles på tværs af generationer, efterhånden som de eksisterende familieboliger i området suppleres med nye studie- og ældreboliger.

By i Balance har også fokus på Den Grønne Ring, som er det grønne område vest for Stengårdsvej over mod Degnevej. I fremtiden vil du efter planen kunne benytte en helt ny cykel- og gangbro fra det grønne område over Storegade og videre ud i enten de grønne områder mod syd eller mod Esbjerg by. Broen bliver samtidig Esbjergs nye byport, som byder dig velkommen, når du fra motorvejen kører ind i byen. Planen er, at private investorer i højere grad vil købe og bygge private boliger i området, hvis der er adgang til grønne områder og udsigt til by og hav.

By i Balance er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Ungdomsbo og Realdania, og det er et projekt med en stor økonomi. Landsbyggefonden har afsat 10 mia. til fysiske projekter i landets 16 ghettoer, som altså omfatter Stengårdsvej, og Realdania støtter projektet økonomisk, lige som salg af arealer til privat byggeri bliver en del af finansieringen.

Ghettoplanen
I efteråret 2018 kom Stengårdsvej på listen over hårde ghettoer i Danmark og er derfor en del af ghettoplanen. Det betyder, at Esbjerg Kommune ifølge loven skal lave en plan for området, som sikrer, at antallet af almene familieboliger i etagebyggerierne reduceres fra 100 til 40 procent. By i Balance skal sikre, at ghettoplanen bliver ført ud i livet på en måde, som samlet set kommer Esbjerg til gavn.

Startskuddet

By i balance

Der skal træffes en beslutning om, hvilket projekt der skal være startskud til By i Balance og kickstarte den gode udvikling i området.

Der er blevet peget på tre muligheder:

  • Fra Stengårdsvej til Stengårdsgade.
  • Faunabro over Degnevej
  • Cykel- og gangbro over Stengadekrydset, som også fungerer som byport til Esbjerg.

Ghettoplanen

I efteråret 2018 blev Stengårdsvej en del af ghettoplanen

Det vil sige, at antallet af almene familieboliger i etagebyggerierne skal reduceres fra 100 til 40 procent. By i Balance skal sikre, at ghettoplanen bliver ført ud i livet på en måde, som samlet set kommer Esbjerg til gavn.