Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Dark Sky Park Mandø

I et samarbejde med Mandø Fællesråd, en lang række uddannelsesinstitutioner og frivillige foreninger, er Esbjerg Kommune ved at udvikle Mandø til en Dark Sky Park, som både mennesker og natur kan nyde godt af. 

Verden over opleves der flere og flere problemer med lysforurening, som har negative konsekvenser for både mennesker og dyr. Mandø, med sin unikke placering midt i Vadehavet, er en del af Verdens Naturarv og beskyttet fra det meste lysforurening. Men de to ting er ingen garanti for bevaring af mørke, da naturligt mørke kun garanteres, hvis man forpligter sig og kontinuert arbejder for dets beskyttelse. 

Med opbakning fra både lokale og nationale politikere, de lokale og en række offentlige og private aktører nationalt og internationalt gik projektet med at gøre Mandø til en Dark Sky Park i gang. Gennem projektet bliver der værnet om det dyrebare mørke og spredt viden om mørkets betydning og mulighederne for at se langt ud i universet, hvis man bare justerer sine lysvaner og behov en smule.

Mandøs placering, tæt på store byer som Esbjerg og Ribe, giver adgang for en masse mennesker og virksomheder, der kan lade sig inspirere til bedre brug af ressourcerne og nyde naturen. Uanset, om det er mørk vinternat eller lys sommernat, så byder Mandø på en række specielle astronomiske fænomener året rundt, som er værd at opleve. Se kalenderen længere nede på siden og gå efter forholdsvis skyfrie dage.

Projekterne

Samarbejdspartnere

Projektet er et samarbejde mellem lokale ildsjæle, private astronomientusiaster og uddannelsesinstitutioner til alle aldersgrupper. Derudover er der synergier med et projekt af Aarhus Universitet i Australien og med naturprojektet på Mandø mellem Den Danske Naturfond, Nationalpark Vadehavet, Naturstyrelse, Esbjerg Kommune og lokale lodsejere, som arbejder for at optimere forholdene for yngle og trækfugle på Mandø.

Dark Sky Park Mandø projektet går ud på at leve op til de standarder, som International Dark Sky Association anbefaler, for så at blive certificeret til Dark Sky Park og derigennem øge viden om mørkets fordele og forhindre fremtidig forringelse. 

Afledt af at skabe en Dark Sky Park, er et samarbejde med Esbjerg Havn om at reducere og informere om lys på deres område gået i gang. På den måde bliver de store aktører på havnen gjort opmærksom på fordelen ved at reducere brugen af det kunstige lys og genoverveje hidtidige fremgangsmåder.

 

Etablering af fjernstyret teleskop og udendørs planetarium

Esbjerg Kommune har ansøgt om midler til at få etableret et fjernstyret observatorium med et 60 cm spejl teleskop på Mandø. Dets primære anvendelse er tænkt til gymnasieklasser, folkeskoleklasser og amatørastronomigrupper, men uddannelser og andre interesserede i udlandet skal også have adgang. 

Projektet er baseret på et samarbejde med Aarhus Universitet, som har et lignende projekt på den anden side af jorden i Australien. Det software og undervisningsmateriale, som laves til teleskopet dernede stilles til rådighed i Danmark, hvor en lang række uddannelsesinstitutioner står klar til at tilpasse det til den danske stjernehimmel og danske studerende på alle klassetrin.

Via observatoriet, kan studerende og andre interesserede fra hele verden observere nattehimlen og trække data. I og med der er et lignende observatorie i Australien, så er Mandø brikken, der gør, at der kan trækkes 'live' data både dag og nat.

Formidling på alle niveauer

Med et allerede velbevaret mørke og som populær turistdestination vil Mandø være en god platform at sprede viden om lysforurening, illustrere nemme tiltag, der gør en forskel, og give en forsmag på, hvad der kan ses ved bare at skrue lidt ned for det kunstige lys.

På Mandø vil det blive muligt at få nem viden og en oplevelse uden at have nogen forudsætninger. Gennem simpel og illustrativ formidling på stedet og ved at oplære lokale mandøboere i, hvordan de kan guide besøgende til en rig oplevelse, hvad end de besøger nat eller dag. For der er også mulighed for at få oplevelser ved observation om dagen. Men hovedmålet forbliver det samme; at de besøgende tager fra Mandø mere oplyste om mørkets kvaliteter og opmærksomhed på at beskytte det. 

Netop mandøboerne er en vigtig brik i at gøre Mandø til en Dark Sky Park. Deres engagement og forpligtelse til at reducere lyset er afgørende. For at hjælpe processen på vej har Esbjerg Kommune hjulpet med information om, hvordan man nemt kan reducere det kunstige lysforbrug.

Kalender til at se Mandøs nattehimmel

Hvis man vil se nattehimlen klarest, så er nymåne bedst. Nedenfor er listet anbefalede datoer til at planlægge en tur til Mandø for at se nattehimlen, da der er nymåne tæt på de listede fænomener:

2021
29. januar: Merkur står højest på aftenhimlen

13. maj: Merkur står højest på aftenhimlen

10. juni: Delvis solformørkelse synlig fra Danmark

2. august: Saturn i opposition
12. august: Perseiderne (meteorsværm) topper
14. august: Merkur står højest på aftenhimlen
20. august: Jupiter i opposition

13. december: Geminiderne (meteorsværm) topper

Gode råd til lysreduktion

For at beskytte mørket fra kunstig lys, har den International Dark Sky Association lavet nogle anbefalinger vejledning til, hvordan man skal bruge lamper og lys. Anbefalingerne inkluderer:

  • Brug kun lys, når det er nødvendigt
  • Oplys kun det område, der er nødvendigt
  • Undgår skarpere lys end nødvendigt
  • Minimér brugen af blåt skær og vælg hellere varme farver
  • Benyt fuldt afskærmede løsninger, der lyser nedad

Husk, at indendørs lys også kan påvirke mørket udenfor gennem vinduerne.

Andre måder at beskytte mørket på kan være ved at bruge timer og sensorer og ved at slukke lyset mellem kl. 22.00 og 05.00, eller ved at vælge lavere lumen på lyset.

Bemærk, at lomme-, bil- og campinglygter påvirker det naturlige og brugen skal derfor afskærmes og begrænses på Mandø. Røde lygter er at foretrække.