Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Gårdforbedring i Bramming

Som led i den samlede byfornyelsesindsats for Bramming bymidte er der gennemført en såkaldt gårdforbedring. En gårdforbedring er et samlet projekt for forbedring af en række samlede friarealer, på tværs af matrikelskel.

Gårdforbedringsprojektet i Bramming omfatter karreen mellem Skolegade og Nørregade, som består af blandede bolig- og erhvervsejendomme samt flere offentlige arealer. Med projektet lægges en samlet plan for renovering af store dele af karreens friarealer. Med gårdforbedringen er der etableret attraktive friarealer for områdets beboere og øvrige brugere. En forventet sidegevinst er, at den vil gøre Skolegade mere attraktiv for de handlende, der kommer til Bramming. De omfattede arealer består dels af 2 større offentlige p-arealer og dels af en række private friarealer. Ejendommen Skolegade 9A og 9B, som blev besluttet opkøbt og nedrevet i november 2019, indgår også i projektet. Det samme gør det areal, hvor et tidligere beskyttelsesrum er blevet fjernet.

Store dele af projektområdet fremstod tidligere nedslidt og/eller dårligt udnyttet, selvom enkelte private friarealer skilte sig ud som pænt vedligeholdte eller nyindrettede. Med forbedringen har de to p-pladser fået ny indretning, belægning og beplantning. Imellem dem er der efter nedrivningen af Skolegade 9 etableret en lommepark og mod Skolegade en grøn afskærmning af pur og opstammede træer. Et tværgående stibånd giver fodgængere en tryg og overskuelig forbindelse - både mellem de to p-pladser og til eksisterende såvel som nye passager til Storegade, Nørregade og COOPs p-plads mod vest. Ny belysning gør oplevelsen af både gårdrum og passager mere tryg og imødekommende. Desuden er der skabt flere mindre opholdsmiljøer, hvoraf nogle bliver offentligt tilgængelige, mens andre indrettes som mere private delområder med affalds-/cykelskure rettet mod specifikke beboergrupper.

Projektet er udarbejdet i dialog med områdets grundejere, som har været inddraget både før og under skitseringsprocessen, og projektet er tilpasset deres ønsker. Enkelte ejere har ønsket at holde deres ejendomme udenfor projektet – enten fordi ejendommene ikke vurderes at benytte gårdarealerne, eller fordi ejeren ønsker selv at indrette og vedligeholde egne friarealer. Andre ejere, hvis ejendomme kun i begrænset grad omfattes af de konkrete projekttiltag, har ønsket/indvilliget i at indgå i projektet, fordi beboerne vil få glæde af den samlede gårdforbedring. Det færdige projektforslag var efterfølgende i høring hos både ejere og lejere. På den baggrund blev projektet godkendt af byrådet den 17. maj 2021.
Projektet spiller godt sammen med flere indsatser under områdefornyelsen; den allerede gennemførte renovering af selve Skolegade, aktiveringen af Nørretorv og en indsats for mere/flere attraktive passager. Desuden skal den ses i samspil med den støttede bygningsfornyelse, der har givet tilskud til renovering af ejendommene Nørregade 10, Nørregade 24, Skolegade 6, Skolegade 19 og ikke mindst til opkøb og nedrivning af Skolegade 9. En række øvrige ejendomme i området er også istandsat på privat initiativ, herunder især omdannelse af tidligere erhvervs-baglokaler til lejeboliger.

Proces og resultater

Status

Alle større anlægs- og plantearbejder er afsluttet, der udføres nu enkelte opfølgende arbejder, herunder maling af udvalgte mure og opsætning af supplerende lysarmaturer.

Skolegade 9

Allerede i vinteren 2019/2020 blev den nedslidte ejendom Skolegade 9 opkøbt og nedrevet. Herefter besluttede byrådet at lade arealet indgå i gårdforbedringen for at skabe mere opholdsareal.

Mens vi afventede realiseringen af den samlede gårdforbedring, fremstod grunden med en midlertidig indretning af grønt opholdsrum.

Bunker fjernet

Siden 50’erne har der midt i Skolegade ligget en sikringsbunker – de sidste årtier godt skjult i den stadigt tættere beplantning.

I efteråret 2021 blev bunkeren imidlertid fjernet for at give plads til en bedre samlet udnyttelse af arealet. Nu venter arealet på sin nye form.

Etape 1

I etape 1 blev den østlige parkeringsplads og gårdarealerne bag Storegade 8-14 nyindrettet. Via port og gårdareal tilhørende Storegade 14 er der åbnet en ny direkte forbindelse mellem Skolegade og Storegade, og under det flotte gamle træ er der indrettet et hyggeligt grønt opholdsmiljø.

Etape 2

Etape 2 omfatter åbning af en ny passage mellem Nørregade 8 og 10 samt et lille afskærmet opholdsområde for beboerne.

Passagen er hurtigt blevet populær, så af hensyn til beboerne og sikkerhed har det været nødvendigt at opsætte cykelbomme.

Etape 3

Det centrale element i etape 3 er den gennemgående forbindelse i hele områdets længde, som udgør gårdanlæggets nye ”rygrad”.

På tværs af Skolegades 3 p-pladser danner den en tydelig, tryg og sikker forbindelse mellem samtlige passager og forbindelser mellem Skolegade og Storegade, Nørregade og Nørretorv. Langs stien skaber en række små opholdsarealer en attraktiv og hyggelig stemning.

Etape 4

Beskyttelsesrummet, som lå ud mod Skolegade, er blevet fjernet, og det har givet mulighed for en langt mere hensigtsmæssig indretning af parkeringsarealet.

Mod Skolegade er der plantet bøgepur og opstammede gadetræer for at sikre gaden et attraktivt grønt udtryk, hvor de parkerede biler ikke fylder for meget i gadebilledet.

Etape 5

Den mest markante forandring i etape 5 er indretningen af en centralt beliggende lommepark på det areal, hvor Skolegade 9 tidligere lå.

Lommeparken ligger centralt i Skolegade, hvor den både opdeler og forbinder parkeringsarealerne og samtidig giver plads til ophold og hygge. Derudover ligger den i direkte forlængelse af den passage, der er åbnet mellem Nørregade 8 og 10, og dermed er der også kig til den fra Nørregade – og omvendt.