Mandø er et af de få naturområder i Danmark, hvor det bliver meget mørkt, når natten falder på. De mørke nætter hører efterhånden til sjældenheder på grund af lysforurening, og de har derfor udviklet sig til at besidde en helt særlig værdi for dyrelivet, for de lokale og for turister. En mørk og klar stjernehimmel eller et kig til Mælkevejen kan i højere grad blive en del af den oplevelsesøkonomi, som skabes ved Vadehavet.
Derfor arbejdes der nu på at opnå en certificering af Mandø som en anerkendt Dark Sky Park hos International Dark Sky Park Association (IDA).
Esbjerg kommunes ansøgning om at blive anerkendt som Dark Sky Park er lige nu ved at blive gennemgået af en International Dark Sky Park komité.
Projektet Dark Sky Mandø har foks på tre centrale elementer:
- at udvikle bæredygtig helårsturisme af høj kvalitet
- at understøtte en øget bosætning, der er med til at sikre, at Mandø også i fremtiden er en levende og attraktiv ø
- at etablere et observatorie der både fungerer on-site og longdistance, så der kan indsamles relevant data i uddannelses- og forskningsmæssige øjemed.
Der arbejdes også for at udvikle et trilateralt Dark Sky-program med Tyskland og Holland. Det vil være med til at sætte fokus på vigtigheden af at nedbringe lysforurening og lade det natlige mørke falde på i hele Vadehavsområdet.
Lysforurening er længe blevet betragtet som et mindre problem, men det bliver mere og mere aktuelt. I forhold til Mandø er Esbjerg Havn trådt ind i projektet. Det betyder, at Esbjerg Havn vil kortlægge mulighederne for at mindske lysforureningen, som kan påvirke nattehimlen over Mandø.