Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Dark Sky Park Mandø

Esbjerg Kommune, Nationalpark Vadehavet og Mandø Fællesråd arbejder sammen om at få Mandø certificeret som en Dark Sky Park hos International Dark Sky Association.

Mandø er et af de få naturområder i Danmark, hvor det bliver meget mørkt, når natten falder på. Efterhånden har mørke udviklet sig til en særlig værdi. Mørke nætter bliver i stigende grad en unik oplevelse, som turister søger. En mørk, klar stjernehimmel eller et kig til Mælkevejen kan i højere grad blive en del af den oplevelsesøkonomi, som skabes ved Vadehavet. Det vil Dark Sky-programmet i regi af Vadehavet støtte op om.

Derfor arbejdes der nu på at opnå en certificering af Mandø som en anerkendt Dark Sky Park hos International Dark Sky Park Association (IDA). Lige nu foregår der lysmålinger på Mandø, og de vil være udgangspunktet for en officiel ansøgning senere på året.

Projektet Dark Sky Mandø fokuserer på tre centrale elementer:

  • at udvikle bæredygtig helårsturisme af høj kvalitet
  • at understøtte en øget bosætning, der er med til at sikre, at Mandø også i fremtiden er en levende og attraktiv ø 
  • at etablere et observatorie der både fungerer on-site og longdistance, så der kan indsamles relevant data til uddannelses- og forskningsmæssige øjemed.

Der arbejdes også for at udvikle et trilateralt Dark Sky-program med Tyskland og Holland. Det vil være med til at sætte fokus på vigtigheden af at nedbringe lysforurening og lade det natlige mørke falde på i hele Vadehavsområdet.

Lysforurening er længe blevet betragtet som et mindre problem, men det bliver mere og mere aktuelt. I forhold til Mandø er Esbjerg Havn trådt ind i projektet, og Esbjerg Havn vil kortlægge mulighederne for at mindske lysforureningen, som kan påvirke nattehimlen over Mandø. 

Guidet tur i Dark Skypark Mandø

Tag med på en guidet tur i Dark Skypark Mandø i efterårsferien 2021.

Vi går en tur i buldermørket på Mandø, og ser på stjerner.

På den guidet tur kan du høre nogle af de mange myter og sagn om stjernebillederne. Derudover skal vi også høre om galakser, planeter mm. Vi håber, at vi ser nogle stjerneskud.

Tirsdag d. 19. oktober: Tilmelding v. Leif Bundesen mobilnr.:20961908

Torsdag d. 21. oktober: Tilmelding v. Birgit Pedersen mobilnr.:30115414

Tilmelding senest dagen før. Deltagerantal max 20. Pris 100 kr., på MobilePay til den respektive guide, når tilmelding er bekræftet.

Børn under 12 år gratis.

Ved dårligt vejr aflyses dagen inden.

Vi mødes ved Mandø Brugs kl. 21.00, varighed en time.