FOKUS PÅ SUNDHED I MILJØ – TILBUD OM ÅRLIG SUNDHEDSTJEK Miljø, Teknik & Miljø ved Esbjerg Kommune.
I maj måned 2014 besluttede Miljø, Teknik & Miljø at sætte fokus på afdelingens sygefravær og motivere medarbejderne til at have fokus på en sund livsstil.
Afdelingens ca. 40 medarbejdere blev tilbudt et sundhedstjek med individuelle målinger af bl.a. kropssammensætning, herunder fedtprocent, muskelmasse og BMI, kondital, blodsukker, blodtryk, kolesterol, lungekapacitet og muskelstyrke samt en samtale om kost, rygning, alkohol og motion.
På baggrund af målingerne fik hver enkel medarbejder en personlig analyse, og afdelingen modtog en samlet anonymiseret opgørelse over testresultaterne med en række generelle anbefalinger, som omfattede afdelingens generelle sundhedstilstand. Testresultaterne for den enkelte er private og fortrolige, men den generelle rapport viste bl.a., at der var en udfordring med et generelt højt blodtryk, hvilket bl.a. kan være tegn på stress, overvægt og/eller manglende motion.
Resultaterne blev diskuteret på et personalemøde, og den generelle tilbagemelding på projektet har været positiv. På foranledning af rapportens samlede resultater har Miljø bl.a. indkøbt en blodtrykmåler, som den enkelte medarbejder kan låne med hjem.
Biolog Hans Sonne-Frederiksen er én af de medarbejdere, der tog imod tilbuddet om et sundhedstjek. Han oplyser, at han aldrig har været i tvivl om, hvad en sund livsstil indebærer. Projektet har imidlertid givet ham det sidste skub til at få gjort noget ved motionsdelen, idet han bl.a. fik øjnene op for, at man taber muskelmasse.
Miljøchef Søren Lunde har oplyst, at formålet med sundhedstjekket overordnet var at forebygge sundhedsproblemer hos medarbejdere og udstyre dem med individuelle analyser af deres sundhedstilstand. Succeskriteriet var, at min. 75 % af medarbejderne deltog, og da deltagelsesprocenten var over 95 %, blev succeskriteriet til fulde indfriet.
Testen gentages i maj 2015, hvor deltagernes resultater vil blive sammenlignet med værdierne fra 2014.
Medvind på cykelstierne
Det bliver nemmere at træde i pedalerne for medarbejderne i Sundhed & Omsorg. De har nemlig fået udleveret el-cykler, der skal gøre det mere attraktivt at tage cyklen, når de har brug for transport i arbejdstiden. Det ligner en almindelig cykel, men det er det ikke. En lille motor på cyklen sørger for, at medarbejderne nu kan komme nemmere og hurtigere frem, også i modvind. Med en el-cykel kommer der ’medvind på cykelstierne’. Modvind forceres let, og man kan tage cyklen til et møde uden at nå forpustet og svedig frem.
I alt 40 nye el-cykler er blevet indkøbt som supplement til dem, Sundhed & Omsorg havde i forvejen. El-cyklerne er blevet fordelt til forvaltningens centre og afdelinger, så medarbejderne kan bruge dem til transport i løbet af arbejdsdagen. Medarbejderbladet har besøgt udeteamet på områdecenter Margrethegården i Ribe, som er vante til at cykle, når de skal besøge borgere, for at høre om deres erfaringer med de nye cykler.
Fornemmelsen af medvind:
- Indtil nu har jeg cyklet rundt på en almindelig cykel. På en dag kan det sagtens blive til 10 kilometers trampen rundt i pedalerne. Med en el-cykel er det nemmere. Især, når der er modvind. El-cyklerne giver os fornemmelsen af, at vi har fået medvind, siger Majbritt Rosendahl Sørensen, som er social og sundhedshjælperelev.
Hun er glad for, at Sundhed & Omsorg har investeret i nye el-cykler for at motivere medarbejderne til at cykle rundt til borgerne.
- Jeg kommer nok ikke til at cykle ret meget mere, end jeg gjorde i forvejen. Men jeg sparer tid og kræfter, når jeg bruger el-cyklen. Den ekstra tid kan jeg bruge til gavn for de ældre, siger Majbritt.
Andre medarbejdere i udeteamet har valgt fortsat at bruge en almindelig cykel. Nogle synes, at det går for stærkt på el-cyklen, og andre foretrækker udelukkende at bruge ’rugbrødsmotoren’ for at få mere motion.
- Du kan få gratis motion i arbejdstiden, det er ikke så dårligt, siger koordinator Linda Ebsen.
Cykelhjelme:
Samtidigt med de 40 el-cykler er der indkøbt og fordelt 1.500 cykelhjelme til cyklende medarbejdere i Sundhed & Omsorg. Mens el-cyklerne er delecykler, får de cyklende medarbejdere hjelmen til personligt eje. Alle cyklende medarbejdere opfordres til at bruge cykelhjelm – også når de har fri – for at passe på deres helbred.
Sundhed & Omsorg har valgt at investere i el-cykler og cykelhjelme til medarbejderne for at skabe rammer, der gør det let at leve sundt, både derhjemme og på arbejdspladsen. Medarbejderne opfordres til at tage cyklen frem for bilen, hvor det er muligt, når de skal til møde i lokalområdet eller besøge borgere i løbet af arbejdsdagen. Det giver den enkelte mulighed for motion og frisk luft, og samtidig er man som ansat i kommunen ambassadør for det sunde valg.
- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu har fået cykelhjelme, og det er selvfølgelig rart, at vi også må bruge dem, når vi har fri, slutter Majbritt Rosendahl Sørensen.
Distrikt 2 LØB MED ARBEJDSMILJØPRISEN
Der bliver grinet en del og lavet meget tant og fjas mens 12 kvindelige medarbejdere ligger på gulvet i gangen og laver gymnastiske øvelser. Det hele tager små 10 minutter og så er de igen spredt ud på centrets område og i gang med det daglige arbejde.
Vi er på Solgården i Bramming, hvor vi netop har overværet team 4’s øvelse for at holde kroppen i form. En hurtig sammenkomst, som, for dette team, foregår på faste tidspunkter tre gange om ugen.
Øvelserne er en del af det store projekt, som teamet sammen med de øvrige teams i distrikt 2, fik kommunens arbejdsmiljøpris 2013 for.
I dag var det sundhedsambassadør Laila Andreasen, der stod for øvelserne, hvor ben, arme, ryg og ikke mindst lattermusklerne blev trænet på kort tid. Laila er en af 2 sundhedsambassadører i teamet. Hvert af de 8 teams i distriktet har fået uddannet to ambassadører, som står for sundhedsarrangementerne i teamet og det er vidt forskelligt, hvad man gør og hvornår man mødes.
Mange af medarbejderne har en hverdag med fysiske udfoldelser. Men distriktet er kommet til den fornuftige erkendelse, at ”Du kommer ikke i form af at arbejde. Man skal være i form for at kunne arbejde.”
Sammenhold og sundhed:
- Det hele er faktisk en udløber af arbejdsmiljø-undersøgelsen Danmarks Bedste Arbejdsplads, fortæller teamleder og arbejdsmiljøleder Kirsten Henriksen. I undersøgelsen efterlyste medarbejderne mere sammenhold og mere sundhed.
Herefter gik arbejdsmiljøgruppen i samarbejde med DGI for mere konkret at finde ud af, hvad medarbejderne efterspurgte. Og det resulterede bl.a. i uddannelsen af sundhedsambassadørerne.
- Ambassadørerne sørger for, at hvert team får dyrket noget bevægelse, har det sjovt og griner sammen. Det giver sammenhold og et meget bedre arbejdsmiljø, når man lige har haft det sjovt og godt sammen. Derudover mødes sundhedsambassadørerne på tværs af alle teams, hvor de tilrettelægger forskellige tilbud til hele distriktet, så vi får skabt noget sammenhold på tværs. Fremadrettet skal vi have DGI ind over igen på et tidspunkt for at give inspiration til ideer, der kan forny og udvikle vores projekt.
Eva Kjær er social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant. Hun har været med i planlægningen helt fra starten. En planlægning, der aldrig stopper.
- Vi skal hele tiden arbejde med at finde på noget nyt og finde nye tiltag. Ellers ebber det ud. Det gør vi blandt andet når alle sundhedsambassadører mødes og lærer af hinanden.
Fald i sygefraværet:
Som en rigtig god sidegevinst er sygefraværet faldet meget det seneste år.
- Det er ikke kun dette projekts skyld, at sygefraværet er faldet. Vi har haft fokus på vores sygefravær de seneste par år og dette, sammen med vores nye tiltag, har gjort, at vores sygefravær er faldet fra 18 i 2011 til 11 i 2013, siger Kirsten Henriksen, og Eva Kjær supplerer:
- Det er bl.a. tilladt at komme på arbejde, selvom man ikke er helt oppe på dupperne. Så kan man selv vurdere, om det går en hel dag eller om man tager hjem før fyraften.
10.000 kr. - og æren:
Arbejdsmiljøprisen består af diplom, blomster, en frugtkurv og 10.000 kr.
- Det er sundhedsambassadørerne, der skal finde ud af, hvad pengene skal bruges til, siger Kirsten Henriksen. Vi har fejret kåringen ved at kopiere diplomet til hvert enkelt team og en omgang brød til kaffen. Hvad pengene skal gå til er ikke afklaret endnu, men det bliver helt sikkert til fælles bedste, siger Kirsten Henriksen, og slutter:
- Men hæderen og æren er størst. Det er et godt skulderklap i hverdagen, der vidner om et godt arbejde i arbejdsmiljøgruppen og et godt sammenhold i hele distriktet.
Cyklist ved et tilfælde
Kristine Toullec ville egentlig bare prøve at cykle lidt af vejen hjem fra arbejde. Men den ene kilometer tog den anden, og pludselig havde hun cyklet samtlige 18 km hjem til Bramming. Mød den 38-årige arbejdsmiljøkonsulent, der er holdkaptajn for en flok kollegaer i Esbjerg Kommune.
Lige nu kører jeg på…
… en billig cykel fra Bilka med tre gear. Den har jeg haft i tre år, og den passer rigtig godt til mig. Jeg har prøvekørt mange dyrere cykler, men jeg synes faktisk ikke, at jeg kører bedre på dem. Måske er den en anelse tung, men det giver jo bare ekstra motion. Jeg tager cyklen med toget om morgenen, og cykler 18 km hjem til Bramming om eftermiddagen. Så er der nemlig størst chance for medvind! Vinden kan være virkelig strid her på vestkysten, og der er ingen vegetation der giver læ, så man får vinden lige i fjæset. I hård modvind kan turen godt blive en halv time længere, men min cykeltur hjem fra arbejde er jo motion, så det generer mig faktisk ikke, at det er hårdt.
Højdepunktet på min daglige cykeltur er…
… at følges med min cykel-veninde, som jeg lærte at kende i toget på vej til arbejde sidste år. Jeg havde min cykel med, og vi faldt i snak om at cykle hjem fra arbejde. Hun arbejder også i Esbjerg, og vi aftalte at mødes en eftermiddag og følges hjem på cyklerne. Nu kører vi næsten altid hjem sammen, og det er simpelthen så fedt. Vi cykler ikke vildt hurtigt, så vi får talt om alt muligt på den times tid turen tager, og tiden flyver afsted. Når jeg er i godt selskab, føles det som om turen hjem kun har taget et kvarter.
Jeg cykler til arbejde fordi…
… det er god motion. Men også fordi det er dejligt at få tømt hovedet og få en pause fra afbrydelser og mobiltelefoner. Fuglekvidder siger mig ingenting, så de dage hvor jeg ikke følges med nogen, lytter jeg til podcast, og jeg synes det er fantastisk at blive klogere mens jeg motionerer. Men fællesskabet om cyklerne med mine kollegaer betyder også meget – vi har fx lige planlagt at tage en endagstur til Fanø og cykle sammen, og i løbet af kampagnen har vi også lært hinanden bedre at kende på tværs af afdelingerne.
En cykeloplevelse jeg husker, er…
… min allerførste cykeltur hele vejen hjem fra arbejde. Det var da Vi cykler til arbejde startede sidste år, og jeg havde egentlig tænkt mig kun at cykle til Tjæreborg, som er på halvvejen - og så tage toget de sidste ni km. Men da jeg nåede frem gad jeg ikke vente på toget, og jeg syntes egentlig heller ikke det var så slemt at cykle, som jeg havde forestillet mig. Så jeg endte med at cykle alle 18 km hjem, og jeg var simpelthen så glad og stolt. Det var sådan jeg kom i gang, og lige siden har jeg holdt formen ved lige ved at cykle til arbejde tre gange om ugen. Jeg er også begyndt at løbetræne, og nu har jeg faktisk gennemført to halvmarathonløb.
Mit vigtigste udstyr er…
… min telefon. Den bruger jeg både til podcast og til at tracke mine cykelture på Runkeeper-app’en. Der kan jeg holde øje med min hastighed og se hvor hurtigt jeg har cyklet på de forskellige strækninger. Det er utroligt sjovt og motiverende at se sine tal og statistikker.
Mit bedste råd til nye cyklister…
… er, at man bare skal se at komme i gang. Beslut dig for at begynde at cykle – fx 1. maj når Vi cykler til arbejde starter, eller hvilken som helst anden dag. Og drop så undskyldningerne med at det kræver en dyr cykel eller 56 gear eller alt muligt andet. Det kræver virkelig ingenting. Hvis jeg kan cykle 18 km på en Bilka-cykel, så kan du også!