Under iagttagelse af ovennævnte geografiske begrænsninger og lovbestemte særregler må der således ryges i selvbetalte pauser, ligesom der kan træffes aftale med lederen om, at der planlægges 1-2 selvbetalte rygepauser i løbet af dagen. Det er lederen, der har kompetencen til at imødekomme et ønske om 1-2 tobaks-/rygepauser i løbet af dagen. Ønsket kan kun imødekommes, såfremt det er foreneligt med driften.
For det administrative personale, omfattet af flekssystemet, kan det ske ved, at der flekses ud. For personalegrupper, der ikke er omfattet af flekssystemet, kræver det, at pauserne tænkes ind ved arbejdsplanlægningen, således at der fx afsættes tid i arbejdsplanen eller på en anvist rute, hvornår der kan afholdes tobaks-/rygepause. Der skal træffes aftale med nærmeste leder om pausernes hyppighed og varighed, og pauserne skal placeres, hvor det ikke er til gene for udførelsen af det daglige arbejde.
Ved misbrug eller overtrædelse af en sådan aftale, kan lederen beslutte at tage pågældende medarbejder af flekssystemet eller fratage muligheden for at få indlagt tobaks-/rygepauser i løbet af arbejdsdagen.
Ledere til medarbejdere, der via deres arbejde kommer i tæt kontakt med børn, syge eller svagelige borgere, hvad enten det sker i borgerens hjem eller på en af kommunens matrikler, har en særlig forpligtelse i forhold til at sikre, at borgerne ikke udsættes for tredjehåndsrygning, også kaldet ”gammel røg”.