Som det fremgår af figuren, kan kompetenceudvikling foregå på mange forskellige måder. Det kan fx være ad hoc i det daglige arbejde (fx løbende sparring og dialog, oplæring i et nyt it-system). Det kan også være et formelt, struktureret og planlagt forløb med klare mål (fx en 2-årig diplomuddannelse med pensum og eksamen).
Ingen metode er bedre end den anden – det afhænger af, hvad der skal læres, og hvem der har den relevante viden/erfaring/metoder.
Frem mod 2020 arbejder Esbjerg Kommune især mod disse to mål:
- Understøtte mulighederne for ikke-formaliseret læring, via hjælp til øget videndeling, tværfagligt samarbejde, introduktion af nye medarbejdere, jobrotation.
- Understøtte mulighederne for relevant kompetencegivende efteruddannelse, fx via fortsat brug af økonomiske støttemuligheder.
Effektiv kompetenceudvikling
Uanset hvilken metode der anvendes, er det lettere at bruge den nye viden i hverdagen, hvis der er fokus på læringen både før, under og efter selve aktiviteten (kaldes ’transfer’). Jf. figuren kræver det fx før aktiviteten, at medarbejderen og dennes leder opstiller klare mål, som både er strategiske
for arbejdspladsen, og relevante for den enkelte. Samtidig er det også centralt, at der efter aktiviteten afsættes tid og ressourcer til at afprøve og sparre i et konstruktivt læringsmiljø.
Frem mod 2020 arbejder Esbjerg Kommune på at sætte mere fokus på læring før og efter kursusaktiviteterne.