Den enkeltes digitale kompetenceprofil påvirkes både af, om man VIL og KAN, og hvor meget man anvender it i dagligdagen. Der er en tendens til, at kompetenceniveauet er højere blandt medarbejdere og borgere, der kun kan udføre deres arbejde med en PC/tablet, end blandt dem, hvor it mere er hjælpeværktøjer til at understøtte kerneopgaven.
I nedenstående figur er denne variation skildret.
De sorte streger viser tendensen, i hvilket spektrum hovedparten af gruppens kompetenceniveau er placeret i dag (jævnfør spørgeskemaundersøgelse 2015). De grønne streger viser pejlemærkerne for 2020. Det er en simpel optegning, hvor der altid vil være undtagelser.
Medarbejdere, hvor it er nødvendigt for kerneopgaven, er allerede i dag fortrolige med at anvende it. Gruppens udviklingspotentiale er at blive mere opsøgende i forhold til at udnytte de avancerede funktioner – aflære gamle rutiner og lære nye smartere metoder.
Medarbejdere, hvor it understøtter kerneopgaven, anvender i dag it til nogle af deres arbejdsopgaver. Deres udvikling bør bestå i at tro mere på egne digitale evner, blive tryg ved programmerne, turde lave fejl og langsomt se potentialet ved systemerne.
Lederne anvender i dag it især i forhold til økonomi, personaleledelse og generel sagsbehandling. Forventningerne i 2020 er, at lederne anvender flere og mere avancerede funktioner f.eks. til ledelsestilsyn. De bør derfor udfordre sig selv samt sikre at nye programmer, arbejdsgange og kommunikationsformer bliver afprøvet og anvendt. Desuden bør de udfordre og udvikle deres medarbejdere med afsæt i den enkeltes digitale kompetenceprofil.
Hovedparten af borgere/virksomheder kan i dag evt. med lidt hjælp kommunikere med det offentlige via de digitale systemer, som kommunen anvender. I 2020 bør alle være i stand til at kunne kommunikere med det offentlige, om end nogle fortsat vil være tøvende og derfor har brug for løbende vejledning.
For dem, der allerede i dag er på et niveau svarende til selvkørende, er målet, at de fortsat aktivt skal opsøge, afprøve, eksperimentere og udfordre eksisterende og nye systemer. De skal være på forkant med udviklingen. Samtidig har de et ansvar for at hjælpe deres kolleger og netværk med at turde gå lidt videre frem i labyrinten.
Niveauet for digitale kompetencer måles i 2015 og 2017.