(Billede af indsatstrappen i Borås)
I den vestsvenske kommune, Borås, praktiserer de ”den svenske model”, som tidligere i Danmark er omtalt for at være et økonomisk skridt foran dansk praksis uden at gå
på kompromis med effekten af indsatserne over for udsatte børn og unge.
Indsatstrappen er et af kerneprincipperne i Borås Kommune.
Den understreger fokus på to ting:
- At forebyggelse og intervention i eget miljø altid er målet.
- At indsatser over for børn og unge altid sker ud fra et forløbsperspektiv som sikrer gradvis nedtrapning af indsatsen.
Borås anvender i langt højere grad hjemmebaserede indsatser, anbringelsestiden er generelt kortere og slægts- og netværkspleje anvendes hyppigere end i sammenlignelige danske kommuner. Det medfører økonomiske besparelser uden, at det ser ud til at være dårligere indsatser (KREVI 2012, Tæt på en svensk kommune).
Arbejdet med indsatstrappen indebærer, at familierådgiverne arbejder intensivt ind i det forebyggende arbejde og i hjemmet. Derudover følger rådgiverne tæt og ofte op på, om Indsatstrappen i Borås målet med den enkelte foranstaltning opfyldes. Hver familierådgiver har 15-20 sager.
Paradigmeskifte version 2.0 i Esbjerg Kommune tager afsæt i denne indsatstrappe.
Erfaringer fra Herning Kommune
I Herning Kommune har man i 2013 igangsat et fireårigt projekt, ”Sverigeprojektet”, i tre geografiske områder, der er repræsentative for Herning Kommune; et ghettoområde, et rigmandskvarter og et landdistrikt. I disse tre områder er antallet af børnesager 20 pr rådgiver, og indsatsen læner sig tæt op af den svenske model, herunder kortvarige anbringelser og tæt opfølgning. Projektet er tilført 2 mio. kr., og der er beregnet en nettobesparelse på 2,5 mio. kr. i 2016. Erfaringerne med resultaterne efter første år er yderst positive og over forventning.