Esbjerg Kommune har et mål om 30 % reduktion af CO2 i 2020 og blive CO2 - neutral så hurtigt som det er realistisk muligt. Esbjerg Kommune ønsker en fortsat vækst samtidig med, at vi har et mindre energiforbrug og en øget brug af vedvarende energi. Derfor er det vigtigt at sammentænke løsningen af klima- og energiløsninger med målene for vækst. Esbjerg kommune har allerede en række projekter inden for klima- og energiområdet. Det handler om at udnytte potentialerne for vækst og bosætning til understøttelse af Vision 2020 og Vækststrategien 2020.
De valgte klima- og energiindsatser er i tråd med målene fastlagt i Folketingets energiforlig fra 2012.
Bæredygtige boligområder
For at kunne tiltrække flere borgere skal Esbjerg kunne opfylde alle boligdrømme. Esbjerg har mange mindre og mellemstore oplandsbyer, hvor der gode muligheder for at få den ønskede beliggenhed og det lokale sammenhold samtidig med at borgerne har ret kort afstand til storbykvaliteterne i Esbjerg. Boligområderne i de områder skal udvikles på bæredygtig vis med selvstændig identitet og forskønnes med spændende grønne gaderum og lokale mødesteder.
Esbjerg vil byfortætte
Esbjerg Kommune vil skabe storbykvalitet i Esbjerg by samtidig med at energiforbruget mindskes. Det gøres ved at bygge bynært, tættere og højere. Det arbejdes der med løbende både i regi af kommuneplanen, Esbjerg Byplan og i de enkelte projekter. Ved at byfortætte storbyen forbedres grundlaget for den kollektive transport samt cykel- og gangtrafik. Tæt byggeri, som rækkehuse og etageboliger, har færre frie overflader, hvilket mindsker varmeforbruget og reducere udgifterne til anlæg og vedligeholdelse af ledningsnettet.
Tjæreborg - klima- og bæredygtighed som ny identitet
Tjæreborg er en af de mellemstore byer i oplandet til Esbjerg by. Her får borgerne både oplevelsen af det mindre men lokale bylivssamfund, nærheden til naturen samtidig med gode forbindelser og kort afstand til Esbjerg By. Tjæreborg ’En by med energi’ er et initiativ, der er med til at udmønte Energimetropolen og satsningen på øget bosætning. I Tjæreborg afprøves der både klima og bæredygtighedstiltag i skalaen 1:1 og skabes fysiske ændringer, der gør bymiljøet mere attraktivt at være og bosætte sig i. En vigtig del i visionen for Tjæreborg er at sikrer adfærdsmæssige ændringer hos borgerne der understøtter omstilling til et bæredygtigt samfund eksempelvis energibesparelser hos den enkelte husstand.
Esbjerg Kommunes egne bygninger
Esbjerg Kommune udfører energirenovering på kommunens bygninger i forbindelse med det almindelige vedligehold. Kommunen sikrer på den måde, at størstedelen af kommunens egen bygningsmasse energimæssigt forbedres. Esbjerg Kommune har netop investeret i et energiledelsessystem, der skal hjælpe til at holde energiforbruget nede i kommunens bygninger. Alle nye boliger bygges efter gældende energikrav, bygningsreglementet 2015. Esbjerg Kommune afprøver også muligheder for at skærpe energikravene til eget byggeri med henblik på at afklarer mulighederne inden for en realistisk tilbagebetalingstid, f.eks. ved at se på kravene i bygningsreglementet 2020.
Esbjerg Kommune arbejder med øget anvendelse af bygningernes areal, både eksisterende og nye. Her ønsker Esbjerg Kommune at sammentænke fælles funktioner og institutioner med samme formål ind i nyt byggeri, så arealerne udnyttes bedre. Det sparer både varme, el og vedligeholdelsesudgifterne.
Grøn transport
Esbjerg Kommune deltager aktivt i at finde løsninger på transportens CO2 -udslip bl.a. gennem projekter om fremtidens transportformer og tilpasning af infrastrukturen samt en satsning på omstilling af egen transportflåde.
Infrastruktur
Infrastrukturen skal tilpasses, så den understøtter en tættere bystruktur, hvor der er fokus på forbedring af den kollektive trafik, flere direkte cykelruter, bedre tilgængelighed til stationsområder og bydelscentre. Byen skal også tilpasses den eksisterende infrastruktur. Det giver mulighed for etablering af flere kombinationsrejser og hyppigere afgange, så flere trafikanter kan flyttes fra bil til offentlige transportmidler eller cykel/gang.
Ny Nærbane
Med den nye nærbane etableres der stationer i Tjæreborg, en ny Jerne station, Esbjerg Banegård, Spangsberg, Gjesing og Guldager Stationsby. Togdriften på banen skal omlægges, så der i fremtiden er direkte togforbindelse fra Ribe over Esbjerg til Varde og Oksbøl.
Bæredygtig energi i den kollektive trafik
Som Danmarks Energimetropol arbejdes der aktivt med nye tiltag og alternative bæredygtige energiformer i den offentlige transport. Esbjerg Kommune vil indgå i samarbejde med lokale aktører og busselskaber om omlægning af bustrafikken til bæredygtige energiformer som el eller biogas. I den forbindelse satses der også på en større omlægning af busdriften, der skal sikre et højere serviceniveau i den offentlige transport, så fl ere borgere og virksomheder vælger den frem for bilen. Der udbygges også boliger i stationsbyerne og langs nærbanen.
Esbjerg vil være en cykelby
Esbjerg Kommune ønsker at blive en cykelby, hvor op mod 50% dagligt bruger cyklen frem for bilen. Andelen af trafikanter, der vælger cykel frem for bil skal derfor øges væsentligt. Der arbejdes med forskellige tiltag til fremme af cyklismen på de kortere ture. Her kan fremhæves:
- Cykelstier til samkørselpladser,
- Etablering af cykelparkering,
- Firmapendlercykler
- Bedre tilgængelighed for cyklisterne i midtbyen
- Servicestationer til cyklerne og aflåst cykelparkering
Esbjerg Kommune satser på grønnere transportformer
Esbjerg Kommune har ansvaret for en større bilflåde, som bliver brugt i mange forskellige sammenhænge. Esbjerg Kommune satser på grønnere transportformer som f.eks. elbiler, brint mm. Esbjerg Kommune ønsker at skifte egen bilflåde løbende de næste år til el, brint eller andet der kan sættes fokus på bæredygtige transport. Elcyklen har allerede vundet indpas og er hurtigt blevet uundværlig for medarbejderne i Esbjerg Kommune.
Viden om energi eller energi og læring
Esbjerg som Energimetropol skal mere aktivt understøtte Danmarks position og muligheder på energiområdet, så området i højere grad gøres attraktivt for etablering af nye virksomheder med energifokus. Dette indbefatter bl.a. at bidrage til den globale energidagsorden og gøre Esbjergs medlemskab af det globale netværk af energibyer til et nationalt anliggende. Ambitionen for den fortsatte vækst i energisektoren vil blive understøttet ved at satse på offshore og udvikling af intelligente energisystemer og bioenergi.
Grønnere energiforsyning
Esbjerg Kommune vil som myndighed arbejde for at vindmølleplanen realiseres og kan i dialog med borgerne arbejde for at skabe opbakning.
Esbjerg Kommune vil med udarbejdelse af en strategisk energiplanlægning for Esbjerg og i samarbejde med de omkringliggende kommuner tage første skridt mod en omstilling af Esbjerg Værket fra kul til anden og vedvarende energiform.
Esbjerg satser på science
En vigtig parameter i klima- og energiindsatsen er uddannelse og læring hos børn og unge. Esbjerg Kommune vil med sin mangeårige indsats over for denne gruppe og nye strategi for Science fortsat have fokus på det naturvidenskabelige, herunder klima- og energiområdet. Den målrettede indsats begynder allerede i de små klasser, hvor børnene har Science på skemaet. Her lærer de, hvilken betydning deres adfærd har for klimaet og miljøet. De skal blive gode ambassadører for deres omverden, hvor det at agere rigtigt i forhold til bl.a. at spare på energien bliver en naturlig del af deres adfærd.
Nye indsatsområder
Alle indsatserne er Esbjerg Kommune i gang med, men ønsker fremadrettet at give partnerskaber og Strategisk energiplanlægning (2.0) et særligt fokus, da både nationale og internationale erfaringer viser, at samarbejde, mellem kommuner, erhvervsliv, organisationer og stat giver bedre mulighed for at løse udfordringer relateret til klimaet samtidig med at der er et stort økonomisk udviklingspotentiale.
Partnerskaber
For at få strategien til at lykkes er det en forudsætning at Esbjerg Kommune går foran, at der samarbejdes, da indsatsen involverer både kommune, uddannelsesorganisationer, erhvervsliv, forsyningsvirksomhederne og borgerne.
Samarbejde kræver, at erhvervslivet og vidensmiljøerne i Esbjerg er aktive medspillere, men det sker kun, hvis det er en god investering at være med. Derfor skal løsningerne, der skabes i fællesskab, kunne ses på bundlinjen – både for de der udvikler løsningerne, men også for dem der skal bruge dem.
Esbjerg Kommune vil facilitere samarbejde om konkrete udviklingsprojekter og ny anvendelse af eksisterende løsninger. Samtidig vil Esbjerg Kommune tage aktivt del i opbygning af infrastruktur og systemer. Dermed bidrager Esbjerg Kommune til at skabe vækst. Vækst der bidrager til at løse klima- og energiudfordringen som bygger videre på de styrkepositioner som Esbjerg kommune har inden for bl.a. offshore og bioenergi.
Samspillet mellem klima- og energiområdet og Esbjerg Kommunes Vækststrategi 2020 er netop gode vækst- og udviklingsmuligheder for områdets mange virksomheder bl.a. inden for intelligent energi og bioenergi. Samtidig vil Esbjerg Kommune gerne gå foran og klæde egen organisation på til udvikling og innovation.
Esbjerg Kommune vil have fokus på at indgå i partnerskaber og i samarbejde løbende opsøge nye projektmuligheder. For at understøtte vækst er det vigtigt med dynamik, da det er forudsætning for at ny viden kan opbygges og projektmuligheder formes. Internationale samarbejder skal afsøge nye projektmuligheder og kvalificere større udviklingsprojekter eks. i forbindelse med realisering af Tjæreborgplanen. Det er desuden helt essentielt for de forsknings- og udviklingsaktiviteter, der peges på i visionen og strategien, at de får midler til realisering.
Esbjerg Kommune vil udnytte eksisterende samarbejdsrelationer som World Energy Cities Partnership og ELENA - European Local Energy Assistance.
Strategisk energiplanlægning
Et strategisk og samfundsøkonomisk overblik skal være med til at vise muligheder inden for de inden for Intelligent energi og bioenergi og understøtte den mere langsigtede plan for omstilling til en grønnere energiforsyning nationalt. Esbjerg Kommune indgår allerede i et SEP – samarbejde1 med andre Sydjyske kommuner. Den strategiske energiplan beskriver Esbjergs Kommunes rolle i fremtidens energisystem og er en unik mulighed for at samle fremtidige samarbejdspartnere og aktører. En proces der kan være med til at skabe nye muligheder og løsninger til understøttelse af områderne for intelligent energi og bioenergi.
Forslag til nye projekter og partnerskaber
- Forslag om et beredskab der kan sørge for at Esbjerg Kommune er attraktive for placering af tunge energi- forbrugende virksomheder der skal sikrer fremtidens energisystemer. SEP 2.0 vil være en del af en proaktiv indsats. Kommunen er med til at facilitere beredskabet og udarbejde de plandokumenter der skal understøtte beslutningerne. - Forslag til samarbejdspartnere med SE, DIN forsyning, EEU og EK mfl .
- Grøn transport med Tjæreborg som case, bl.a. udvikling af parkerings app - der sikrer bedre udnyttelse af de eksisterende parkeringsarealer. - Forslag til samarbejdspartnere: SDU, AAU, Next Step Citizen
- Omstilling til biomasse på Esbjerg Værket
- Forslag til samarbejdspartnere: DIN Forsyning, DONG, Bramming Fjernvarme, AAU, Nature Energy
- I samarbejde med boligselskaberne skal der indtænkes grønne tiltag og projekter der kan bidrage til et lavere energiforbrug og mindske både boligselskabernes og Esbjerg Kommunes CO2-udslip når der bygges nyt.
Der er mulighed for at indskrive krav om energiforbrug og grønne tiltag i konkurrencekriterierne når boligselskaberne melder nye projekter ind.
Der er mulighed for at sætte energiforbrug og grønne tiltag på som en fast del af dagsordenen på styringsdialogmøderne som afholdes hvert år fra september til november.