Med denne strategi ønskes en styrkelse af de organisatoriske kompetencer på det hygiejniske område. Med organiseringen af hygiejneområdet og denne strategi sikres, at viden er tilgængelig og brugbar.
Den regionale rammeaftale (ref. 3) giver mulighed for at tilkøbe hhv. basispakker og hyldevarer hos den infektionsmedicinske afdelinger i Region Syddanmark. Dette er fravalgt at gøre brug af i Esbjerg kommune.
Medlemmerne af hygiejneorganisationen forventes at gennemgå en kompetenceudvikling undervejs i funktionen/opgaveløsninger og her vil kommunen også lade sig inspirere af de nationale retningslinjer for nøglepersoner indenfor det sundhedsfaglige område (ref. 4). Med medlemmer er der tale om hhv. den tværgående hygiejnekonsulent, hygiejnerepræsentant og medlemmerne af hygiejnegrupperne for hvert direktør område.
Hygiejnekonsulenten vil opnå en opkvalificering via kortere kurser hos Statens Serum Institut og i øvrigt indhente viden via en lang række nationale infektionshygiejniske retningslinjer, hovedsageligt fra Statens Serum Institut. Via hygiejneorganisationen deles denne viden i organisationen.
Det er ønskeligt, at der vil udpeges sundhedsplejersker til at indgå i hygiejnegruppen fra Børn & Kultur. Sundhedsplejerskerne varetager i forvejen professionel hygiejnebistand, underviser blandt andet både forældre og skoleklasser i hygiejne og har via specialuddannelsen til sundhedsplejerske en væsentlig meruddannelse i hygiejne.
I forebyggelsespakken for Hygiejne (ref. 2) anbefales kommunerne at have adgang til hygiejne kompetencer svarende til en special- eller diplomuddannet hygiejnesygeplejerske. På sigt forventes derfor yderligere kompetenceløft i form af formel videreuddannelse for hygiejnekonsulenten. Det kunne være en master i infektionshygiejne, som p.t. er en fælles nordisk uddannelse, og der forventes også i forlængelse af pandemien at opstå andre relevante tilbud om formel uddannelse i dansk regi. Udviklingen i tilbuddene følges.