Kosten lever op til Anbefalinger for den danske Institutionskost, 2016 Det vil sige at hovedretten skal udgøre 30 % af dagens energibehov for ældre.
Alle kostformer der fremgår af Anbefalinger for den danske Institutionskost skal kunne tilbydes
Specielle diæter leveres efter henvisning fra læge eller diætist. Ved diæter forstås allergi, diabetes og, småtspisende.
Informationsmateriale til borgere og personale, når plejens screeninger viser, at borgeren er i risikogruppe for fejlernæring.
Menuplanen skal være varieret og tage hensyn til borgerens fysiske, sociale, kulturelle og aldersmæssige behov.
I menuplan-lægningen skal der tages hensyn til de 4 årstider samt søndage og traditionelle danske højtidsdage. Menuplanen skal være varieret og indeholde fars, oksekød/kalvekød, svinekød, fjerkræ, fisk og indmad.
Det skal tilstræbes at tilbuddet giver en oplevelse af hjemmelavet mad i størst mulig omfang
Hvis borgeren ikke selv har en mikrobølgeovn, stilles der en mikrobølgeovn til rådighed til opvarmning.
Chaufføren sætter maden på køl såfremt borgeren er ude af stand til selv at gøre dette
Portionsstørrelser i Esbjerg Kommune:
Hovedret |
færdig mængde |
Kød hel |
100 g |
Fars |
120 g |
Bøf/karbonade |
90 g |
Sammenkogt kød/sovs |
80/170 g |
Fisk/fars |
110 g |
Fisk |
90 g |
Sauce |
1½-2 dl |
Stuvning fin (spinat) |
2 dl |
Stuvning grov (hvidkål) |
2½ dl |
Kartofler |
125 g |
Kartoffelmos |
250 g |
Ris/pasta |
125 g |
Grøntsager |
75 g |
Survarer indgår i det enkelte måltid og kan leveres i glas eller portionsanrettet til det enkelte måltid.
Biret |
Færdig mængde |
Budding |
150 g |
Fromage/fløde |
90/30 g |
Frugtgrød |
200 g |
Grøntsagssuppe |
2½ dl |
Frugtsuppe |
2 dl |
Mælkegrød |
2½ dl |
Øllebrød |
2 dl |
Henkogt frugt |
125 g |
Trifli (kompot/creme/fløde) |
100/75/30 g |
Frugttærte med tilbehør |
125 g |
Æbleskiver med tilbehør |
5 stk. |
Pandekager |
2 stk. |
Pynt og tilbehør til biretterne tillægges portionsstørrelsen
Borgerne sikres mulighed for tilkøbsydelser. Dette fremgår af den enkelte leverandørs informationsmateriale om tilkøb.
Varedeklaration skal følge gældende regler for området.
Der er frit valg på madudbringning. Borgeren kan vælge mellem at få maden leveret eller at anvende bevillingen til at købe den varme ret på et af ældrecentrene hvor der er cafe tilbud.
Borgeren kan ligeledes frit vælge at kombinere disse 2 tilbud efter en fast aftale. Borgerens egenbetaling opkræves samlet for begge tilbud.
Borgerens egenbetaling bliver hvert år fastsat af byrådet i Esbjerg Kommune, der henvises til takstbladet.
Ligeledes er det er muligt at få oplyst Borgerens egenbetaling ved at kontakte Sundhed & Omsorgs Visitation eller den kan ses på www.madservice.esbjergkommune.dk
Borgerens forpligtigelser
Ved afvigelser ud fra borgerens standardtilmelding, skal borgeren melde fra senest kl. 12.00 dagen før leveringen. Ved framelding senere vil borgeren blive opkrævet betaling for det bestilte mad.
Hvis borgeren ikke er hjemme på leveringstidspunktet betales et gebyr, når maden skal genleveres.