Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Magtanvendelse i plejefamilier - Lov om voksenansvar

Læs om loven, som gælder alle plejerfamilier med et barn i døgnpleje. 

Når et barn anbringes i en plejefamilie, er det i praksis plejefamilien, der skal sikre at barnet modtager den nødvendige omsorg og personlige støtte. Dette defineres i Lov om voksenansvar. 

Omdrejningspunktet er altså, at barnet skal have omsorg. 
I vejledning til loven fremgår det bl.a., at: ”Plejefamilier kan foretage de samme omsorgshandlinger og indgreb over for barnet eller den unge, som forældrene kan over for deres egne børn”. 

Eksempel på omsorg kunne være:

  • Hjælpe barnet med at side pænt ved bordet
  • Fysisk guide med tandbørstning
  • Forhindre barnet i at lege med en kniv

Plejefamilier kan også fastsætte og opretholde regler i deres eget hjem – f.eks. i forhold til brug af mobiltelefoner, kan man beslutte, at disse ikke må bruges under måltider eller om natten.
 
Hvis man i familien har en regel om, at man ikke må have mobiltelefonen med på værelset om natten, svarer dette for så vidt til en aftale om, at man skal børste tænder, komme hjem til aftalt tid og så videre. 

Hvis barnet eller den unge modsætter sig, kan man ikke tage telefonen med magt, men skal - lige som i andre situationer - løse situationen via andre tilgange til barnet eller den unge.


Særligt for specialiserede plejefamilier

Plejefamilier, der er godkendt som specialiseret plejefamilie via socialtilsynet, har mulighed for at anvende fysisk guidning jf. § 6 eller afværgehjælp jf. § 8.

Udgangspunktet er dog forsat omsorg, og fysisk guidning eller afværgehjælp skal være undtagelsen!!

Fysisk guidning kan f.eks. være at føre barnet væk fra en situation med en hjælpende hånd på skulderen.
 
Afværgehjælp kan handle om kortvarigt at fastholde eller føre et barn væk, hvor dette er nødvendigt for at afværge en situation. 
Afværgehjælp er at betragte som en magtanvendelse efter § 8 – og en magtanvendelse skal altid indberettes til både kommune og socialtilsyn. 
I Esbjerg Kommune indberettes magtanvendelser via Sensum.

Husk altid!

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom der ikke er grundlag for at foretage magtanvendelser, herunder f.eks. at holde et barn, så er det selvfølgelig en del af opgaven som plejefamilie at sikre barnet. Det vil sige, at man f.eks. naturligvis skal stoppe et barn, der vil løbe ud foran en bil. 

Ligeså kan man i grelle tilfælde blive tvunget til at gribe til nødværge for at beskytte sig selv i forhold til et voldsomt reagerende barn. 

Tal med din familieplejekonsulent hvis du er i tvivl om grænserne mellem omsorg og magt. Det er altid relevant at tale om.

Af: Grete Serup Hansen, Familieplejekonsulent

Læs om de vigtigste paragraffer for plejefamilier herunder.