• Anerkendelse
• Omsorg
• Medindflydelse
• Rummelighed
• Åbenhed
Det Alternative Plejehjem vil bestræbe sig på at leve op til værdierne på følgende måde:
Menneskesyn
Det Alternative Plejehjems menneskesyn tager udgangspunkt i et humanistisk menneskesyn. Det vil sige, at mennesket er et subjekt, et jeg, som har frihed, ansvar og menneskeværdighed.
Mennesket må aldrig betragtes som et middel. Mennesket er altid et mål i sig selv, hvilket betyder, at det altid kan gøre krav på respekt for sin egen skyld.
Ifølge det humanistiske menneskesyn bærer mennesket på bevidste og skabende kræfter. Det er et socialt væsen, som er afhængig af sit miljø og sine relationer som omgiver det. Kilde Det Etiske Råd 1995
Den menneskelige natur er således, at mennesket er selvstændige individer med egen vilje der er kulturelt skabt af sin baggrund og af sine erfaringer.
Relationsarbejdet
Forståelse for beboerens særlige livsvilkår er hjørnestenen i Det Alternative Plejehjems bestræbelser på at sikre den enkelte beboer det bedst mulige liv.
Det Alternative Plejehjem er bevidst om hvor betydningsfuld mødet mellem beboeren og personalet er. Idet det er i mødet man kan opbygge relationen eller nedbryde den. Det er i mødet personalet kan få forståelse for, hvorledes beboeren danner mening og det er i mødet personalet kan støtte beboeren i at skabe ny mening og nye mål.
Metoden til at underbygge relationsarbejdet er kontaktpersonsystemet og beboernes personlige handleplaner.
Beboeren får ved indflytning en kontaktperson fra personalegruppen. Det er kontaktpersonernes opgave at sikre, at opholdet bliver optimalt, konstruktivt og fremadrettet for beboeren. Sammen med beboeren er det også kontaktpersonernes ansvar at have det overordnede overblik over eventuelle behandlingsforløb.
Indsatsen kan omfatte alt fra personlig pleje, sygepleje, medicinadministration og kostvejledning til hjælp og støtte ved f. eks. genetablering af sociale netværk, tandlægebesøg, økonomiadministration og deltagelse af hobbies, fællesspisning, bankospil, lettere værkstedsbeskæftigelse, udflugter og andre aktiviteter i og uden for plejehjemmet.
Ud over afdelingens øvrige personale vil beboeren efter behov komme i kontakt med andre interne eller eksterne faggrupper som f. eks socialrådgiver, læge og kommunal sagsbehandler.
Kommunikation
Det Alternative Plejehjem er bevidste om, hvor betydningsfuldt det er for relationsarbejdet / samarbejdet, at vi er bevidste om, hvordan vi anvender sproget. Hvordan vi taler om og med beboerne / hinanden og hvilket udgangspunkt vores refleksioner har i det daglige arbejde. Det er således betydningsfuldt at vi tænker på hinanden som medspillere i stedet for modspillere.
Vi bestræber os således på, at tale med hinanden i stedet for om hinanden, at vi tager udgangspunkt i egne tanker og handlinger i stedet for andres. At vi spørger / undersøger i stedet for at tolke. At vi er åbne og ærlige og hjælper hinanden, når vi falder i og kommer til at tolke i stedet for at spørge.
Beboerne har ret til medindflydelse og inddragelse efter servicelovens bestemmelser. Det sker bl.a. på de regelmæssige beboermøder samt i forbindelse med arbejdet omkring den enkelte beboers handleplan.
Indenfor den første måned efter indflytning udformes beboerens personlige handleplan af botilbudets personale i samarbejde med beboerne. Handleplanen skal godkendes af beboeren. Denne plan skal revideres mindst en gang årligt.